Quantcast
Channel: آزمون وکالت ۹۷
Viewing all 271 articles
Browse latest View live

آشنایی با وکالت مرکز امور مشاوران

$
0
0

http://graphic.ir/pictures/___77/_79/____80/m_94/moshaveran_hoquqi_20110817_1327185011.jpg



آشنایی با وکالت مرکز امور مشاوران

 

با آگهی آزمون مرکز امور مشاوران بسیاری از دوستان سوالاتی راجع به این مرکز و وکلای تابع این مرکز در ذهنشان شکل گرفته است   و دایم به این می اندیشند که چه تفاوتهایی میان وکالت با پروانه کانون وکلای دادگستری و وکالت با پروانه مزکز امور مشاوران وجود دارد . این مبحث تلاش دارد به این سوالات پاسخ گوید .

خواستگاه مرکز امور مشاوران حقوقی

خواستگاه مرکز امور مشاوران حقوقی ماده 187 برنامه توسعه چهارم می باشد و فلسفه ایجاد آن تسهیل دسترسی مردم به وکلای دادگستری با تعرفه های تعدیل شده  می باشد . این مرکز با جذب فارغ التحصیلان حقوق و فقه و مبانی حقوق اسلامی  سعی در گسترش تعداد وکلا و تامین نیازهای مراجعین دادگستری به مشاوره دارد . هرچند ایجاد این نهاد با مخالفتهایی همراه بوده اما نقش این مرکز در تعدیل میزان حق الوکاله و دسترسی آسان مردم به وکلا و جذب فارغ اتحصیلان حقوق و ایجاد شغل برای آنها انکار ناپذیر است . دلیل  مخالفان  این در دو مورد خلاصه می شود  

1-     مخالفان اعتقاد دارند ایجاد نهاد موازی با کانون وکلای دادگستری صحیح نیست و نباید در کشور یک امر دو متولی داشته باشد . اما  باید توجه داشت این مرکز زمانی بوجود آمد که دسترسی به وکلا به معنی کنونی امکانپذیر نبود و همین امر باعث ایجاد برخی مشکلات برای مردم شده بود . از طرفی به این موضوع باید از سه منظر نگاه کرد

 از دید کانون وکلای دادگستری که نگران اهداف و امنیت شغلی و .... وکلای تحت پوشش خود است

 از دید فارغ تحصیلان صف کشیده پشت سد آزمونها که نگران آینده شغلی خود و تامین آینده خود هستند

از دید مردم که حق دارند در امور حقوقی با تعرفه هایی معقول به وکلا دسترسی آسان داشته باشند .

2-     دومین دلیل مخالفان مربوط به حفظ استقلال نهاد وکالت است . به این معنی که وکیل باید مستقل از بدنه قوه قضاییه باشد تا بتواند از حقوق مردم عاری از هر گونه فشار و  با فراغ بیشتری دفاع کند . در این مورد بیشتر باید به تحلیل استقلال و حدود آن پرداخت و اینکه آیا واقعا" وابسته بودن  اداره کنندگان امور یک نهاد به قوه قضاییه استقلال تابعین آن را از بین می برد یا نه ؟ بحث در این مورد از حوصله این مقوله خارج است . ولی نظر شخصی بنده اینست که اگر معیار کارکرد وکیل قانون باشد طبیعتا" قانون نیز از وکیل حمایت خواهد کرد و کسی نمی تواند خارج از قوانین از حدود اختیارات قانونی او  بکاهد یا فعالیتهای قانونی او را محدود کند .

مراحل  جذب وکلای مرکز امور مشاوران

مرحله اول : آزمون تستی

آزمون مرکز امور مشاوران از طریق آزمون دو مرحله ای (کتبی و شفاهی در قالب مصاحبه) مبادرت به جذب وکلای تحت پوشش خود می کند مرحله اول آزمون این مرکز تستی و سوالات آزمون اغلب از قوانین و محشای آن می باشد . در آخرین آزمون تستی(تیر 88) چند برابر ظرفیت پذیرش اعلامی در آگهی به شرط اخذ حد نصاب (پاسخ به 50 درصد کل سوالات) به مرحله دوم را ه یافتند . و مواد آزمونی عبارت بودند از . حقوق مدنی – حقوق تجارت - حقوق جزا – آیین دادرسی مدنی – آیین دادرسی کیفری – امور حسبی - حقوق ثبت و فقه الوکاله . و ضریبی برای هیچکدام از دروس اعلام نمی شود . حد اقل سن شرکت در آزمون نیز 24 سال عنوان شده که با طی پروسه گزینش و کار آموزی در حین تحلیف داوطلب 25 سال قانونی لازم برای شغل وکالت را خواهد داشت .

مرحله دوم  : مصاحبه شفاهی

پذیرفته شدگان مرحله آزمون تستی ملزم به شرکت در مصاحبه شفاهی هستند . در این مرحله پذیرفته شدگان توسط قضات با تجربه و اساتید دانشگاه  مورد مصاحبه قرار می گیرند سوالات مصاحبه عبارتست است :

قرائت قسمتی از قرآن مجید به انتخاب داوطلب و مفاهیم قرآنی (در سطح عمومی و معمولا" از همان قسمت قرائت شده )

احکام دینی (فقط واجبات )

و سوالات حقوقی از :حقوق اساسی و  مدنی – قانون مجازات اسلامی – آیین دادرسی مدنی و کیفری -  حقوق تجارت و حقوق ثبت (در حد متن مواد و اصول و قواعد کلی )

مرحله سوم  : کار آموزی عملی  

قبول شدگان مرحله مصاحبه به شرط  احراز صلاحیت یعنی دادن تاییدیه تحصیلی . تاییدیه پزشکی قانونی و تاییدیه هسته گزینش قوه قضاییه ( مفاد قانون استخدام کشوری در مورد داوطلب تحقیق میشود مواردی از قبیل حسن شهرت .عدم اعتیاد 0 عدم اشتهار به فساد اخلاقی وعدم سوء پیشینه کیفری موثر و  تابعیت ایران و تبعیت از قانون اساسی و عدم عناد با نظام جمهوری اسلامی ......) به کار آموزی دعوت می شوند مدت کار آموزی عملی  شش ماه است و کار آموز حق وکالت ندارد (برخلاف کانون که مدت کار آموزی 18 ماه است ولی کار آموز در معیت وکیل سر پرست حق وکالت در محاکم را دارد ) کار آموزی عملی متشکل از چند  قسمت است :

1-     حضور در محاکم و تهیه گزارش: کار آموزان در محاکم دادگستری و دادگاها حضور می یابند و از نزدیک با روند کار رسیدگی آشنا می شوند و حق پرسش پاسخ با قاضی سر پرست خود را دارند . همچنین باید در محاکم مختلف مبادرت به تهیه گزارش از پرونده ها مطروحه و مختومه بنمایند (محاکم حقوقی 35 روز و 20 گزارش – محاکم جزایی 30 روز و 15 گزارش – محاکم تجدید نظر و دادگاه کیفری استان 30 روز و 15 گزارش – اجرای احکام مدنی 25 روز 15 گزارش – اجرای احکام کیفری 25 روز 15 گزارش – دادگاه خانواده 15 روز 10 گزارش – دادگاه اطفال 5 روز 5 گزارش  جمعا" 180 روز = شش ماه و 120 گزارش ) و در انتها این گزارشها همراه با دستنویس کا رآموز و نظرات او  به صورت کتاب گزارش تایپ شده تحویل آموزش داده می شود .

2-    کلاسهای حضوری : مدت کلاسهای حضوری یک ماه است و آیین دادرسی مدنی و کیفری و حقوق ثبت و آیین نگارش و فقه اوکاله برای فارغ اتحصیلان حقوق و علاوه براینها حقوق خانواده و امور حسبی برای فارغ التحصیلان فقه و مبانی حقوق  توسط  قضات عالی رتبه (که اغلب اساتید دانشگاه نیز هستند ) به صورت کاربردی تدریس می شود  . و در انتها داوطلبان باید در امتحانات این دروس حد نصاب 10 را کسب کنند در صورتی که یک درس را کمتر از ده بگیرند در صورتی که با حذف این درس  معدل سایر دروس حداقل 12 باشد نمره این درس حساب نمی شود و کا آموز قبول شده محسوب می گردد . (هرچند این کلاسها آنقدر پر بار است که اغلب داوطلبان با نمرات بالا در امتحانات آنن قبول میشوند )

3-   حضور در دفاتر وکلای سرپرست : کار آموز موظف است دو ماه بعد از ظهر ها در دفاتر وکیل سر پرست خود حضور یافته و به فراگیری اداره دفتر وکالت نحوه تنظیم اوراق حقوقی و اخلاق وکالت بپردازد .

4-    اختبار شفاهی :  آخرین قسمت کار آموزی اختبار شفاهی است معیار سوالات اختبار گزارش های تهیه شده توسط خود کار آموز  است در صورت عدم قبولی در اختبار حسب تصمیم  اختبار کنندگان فرصت مناسبی برای تلاش دو باره کار آموز داده می شود یا به مدت معینی مدت کار آموزی تمدید میشود یا دوره کار آموزی تجدید می گردد .

کار آموزانی که موفق از اختبار شفاهی فارغ شوند تحلیف شده و به عنوان وکیل پایه دو دادگستری پروانه وکالت دریافت می دارند .

از نظر محاکم  هیچ تفاوتی میان وکلای کانون و مرکز امور مشاوران  از حیث وکالت در محاکم نیست .


ثبت نام آزمون وکالت مرکز امور مشاوران شروع شد

$
0
0

 امور مشاوران حقوقی، وکلاء و کارشناسان قوه قضائیه ، ‌از بین واجدین شرایطمندرج در این آگهی اقدام به پذیرش کارآموزان وکالت دادگستری مینماید.

جهت مشاهده شرایط متقاضیان آزمون تمرکز امور مشاوران به ادامه مطلب مراجعه نمایید 

دریچه ای رو به حقوق

دانلود سوالات آزمون وکالت 92

اعلام تاریخ و منابع آزمون وکالت 92

$
0
0

 

دکتر مندنی پور ریاست محترم اسکودا :

پیش می شود در آزمون وکالت 92 بیش از 50 هزار نفر شرکت می کنند .

سوالات درس حقوق جزا از متن قانون جدید مجازات اسلامی طرح خواهد شد و لزومی به مطالعه تطبیقی با قانون سابق نیست

سوالات درس آیین دادرسی کیفری از قانون فعلی طرح خواهد شد.

سوالات درس حقوق مدنی نسبت سال قبل از تغییرات شکلی برخوردار خواهد شد .

منبع طرح سوالات درس مدنی از کتب دکتر کاتوزیان خواهد بود .

بومی گزینی در آزمون وکالت 92 اعمال نخواهد شد.

ثبت نام آزمون وکالت 92 از 2 مهر ماه خواهد بود .

آزمون وکالت 92 جمعه 1 آذر برگذار می گردد.  

محشای قانون مجازات اسلامی منتشر شد

$
0
0

محشای قانون مجازات اسلامی جدید

جلد اول محشای قانون مجازات اسلامی مصوب 92با تلاش آقای امین بخشی زاده و خانم آیناز عارفی منتشر شد. 

با توجه به ارتباط نزدیک علمی جناب بخشی زاده با اساتید برتر حقوق جزا دکتر میر محمد صادقی - دکتر آزمایش و دکتر گلدوزیان و همچنین سوابق پژوهشی و تالیفی ایشان در خصوص لایحه مجازات اسلامی بدون شک این کتاب مناسبترین کتاب موجود برای آشنایی و مطالعه قانون جدید برای داوطلبان و وکلا و قضات و دانشجویان می باشد

تهیه کتاب را به همه دوستان حقوقی توصیه می نماییم ههمچنین جا دارد از جناب بخشی زاده که در این بازار آشفته کتابهای مربوط به قانون مجازات اسلامی جدید که پر از ایرادات شکلی و ماهوی هستند در تهیه چنین کتاب با ارزشی تشکر نموده و آرزوی موفقیت برای ایشان داشته باشیم 


آخرین اخبار از آزمونهای حقوقی

آخرین اخبار و رویدادهای آزمونهای حقوقی


اطلاعیه

$
0
0

 به اطلاع کلیه داوطلبان گرامی آزمون وکالت و قضاوت و کارشناسی ارشد حقوق می رساند :

1)      جهت مشاوره با آقای جلیلی در خصوص منابع و روش مطالعه و آخرین اخبار مربوط به آزمون های مذکور روزهای شنبه الی سه شنبه  ساعات 9  الی 15 با شماره تلفنهای های زیر تماس بگیرید :

021-66975742

021-66961620

2)     در مورد دوره 8 جلدی دوره مفصل و یک جلدی دوره مختصر حقوق مدنی  و دوره 3 جلدی دوره مفصل و یک جلدی دوره مختصر  آیین دادرسی مدنی تالیف امیر علی جلیلی:

1.      این کتابها از این پس با نام سری کتابهای همراه به صورت مستقل توسط مولف چاپ می شوند  و تحت نام هیچ موسسه ای نخواهند بود. در حال حاضر حقوق مدنی 3 دوره تفصیلی در بازار موجود است .  

2.     جهت تهیه پستی یا اطلاع از مراکز فروش با شماره پخش حقوق یار 66406287-021   تماس بگیرید. (جهت تهیه کلیه کتب حقوقی اعم از منابع آزمونها و کتب تخصصی حقوق می توانید با این شماره تماس بگیرید اطلاع دهید که از طریق وبلاگ آقای جلیلی تماس می گیرید تا از تخفیف ویژه برخوردار گردید 

3.    جهت تهیه حضوری به آدرس تهران- میدان انقلاب-  نبش خیابان اردیبهشت -تالار بزرگ کتاب-پلاک 32 مراجعه فرمایید .

4.     به علت تغییرات در مراکز پخش از تماس با شماره های مندرج در صفحه مشخصات و روی جلد  کتاب اجتناب کنید.

5.     دوره 8 جلدی مفصل حقوق مدنی و سه جلدی آیین دادرسی مدنی  با سبک ابتکاری پلکانی مراحل علمی را طی نموده در حین چاپ ویا در حال آماده سازی برای چاپ می باشد و از طریق این وبلاگ اطلاع رسانی خواهد شد.

 

آشنایی با قانون جدید حمایت از خانواده

$
0
0

آشنایی با قانون جدیدحمایت از خانواده

شرح ماده به ماده قانون حمایت از خانواده

با عرض سلام و ادب خدمت دوستان گرامی

با انتشار قانون حمایت از خانواده و اجرایی شدن آن پس گذشت 15 روز از تاریخ انتشار مانند هر تغییر قانونی دیگر شاهد دغدغه های داوطلبان آزمونهای حقوقی و شاغلان مشاغل حقوقی هستیم بنابراین نیاز بود تا به طور اجمالی این تغییرات مورد تحلیل قرار گیرند تا آشنایی هرچند مختصر با این قانون صورت گیرد بنابراین مطلب حاضر جهت پاسخ گویی به این دغدغه ها می باشد و در چند بخش خدمت عزیزان توضیحاتی در مورد این قانون به صورت شرح ماده به ماده ارائه می دهم :

برای دیدن مطلب به ادامه مطلب مراجعه کنید 

 

فصل اول ـ دادگاه خانواده

ماده۱ـبه ‌ منظور رسیدگی به امور و دعاوی خانوادگی، قوه قضائیه موظف است ظرف سه سال از تاریخ تصویب این قانون در کلیه حوزه ‌ های قضائی شهرستان به تعداد کافی شعبه دادگاه خانواده تشکیل دهد. تشکیل این دادگاه در حوزه ‌ های قضائی بخش به تناسب امکانات به تشخیص رئیس قوه قضائیه موکول است.

تبصره۱ـاز زمان اجرای این قانون در حوزه قضائی شهرستانهایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است تا زمان تشکیل آن، دادگاه عمومی حقوقی مستقر در آن حوزه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات این قانون به امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می ‌ کند.

تبصره۲ـ در حوزه قضائی بخشهایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است، دادگاه مستقر در آن حوزه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات این قانون به کلیه امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می ‌ کند، مگر دعاوی راجع به اصل نکاح و انحلال آن که در دادگاه خانواده نزدیکترین حوزه قضائی رسیدگی می ‌ شود.

شرح ماده 1 :

تشکیل دادگاه خانواده

مطابق قانون جدید تشکیل دادگاهای خانواده ظرف سه سال از تاریخ تصویب این قانون:

1)    تشکیل دادگاه خانواده در کلیه حوزه های قضایی شهرستانها الزامی است. و قوه قضاییه موظف به تشکیل آن است . البته باید توجه داشت :

1-   از زمان اجرای این قانون در حوزه قضائی شهرستانهایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است تا زمان تشکیل آن، دادگاه عمومی حقوقی مستقر در آن حوزه به امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می ‌ کند.

2-   دادگاه عمومی حقوقی رسیدگی کننده به امور و دعاوی خانوادگی موظف به رعایت تشریفات مربوط و مقررات قانون جدید حمایت از خانواده خواهد بود (نه سایر قوانین نظیر آ.د.م)

2)       تشکیل دادگاه خانواده در حوزه های بخش به تناسب امکانات و تشخیص رئیس قوه قضاییه بستگی دارد بنابراین :

1-   درحوزه های بخش که با توجه امکانات و تشخیص تشخیص رئیس قوه قضاییه دادگاه خانواده دایر می گردداین شعبه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات قانون جدید حمایت از خانواده به امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می کند .

2-     درحوزه های بخش که با توجه امکانات و تشخیص رئیس قوه قضاییه دادگاه خانواده دایر نمی گردد :

1.    دادگاه عمومی حقوقی بخش به امور و دعاوی خانوادگی با رعایت تشریفات مربوط و مقررات قانون جدید حمایت از خانواده رسیدگی کرد.

2.    دادگاه عمومی حقوقی بخش در صورت دایر نبودن دادگاه خانواده در آن بخش صلاحیت رسیدگی به کلیه امور و دعاوی خانوادگی دارد مگر در دو مورد که رسیدگی به این دو مورد در صلاحیت نزدیکترین دادگاه خانواده حوزه قضایی رسیدگی کننده (اغلب شهرستانی که بخش تابع آن است ) خواهد بود این دو مورد عبارتند از :

¾        دعاوی مربوط به اصل نکاح از قبیل انکار زوجیت

¾        دعاوی مربوط به انحلال نکاح (فسخ نکاح – طلاق – بذل و انقضای مدت متعه )

صلاحیت ذاتی و محلی دادگاه خانواده

1)    با توجه به مفاد مواد 1 و 4 قانون جدید حمایت از خانواده می توان گفت دادگاه خانواده بعنوان دادگاه خاص حقوقی مطرح گردیده است این امر نتایجی دارد :

1-    دادگاه خانواده از حیث صلاحیت ذاتی مرجعی قضایی از صنف دادگاه های حقوقی و ازحیث درجه دادگا هی بدوی است.

2-    دادگاه خانواده از حیث صلاحیت محلی تابع قواعد عام صلاحیت دادگاهای حقوقی مطابق قانون آیین دادرسی مدنی خواهد بود.

3-    دادگاه خانواده دادگاه حقوقی خاص است بنابراین صلاحیت رسیدگی به همه امور حقوقی راندارد و صرفاً صلاحیت رسیدگی به امور و مشکلات خانوادگی را دارست(جهت دیدن این امور ر.ک ماده 4 همین قانون )

2)       با توجه به موارد یاد شده می توان نتیجه گرفت :

1-       شورای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی به هیچ یک از امور و مشکلات خانوادگی را ندارند مگر در مقام سازش

2-       دادگاهای عمومی حقوقی صلاحیت رسیدگی به امور و مشکلات خانوادگی را ندارند مگر در دو مورد :

1.    در حوزه قضائی شهرستانهایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است تا زمان تشکیل آن، دادگاه عمومی حقوقی مستقر در آن حوزه به امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می ‌ کند.

2.    در حوزه قضایی بخش هایی که به تشخیص رئیس قوه قضاییه دادگاه خانواده در آن دایر نگردیده است به استثای دعاوی راجع به اصل نکاح و انحلال نکاح که دادگاهای عمومی حقوقی حوزه قضایی بخش در هیچ حالتی صلاحیت رسیدگی به این دعاوی را ندارد .

ماده۲ـ دادگاه خانواده با حضور رئیس یا دادرس علی ‌ البدل و قاضی مشاور زن تشکیل می ‌ گردد. قاضی مشاور باید ظرف سه روز از ختم دادرسی به ‌ طور مکتوب و مستدل در مورد موضوع دعوی اظهارنظر و مراتب را در پرونده درج کند. قاضی انشاء ‌ کننده رأی باید در دادنامه به نظر قاضی مشاور اشاره و چنانچه با نظر وی مخالف باشد با ذکر دلیل نظریه وی را رد کند.

تبصره ـقوه قضائیه موظف است حداکثر ظرف پنج سال به تأمین قاضی مشاور زن برای کلیه دادگاههای خانواده اقدام کند و در این مدت می ‌ تواند از قاضی مشاور مرد که واجد شرایط تصدی دادگاه خانواده باشد استفاده کند.

ماده۳- قضات دادگاه خانواده باید متأهل و دارای حداقل چهار سال سابقه خدمت قضائی باشند.

شرح ماده 2و 3:

سازمان دادگاه خانواده :

گفته شد دادگاه خانواده دادگاه حقوقی خاص است بنابراین از حیث سازمان تابع دادگاهای عمومی حقوقی است یعنی تشکیل یافته از دادرس  مدیر دفتر  منشی دادگاه می باشد اما تفاوت دادگاه خانواده با دادگاه عمومی حقوقی در این سه مورد است :

1-    قضات دادگاه خانواده باید دارای شرایطی باشند :

1.      قضات دادگاه خانواده باید متاهل باشند .

¾    با توجه فلسفه گذاشتن این شرط از دید قانونگذار ، تاهل استمرار در زندگی مشترک با همسر شرعی است بنابراین داشتن سابقه ازدواج منجر به جدایی یا فوت همسر تاهل محسوب نمی گردد. قاضی دادگاه خانواده حتماً باید دارای همسری شرعی باشد که در حین خدمت در دادگاه خانواده با او زندگی مشترک دارد .

¾    قانونگذار در مورد اینکه تاهل فقط در حین انتصاب شرط است یا استمرار تاهل در حین خدمت نیز لازم است ساکت بوده اما با توجه به اطلاق شرط تاهل در ماده 3 قاضی دادگاه خانواده اگر شرط تاهل را به هر علتی از دست بدهد باید از خدمت در دادگاه خانواده ممنوع گردد .

2.      قضات دادگاه خانواده حداقل باید دارای چهار سال سابقه خدمت قضائی باشند.

¾       منظور از خدمت قضائی اینست که 4 سال بعنوان قاضی و دادرس خدمت کرده باشد .

¾    از آنجایی که در سیستم قضایی ما قضات دادسرا یعنی دادستان و دادیار و بازپرس قاضی محسوب میشوند خدمت در این مشاغل نیز جزو سابقه قضایی محسوب می گردد .

·     در صورت عدم حضور قاضی دادرس علی البدل به دعاوی رسیدگی خواهد کرد باید توجه داشت با توجه با اطلاق ماده 3 دادرس علی بدل نیز باید متاهل و حد اقل دارای 4 سال سابقه قضایی باشد .

2-    لزوم حضور قاضی مشاورزن در دادگاه خانواده:

1.    با توجه به اینکه اغلب امور و مشکلات خانوادگی به بانوان و کودکان نیز مربوط است قانوگذار حضور قاضی مشاور زن را در دادگاه خانواده الزامی اعلام نموده است .

2.    سوالی که مطرح است اینست که آیا قاضی مشاور زن نیز باید دارای شرط تاهل و 4 سال سابقه قضایی باشد یا خیر ؟ به نظر به چند دلیل قاضی مشاور زن نیز باید دارای این شرایط باشد چون :

¾    اولاً : قانون جدید از مشاوران قضایی دادگاه های خانواده از لفظ (قاضی مشاور زن ) استفاده کرده و همچنین با توجه به اطلاق ماده 3 آنها را مشمول شرایط سایر قضات دادگاه خانواده نموده است .

¾    دوماً: در تبصره ماده 2 قانوگذار قوه قضاییه را موظف کرده حداکثر ظرف پنج سال به تأمین قاضی مشاور زن برای کلیه دادگاههای خانواده اقدام کند با توجه به اینکه در حیطه شغل قضا به طور محدودی از بانوان بعنوان دادیار سرپرستی یا اجرای احکام یا مشاور قضایی استفاده می گردید قانونگذار با درک این محدودیت از حیث تعداد بانوان شاغل در امر قضا که سابقه 4 سال خدمت داشته باشند 5 سال به قوه فرصت داده تا استخدام و احراز سابقه در این مدت میسر باشدچنانکه اگر نظر به سابقه نداشت مدت کمتر اعلام می گردید .

¾    قانونگذار برای رفع خلاء محدویت کمی قضات مشاور زن استفاده از مشاورین مرد را تا 5 سال مجاز اعلام نموده است . این اقدام با توجه به غایت اندیشی قانونگذار و محدویت زمانی استفاده از مشاوران مرد قابل تمجید و از دید فلسفه وجودی قاضی مشاور زن (درک بیشتر زنان و کودکان ) قابل انتقاد است.

3-    قاضی انشاء ‌کننده رأی باید در دادنامه به نظر قاضی مشاور اشاره کند:

یکی از تفاوتهای دادگاه خانواده با سایر دادگاهای حقوقی الزام قاضی خانواده در اشاره به نظر قاضی مشاور است به این ترتیب که :

¾    قاضی مشاور باید ظرف سه روز از ختم دادرسی به ‌ طور مکتوب و مستدل در مورد موضوع دعوی اظهارنظر و مراتب را در پرونده درج کند.

¾    قاضی انشاء ‌ کننده رأی باید در دادنامه به نظر قاضی مشاور اشاره و چنانچه با نظر وی مخالف باشد با ذکر دلیل نظریه وی را رد کند.

·     به نظر می رسد با توجه به موانع شرعی قضاوت زنان و با توجه به اصل وحدت قاضی در نظام دادرسی اسلام قانونگذار نظر قطعی و نهایی را به قاضی دادگاه خانواده واگذار نموده و از طرفی نیز رد نظر قاضی مشاور زن را بدون دلیل از طرف قاضی دادگاه نپذیرفته است.

·     انتقادی که به ماده2 وارد است اینست که ضمانت اجرایی برای رد بی دلیل نظر قاضی مشاور تعیین ننموده است و همچنان این سوال بی جواب مانده که اگر قاضی بدون دلیل نظر قاضی مشاور را رد کند تکلیف چیست ؟

امیر علی جلیلی

aajlow.persianblog.ir

ادامه دارد

 

همایش موفقیت در آزمون های حقوقی

راه اندازی اولین جامعه مجازی تخصصی حقوق

بسته جامع آزمون وکالت

نخستین پست من

$
0
0

کوهنوردی در کویر

کوهنوردی یکی از ورزش‌ها یا از جمله تفریحات است. برای برخی نیز کوهنوردی به عنوان شغل اصلی یا بخش الزامی شغل اصلی است.

به بالا رفتن یا پایین آمدن به صورت پیاده از ارتفاعات طبیعی کوهنوردی گفته می‌شود. کوهنوردی می‌تواند به صورت راهپیمایی، کوه‌روی، کوهپیمایی و صعود به قلل مختلف و یا صخره‌نوردی انجام گیرد. کوه: به ارتفاعات بیش از ۶۰۰ متر از زمین‌های اطراف هر منطقه کوه گفته می‌شود. قله: بلندترین قسمت هر کوه را قله می‌گویند. یک کوه می‌تواند یک یا چند قله داشته باشد که در یک خط الراس قرار گرفته اند. معمولاً به بلندترین قله، قلهٔ اصلی گفته می‌شود و سایر قلل در یک خط الراس را قله‌های فرعی می‌نامند. در کوهنوردی شرط سنی وجود ندارد. در ضمن این رشته ورزشی سن بازنشستگی هم ندارد. هر کسی با هر توانایی می‌تواند به عنوان تفریح یا انجام کار حرفه ایی به کوه برود.

مسیر امامزاده علی صالح (ع)

$
0
0

با نام ویاد خداوند متعال

به مناسبت ایام محرم در روز چهار شنبه مورخه 920822 مصادف با تاسوعای حسینی تعدادی از اعضای گروه  راس ساعت 6 صبح از میدان کشوری شهر ایلام (از مسیر باغات بانقلان تا مهدی آباد) که درطول این مسیر آسمان باران بود و به طرف صالح آباد و امامزاده علی صالح (ع) حرکت نمودیم.

تصاویر زیر تقدیم میشود.


گزارش صعود قله شهباز (اراک) ـ ۱۳۹۲٫۰۹٫۰۸

$
0
0

این بار سفرمان به قصد صعود بلندترین قله استان مرکزی «شهباز» بود. نام این قله در لغت‌نامه دهخدا «باز بزرگ» (پرنده شکاری) معنا شده است.
 

این قله منفرد و صخره‌ای در نزدیکی شهرستان شازند و در فاصله حدوداً ۴۰ کیلومتری جنوب‌غربی شهر اراک واقع است.
 

این کوه دو مسیر صعود مشخص در جبهه شمالی و جنوبی دارد.
 

مسیر شمالی و نرمال آن از روستای سورانه و از کنار امامزاده عباس شروع می‌شود و جانپناهی نیز در آن مسیر قرار دارد که در ۲۲ آبان سال ۱۳۸۸ تیم باشگاه اسپیلت آن مسیر را صعود کرده است. گزارش آن را می‌توانید اینجا مطالعه نمایید.
 

به پیشنهاد راهنمای برنامه آقای محمدرضا مرادی که از کوهنوردان آزاد اراک است، بناشد این بار از مسیر جنوبی این صعود را انجام دهیم.
 

سرتاسر این مسیر صخره‌ای است و تنها راه نرمال و قابل دسترس آن از مکانی موسوم به «باغک» که اردوگاهی آموزشی و تربیتی است، شروع می‌شود.
 

این مسیر به وسیله سنگ‌چین و پرچم‌های قرمز رنگی مشخص است که از شرق اردوگاه آغاز شده، بعد از طی کردن دشت‌های زیر خط‌الرأس به شکل تراورس به دهلیزی ختم می‌شود که تا روی خط‌الرأس منتهی به قله ادامه دارد.
 

اما مسیری که راهنمای ما در آن روز انتخاب کرد، مسیری دیگری بود که به طور مستقیم و با عبور از میان صخره‌ها و شکاف‌ها ادامه داشت و صعود آن به دلیل بارش برف تازه، تعداد بالای نفرات تیم و همچنین تازه‌کار بودن بعضی از اعضا کمی مشکل و فنی شد….
 

در ساعت ۶:۰۰ صبح روز جمعه هشتم آذر ماه ۱۳۹۲، با تیمی بیست و سه نفره از محل اردوگاه «باغک» به طرف قله حرکت کردیم. (ارتفاع ۲۳۰۰ متر)
 

یک ساعت اول مسیر به شکل دشتی کم‌شیب تا زیر صخره‌ها و به طرف شمال ادامه داشت.
 

در آنجا بعد از استراحتی کوتاه و جمع‌کردن باتوم‌ها (چوب‌دست‌ها) به شکل دست به سنگ مسیر را ادامه دادیم.
 

به دلیل ریزشی و خارا بودن جنس سنگ‌ها و همینطور به دلیل سرد بودن و وجود برف تازه در مسیر، صعود برای تیم بیست و سه نفره کمی مشکل و زمان‌بر بود.
 

در این مسیر علامت‌ و سنگ‌چینی وجود نداشت و راهنما با مشورت سرپرست برنامه از دیواره‌ها و شکاف‌های میان آنها ، راه عبور را مشخص می‌کرد.
 

در بیشتر قسمت‌ها خطر ریزش سنگ نفرات تیم را تهدید می‌کرد و همچنین به علت اینکه زمان و مکان اجازه استفاده از طناب حمایت را نمی‌داد و پرتگاه‌های بلندی نیز در مسیر قرار داشت ، بالطبع صعود با سرعت کم و احتیاط بیشتری همراه بود .
 

نفرات با تجربه و آماده تیم هر کدام کار حمایت و راهنمایی نفرات کم‌تجربه‌تر را برعهده داشتند.
 

به هر حال در ساعت ۱۱:۰۰ در حالی که باد شدید و سردی وزیدن گرفته بود، بعد از عبور از آخرین شکاف سنگی که برف نسبتاً زیادی آن را پوشانده بود به بالای خط‌الرأس اصلی و زیر قله رسیدیم.
 

نیم ساعت بعد تمام نفرات تیم بر بام استان مرکزی «قله شهباز» ایستادند.
 

بعد از عکاسی و اندازه‌گیری ارتفاع قله با GPS که عدد ۳۳۹۶ متر را ثبت کرد، از زیر قله (سمت شمالی) به طرف شرق و به شکل تراورس حرکت کردیم.
 

قصدمان این بود که از مسیر جنوبی علامت‌گذاری شده‌ای که در ابتدای گزارش به آن اشاره شد فرود برویم.
 

حدود ساعت ۱۳:۰۰ به بالای شکافی رسیدیم که از میان دیواره‌های جنوبی می‌گذشت و به دشت‌های زیر قله ختم می‌شد.
 

این مسیر کاملاً علامت‌گذاری شده و پاکوب بود و این بار تیم به راحتی (برعکس صعود) توانست از صخره‌ها عبور کرده به پایین آن دست یابد.
 

حدود ساعت ۱۵:۰۰ به اردوگاه رسیدیم و بعد از آماده شدن و خداحافظی با دوستان اراکی به طرف تهران حرکت کردیم.
 

نکته پایانی:
شب قبل از صعود با آقای علی قاسمی (مهمان این برنامه از اراک) به مرور اسامی کوهنوردان اراکی پرداختیم که از دیرباز در کوهنوردی این مرزوبوم سهیم و در آن تأثیرگذار بوده‌اند. مانند: زنده‌یاد ناصر خوشه‌چین، پیشکسوتان گرامی احمد اخوان و اسدا… خانلری، زنده‌یاد علی نادعلیان، مربی گرامی علی طاهری، مهندس حسن سلیمانی(مدیرعامل محترم شرکت هفت گوهر)،کوهنوردان گرامی برادران باقربیگی، علی محمدی و نجاتگر هلال‌احمر مصطفی عباسی و ….

 

البته اینها کسانی هستند که من می‌شناختم. مطمئناً نام‌های دیگری نیز هستند که می‌توانند در این لیست جای بگیرند که متأسفانه از حوزه شناخت من دور بوده‌اند، بدینوسیله یاد و نام تمامی این عزیزان را گرامی می‌داریم.
 

اعضای شرکت‌کننده به ترتیب حروف الفبا (۲۴ نفر):
خانم‌ها: اسداله‌نژاد، جمشیدی، سلطانی، کاظمی، محمودی و میرزایی
آقایان: اقلیمی، الستی، بلوچی (پزشک)، حمیدی (سرپرست برنامه)، شاهینی (نقشه و GPS)، صادق‌زاده، غلامی (عکاس)، فتحیان، قربان‌نژاد، قمری، کولائیان، محققی، منصوری، منفردزاده، موسی‌نژاد و من (احمد عاجلو)
مهمانان برنامه: خانم پریسا توسل‌نیا و آقای علی قاسمی
راهنمای برنامه: آقای محمدرضا مرادی (از کوهنوردان آزاد اراک)

 

(خانم پروانه کاظمی عضو پایدار باشگاه اسپیلت و بانوی هیمالیانورد کشور، ما را در این برنامه همراهی نمودند که خوشنودی تمامی اعضا، به ویژه اعضای جوان باشگاه را به همراه داشت.)

 

با تشکر از راهنمای برنامه و آقای رامین منفردزاده، عضو باشگاه اسپیلت که میزبان ما در اراک بودند.

اطلاعیه

$
0
0

با عرض سلام و احترام خدمت تمام کار بران گرامی

چند روز پیش شخص ناشناسی وارد پانل مدیریت وبلاگ شده و کل وبلاگ را حذف و مطالب نا مربوط درج کرده بود

با همکاری پلیس فتا و مسئولان پرشین بلاگ ضمن پیگیری قضییه آدرس وبلاگ به اینجانب برگشت و پیگیری از طریق مراجع ذی صلاح ادامه دارد.

از تمام عزیزانی که در این مدت تماس گرفته و مراتب ناراحتی خود را اعلام نمودند و تمام کاربرانی که از طریق ایمیل و تماس جویای سرنوشت وبلاگ بودند کمال تشکر و امتنان را دارم .

علیرغم حذف کلی مطالب وبلاگ بزودی مطالب از طریق بک آپ های گرفته شده برگردانده خواهد شد ضمن اینکه از این به بعد از طریق سایت زیر در خدمت عزیزان خواهم بود.

legaltests.ir

با تشکر : امیر علی جلیلی

 

کلیدهای طلایی برای موفقیت در آزمون وکالت

$
0
0

 

کلیدهای  طلایی برای موفقیت در  آزمون وکالت

اگر این ده کلید طلایی را همراه داشته باشید چه در مرحله آمادگی و چه در حین  آزمون در های زیادی به روی شما گشوده خواهد شد

کلید اول : آزمون وکالت نص محور است

شما این جمله را بارها و بارها شنیده اید اما آنها که بی توجه از آن گذشته اند در واقع یکی از کلیدهای موفقیت در آزمون را گم کرده اند و آنها که معنی واقعی این جمله را دریافته اند در مرحله آمادگی برای آزمون بسیار راحت تر از بقیه هستند اما معنی واقعی این جمله چیست و کسانی که این کلید را در دستان خود دارند چه در های بسته ای را می گشایند که سایرین نمی توانند ؟

لطفا" بقیه را در ادامه مطلب بخوانید 

پاسخ به این سوالات چندان سخت نیست در اولین نگاه معنی جمله (آزمون وکالت نص محور است ) اینست که سوالات اغلب از متن قوانین و آرای وحدت رویه طرح می شود . همین باعث می شود تا داوطلب فقط مطالبی که مربوط به متن قوانین است را مطالعه کند برای مثال از مطالعه اندیشه و مکاتب در حقوق جزا و همچنین مباحثی چون تاریخ و وانواع و ویزگیهای انواع دادرسی در دادرسی کیفری وا می رهد یا برای مثال چون در اقسام اموال در خصوص تقسیم بندی اموال قابل انتقال و غیر قابل انتقال چون ماده خاصی نداریم صبعا" سوالی هم طرح نمی شود.

اما موضوع به این سادگیها هم نیست  این معنی اندکی فریب دهنده است و متاسفانه عده ای از داوطلبان در دام این معنی می افتند و صرفا" به متن قوانین اکتفا می کنند .در حالی که این امر چند اشکال دارد اول اینکه یک داوطلب توان فهم همه ابعاد یک ماده قانونی را ندارد دوم اینکه مواد قانونی ارتباط تنگاتنگ با هم دارند این ارتباط و اثر مواد قانونی بر هم دیگر را خود داوطلب نمی تواند در فرصت اندک کشف کند. سوم اینکه قوانین خاصی که با قوانین عام در ارتباطند نیز اهمیت ویژه می یابندچهارم اینکه اگر کسی مبانی یک ماده را نشناسد نمی تواند آنرا بفهمد و سوالات راجع به آن را کامل جواب دهد . برای رهایی از این مشکلات  فقط بدانید اگر بجای متن ساده قوانین کتابهای در نظم کنونی را بخوانید این مشکلات خودبخود رفع خواهد شد  اما یک مشکل تازه بوجود خواهد آمد  . متاسفانه بسیاری از داوطلبان حتی در خواندن کتابهای در نظم کنونی نیز اشکال دارند شاید تاکنون کسی به شما نگفته چگونه با یک کتاب در نظم کنونی کنار بیایید و هر آنچه هست تجربه شخصی خود شماست . اما نحوه مطالعه این کتابها اهمیت زیادی دارد و شما باید روش منطقی مطالعه آنها را بشناسید خواندن این کتابها مراحل ویژه خود را دارد تا اثر مطوب داشته باشند . من سعی می کنم بطور عملی یک بخش اول حقوق تجارت را بعنوان کارگاه عملی مطالعه کتابهای در نظم کنونی بررسی کنم  :

اولین سوالی که با آن روبرو خواهم شد اینست که قانون تجارت دو کتاب درنظم کنونی دارد کدام یک برای مطالعه بهتر است قانون تجارت در نظم کنونی دکتر دمرچیلی یا فرحناکیان ؟ برای پاسخ به این سوال بهتر است به سه فاکتور توجه کنید اول فاکتور زمان و دوم فاکتور کتاب تستی که در اختیار دارید و سوم فاکتور سطح آمادگی  پایه . بدون شک کتاب دکتر دمرچیلی کاملتر است اما سنگینتر است و مطالعه آن زمان بیشتری می طلبد و برای کسانی که پایه قوی دارند مناسب است  و با کتاب تست انتشارات مجد همخوانی دارد . کتاب تجارت فرحناکیان آموزشی تر است و حجم کمتری دارد و برای یادگیری افرادی که پایه ضعیفی دارند خوب  است و با کتاب تست ساده ساز خود جناب فرحناکیان سازگار است چون پاسخها به کتاب در نظم خود آقای فرحناکیان ارجاع داده شده است . حال با انتخاب کتاب در نظم کنونی مناسب مراحل مطالعه اینگونه کتابها را برسی می کنیم :

مرحله اول : خواندن متن ماده

متن ماده های یک بخش را کامل از روی یک کتاب فانون ساده بخوانید برای مثال باب اول حقوق تجارت از ماده 1تا 5 این قانون است هر 5 ماده را باید کامل بخوانید دلیل این امر اشراف کامل به موضوع باب اول است تا در هنگامی که یاداشتهای ذیل ماده را می خوانید دچار سردرگمی نشوید.

ماده 1ـ  تاجر کسی است که شغل معمولی خود را معاملات تجارتی‌ قرار بدهد.
ماده 2ـ  معاملات تجارتی از قرار ذیل است‌:
1 ـ خرید یا تحصیل هر نوع مال منقول به قصد فروش یا اجاره اعم ‌از این‌که تصرفاتی در آن شده یا نشده باشد.
2 ـ تصدی به حمل و نقل از راه خشکی یا آب یا هوا به هر نحوی که‌باشد.
3 ـ هر قسم عملیات دلالی یا حق‌العمل‌کاری (کمیسیون‌) و یا عاملی‌و همچنین تصدی به هر نوع تاسیساتی که برای انجام بعضی امور ایجاد می‌شود از قبیل تسهیل معاملات ملکی یا پیدا کردن خدمه یا تهیه و رسانیدن ملزومات و غیره‌.
4 ـ تاسیس و به‌کار انداختن هر قسم کارخانه مشروط بر این‌که برای‌ رفع حوایج شخصی نباشد؛
5 ـ تصدی به عملیات حراجی‌؛
6 ـ تصدی به هر قسم نمایشگاههای عمومی‌؛
7 ـ هر قسم عملیات صرافی و بانکی‌؛
8 ـ معاملات برواتی اعم از این‌که بین تاجر یا غیرتاجر باشد؛
9 ـ عملیات بیمه بحری و غیربحری‌؛
10 ـ کشتی‌سازی و خرید و فروش کشتی و کشتی‌رانی داخلی یا خارجی و معاملات راجع به آنها؛
ماده 3 ـ  معاملات ذیل‌: به اعتبار تاجر بودن متعاملین یا یکی از آنها تجارتی محسوب می‌شود:
1 ـ کلیه معاملات بین تجار و کسبه و صرافان و بانکها؛
2 ـ کلیه معاملاتی که تاجر یا غیر تاجر برای حوایج تجارتی خود می‌نماید؛
3 ـ کلیه معاملاتی که اجزاء یا خدمه یا شاگرد تاجر برای امور تجارتی ارباب خود می‌نماید؛
4 ـ کلیه معاملات شرکتهای تجارتی‌؛
ماده 4 ـمعاملات غیرمنقول به هیچ‌وجه تجارتی محسوب نمی‌شود.
ماده 5 ـکلیه معاملات تجار، تجارتی محسوب است مگر این‌که ثابت‌شود معامله مربوط به امور تجارتی نیست‌.

با اتمام مطالعه متن مواد شما برداشت کلی از این باب را باید ذهن خود ایجاد کنید کار سختی نیست براحتی می توانید متوجه شوید که :

1-     در ماده 1 تعریفی از تاجر ارائه شده

2-     در ماده 2و3 قانون تجارت از دو نگاه معااملات تجاری را عنوان کرده اول معاملات تجاری ذاتی و دوم معاملات تجاری حکمی یعنی معاملاتی که به اعتبار تاجر بودن شخص معامله کننده تجارتی محسوب می شوند.  

3-     در ماده 4 معاملات غیر منقول از شمول معاملات تجاری خارج شده اند

4-     در ماده 5 اماره تجاری بودن اعمال تاجر عنوان شده است .

حال شما یک پلان ذهنی از باب اول حقوق تجارت و آمادگی ورود به جرئیات را دارید

مرحله دوم : تامل در متن ماده

توجه داشته باشید هنوز به مرحله استفاده از نظم کنونی نرسیده اید و این دو مرحله با کتاب ساده قانون باید طی شود  حال که شمای کلی یک بخش  را شناختید باید وارد جزئیات هر ماده بشوید برای مثال  ماده 1ـ  تاجر کسی است که شغل معمولی خود را معاملات تجارتی‌ قرار بدهد.

متن بنظر ساده است اما گول سادگی آنرا نخورید سعی کنید برای خود از این ماده سوال ایجاد کنید برای مثال :

1-     منظور از کسی چیست ؟

2-     منظور از کلمه معمولی چیست ؟  

باید به سوالات با دانسته های خود جو.اب دهید برای مثال جواب سوال 1 ساده است (شخص ) اما همین جواب ساده پیچیدگی های بعدی را بوجود می آورد چون با شنیدن شخص بلافاصله :

1-     نوع شخص شخص از لحاظ  حقیقی و حقوقی بودن  مطرح می شود

2-     اهلیت شخص و وضعیت محجورین در اعمال تجاری مطرح می شود

3-     تابعیت شخص و تاثیر آن در اعمال تجاری مطرح می شود

اگر  این سوالات به ذهنتان نرسید یا رسید و جوابش را نمی دانستید نا امید نشوید چون این دو مرحله را گفتیم تا بدانید نویسندگان کتب در نظم کنونی با چه رویکردی به بررسی مواد می پردازند اما پیمودن این راه در حد توانتان برای شما ایجاد انگیزه و شوق پیدا کردن جواب سوالات و اشراف به متون قانونی را می دهد بنابراین سعی کنید بدون نگرانی از اینکه از عهده این کار برآیید یانه همیشه این دو مرحله را بپیمایید کم کم مهارت در این زمینه برایتان ایجاد خواهد شد . مرحله سوم به بعد از کتب در نظم کنونی خواهد بود

مرحله سوم : دقت در عنوان ماده  

در کتب در نظم کنونی معمولا" یک عنوان کلی برای ماده در کنار ماده انتخاب میشود  که گاها" اجزا ء و تبصره های مواد نیز عنوان مستقل می گیرند . اهمیت این عناوین در این است که اولا" شما پلان ذهنی خود را تکمیل می کنید و دوما"  شنماسنامه ای از متن را قبل ورود به آن بدست می آورید سوما" و مهمتر از همه اینکه شما امکان جستجو در منابع دکترین در ماده را پیدا می کنید برای مثال  خود ماده 2 قانون تجارت عنوان نشده موضوع ماده معاملات تجاری  ذاتی است و یا موضوع ماده 3 قانون تجارت معملات تجاری حکمی است در حالی که موضوع این مواد با این اصطلاحات در منابع دکترین بحث شده اند و شما می توانید در صورت نیاز توضیح و اطلاعات بیشتر و لزوم  مراجعه به کتب مرجع دکترین از فهرست این کتب یا راهنمای واژگان انتهای این کتب این اصطلاحات را پیدا کرده و صفحاتی که راجع به این واژه ها توضیح داده را مطالعه کنید . برای مثال در مورد وازگان معملات تجاری ذاتی و حکمی موضوع مواد 1و2 قانون تجارت در فهرست کتاب جلد 1 دکتر اسکینی براحتی می توانید این وازه را پیدا کنید و متوجه شوید باب اول کتاب از ص 67 به بعد در مورد این اصطلاحات است .

مرحله چهارم : تکرارخواندن و تامل در متن ماده

اینبار شما متن ماده را برخلاف مرحله اول و دوم از کتاب در نظم کنونی (نه کتاب قانون ساده ) می خوانید متن را کامل و به دقت بخوانید در کلمات و اجزای آن دقیق شوید و سوال سازی کنید و هر آنچه که در مرحله اول و دوم گفته شد را دوباره انجام دهید .

در برخی از کتابهای در نظم  متن مواد قانون سابق بر قانون فعلی نیز آمده است این امر به دو دلیل مهم صورت می گیرید امکان مقایسه و تطبیق و کشف تحول قانونگذاری و دوم امکان تطبیق مباحث کتبی که بر مبنای قانون سابق نوشته شده  به روز نشده اند خواندن این متن ضرورتی ندارد مگر زمانی که به کتب مرجع دکترین مراجعه نمودید و با مطلبی مواجه شدید که بر مبنای قانون قدیم است در این صورت می توانید مطلب را با معدل ماده قانون قدیم در قانون جدید هماهنگ و به روز کنید .

 مرحله پنجم  : شناسایی قوانین مربوط یا مرتبط 

 شناسایی قوانین مربوط و مرتبط بایک ماده قانونی از جهت آزمونی و کاربردی اهمیت ویژه ای دارد قبل از اینکه اهمیت این قوانین ذکر شود بهتر است ابتدا بدانیم قانون مربوط و مرتبط چه قانونی است :

قانون مربوط : مواد قانونی یا آیین نامه هایی  هستند که مربوط به یک بحث یا موضوع یک ماده هستند و اغالب ذیل یک عنوان در کتب قانونی ذکر می شوند و یا در خود قانون به آیین نامه آن اشاره می شود. برای مثال در بحث اجاره مواد قانون مدنی و مواد قوانین روابط موجر و مستاجر مصوب 56 و 62 و 76  مربوط به اجاره است . 

قانون مرتبط : مواد قانونی هستند که که حکم مستقل را بیان می کنند اما احکام آنها در سایر مواد قانونی اثر می گذارد ممکن است آنرا کلا" یا  جزئا" نسخ کند یا تخصیص بزند یا از آن مستثنی شود یا آنرا مستثنی کند و ...... یرای مثال در ماده ماده 4 قانون تجارت آمده است ـمعاملات غیرمنقول به هیچ‌وجه تجارتی محسوب نمی‌شود. اما به موجب ماده 5 قانون تملک آپرتمانها مصوب 1343عملیات شرکتهایی که برای ساخت و فروش آپارتمانها ایجاد شده اند تجاری هستند که استثنایی بر ماده 4 قانون تجارت است .

اهمیت شناسایی قوانین مرتبط در حیطه آزمونی در اینست که اغلب سوالات برمبنای این ارتباطات بین ماده ای طراحی میشود در واقع کشف تاثیر مواد بر هم دیگر وبیان آن  استدلال قانونی است که بسیار مورد تاکید برگزار کنندگان و طراخان سوالات آزمون وکالت  است بعد از قبولی در آزمون نیز در عرصه کاربردی وکلایبی موفقتر هستند که تشراف بشتری به مواد مربوط و مرتبط و مهارت بیشتری در استدلال قانونی دارند .

اما این تاثیرات و ارتباطات را چگونه باید پیدا کرد ؟

در کتب در نظم کنونی این ارتباطاطات و تاثیرات به اغلب به سه صورت بیان شده است :

اول:  بصورت ساده بدون هیچ توضیحی خواننده را به مواد مربوط و مرتبط ارجاع داده میشود در این حالت دائطلب وظیفه دارد بلافاصله به آن مواد مراجعه کند و ان مواد را همراه با شرحشان بخواند و سعی کند ارتباط را کشف کند . این ارتباط می تواند شباهت ها  و تفوت ها  و استثنائات و تخصیصات  و تاثیرات ..... باشد .

دوم : در شرح ماده ارتباط مواد دیگر با ماده بیان شده که باید بخوبی آنرا فرا گرفت و متن اصلی ماده باید پیدا شده و خوانده شود .

سوم : در انتهای یک مبحث متن قوانین خاص مربوط یا مرتبط آورده شده که باید بدقت خوانده شده و روی آنها تامل شود .

مرحله پنجم  : مطالعه شرح ماده  

شرح ماده در کتب در نظم کنونی اغلب عبارتست از :

1-     شرح واژگان ماده : برای شناخت مبانی ماده مهم است و مهارت آشنایی با نحوه تفسیر ماده را به شما می بخشد .

2-     مباحث مرتبط با ماده : پاسخ به سوالاتی است که گفتیم در مرحله اول و دوم در مورد ماده  ایجاد میشود .

3-     رویه قضایی مثل آرای وحدت و آرای دیوان و نظریات مشورتی : آرای زوحدت و آرای دیوان سوال خیز هستند باید حتما" آنها را فرا بگیرید .

4-     نظریه دکترین : هر جا به نظریه دکترین اشاره شده و به کتب مرجع ارجاع داده شده سعی کنید حدالامکان  به کتب مراجعه و تفصیل مطلب را بخوانید . همچنین در صورت ابهام حتما" به کتب مرجع برای رفع ابهام مراجعه داشته باشید .

در واقع در شرح مواد س.التی که طی چند مرحله اول داشتید پاسخ داده شده است سعی کنید شرح مواد را در این 4 محوری که گفته شد دسته بندی کنید و طبق توضیحی که در مورد آنها گفته شد عمل کنید .

کلید دوم: توجه به  اهمیت قوانین خاص در آزمون وکالت

شاید همه ما این نکته را می دانیم قوانین خاص اهمیت زیادی در آزمون وکالت دارند اما کمتر کسی طرز برخورد با قوانین خاص در سیستم آزمونی و یادگیری را می داند در حالی که مسله انقدرها هم که به نظر می رسد پیچیده نیست .در راه حل مسله گذر از سوال کلی و ورود به جزئیات است بگذارید مشکلات داوطلبان را در مورد قاونین خاص به چند سوال جزئی تر تجزیه کنیم :

1-     منظور از قانون خاص چیست ؟

2-     قانون خاص در برخورد با قوانین عام چه اثری بر آنها می گذارند و چه اثری از انهات می پذیرد  ؟

3-     چه قانونهای خاصی هستند که منبع سوال برای آزمون وکالت هستند ؟

4-     قوانین خاص مهم را چگونه بشناسیم ؟

5-     قوانین خاص را چگونه مطالعه کنیم ؟

1-     منظور از قانون خاص چیست ؟

قوانین خاص قوانینی هستند که در کنار قوانین عام بنا به مصالحی تصویب می گردند و قوانین عام را تحت تاثیر قرار می دهند یا انها توسعه می بخشند و برای مثال تشدید مجازات مرتکبین ارتشاءو اختلاس و کلاهبرداری قانون خاص است که بعلت مصالح اجتماعی تصویب کرده و قانون عام مجازات اسلامی را توسعه بخشیده است .

2-    قوانین خاص در برخورد با قوانین عام چه اثری بر آنها می گذارند و چه اثری از آنها می پذیرند  ؟

همانگونه که گفته شد قوانین خاص اغلب برای موارد خاصی که در قانون عام مبهم یا مجمل است و یا بنا به نیاز و مصالح اجتماعی تصویب می شود اما از حیث برخورد با قوانین عام حالتی ویژه می یابد چون ممکن است قانون عام قبل یا بعد از قانون خاص تصویب گردد بنابراین نابجا نیست از حیث تعارض قوانین توضیحی مختصر بدهیم . همیشه در تعارض بین دو قانون  

1.        اگر هر دو قانون عام باشند  قانون عام  موخر ناسخ قانون عام  مقدم است .  

2.       هردو قانون خاص باشند قانون خاص موخر ناسخ قانون خاص مقدم است 

3.      قانون مقدم عام و قانون موخر خاص باشد قانون خاص موخر قانون عام مقدم را تخصیص می دهد

4.      قانون مقدم خاص  و قانون موخر عام  باشد قانون عام موخر ناسخ قانون خاص مقدم در حدودی که مغایر با عام موخر نباشد نیست .مگر اینکه در قانون عام موخر نسخ آن تصریح شده باشد .

3-   چه قانونهای خاصی منبع سوال برای آزمون وکالت هستند ؟

شاید بهترین جواب برای این سوال این باشد که قوانین خاص مربوط به هر درس را ردیف کنیم  اما راه حل بهتری نیز هست اینکه معیارهایی برای شناسایی این قوانین بگوییم تا خود داوطلب برای شناسایی و امکان دستیابی به این قوانین مشکلی نداشته باشد گذدشته از مجموعه قوانینی که برای آزمونهای حقوقی تدوین شده است دو راه برای شناسایی قوانین خاص مرتبط با قوانین اصلی وجود دارد :

1)       استفاده از کتابهای در نظم کنونی برای مثال من لیست قوانین خاص مربوط به مدنی را از کتاب حقوق مدنی در نظم کنونی دکتر کاتوزیان در آورده ام شما نیز می توانید به همین سیاق قوانین مربوط به درسهای دیگر را از کتب در نظم کنونی مربوطه در بیاورید :

قوانین خاص مهم مربوط به حقوق مدنی

1-     در مبحث کلیات

1.      قانون اجازه رعایت احوال شخصیه ایرانیان غیر شیعه مصوب 1312  

2-     در مبحث اموال و مالکیت

1.      قانون حمایت از حقوق  مولفان و مصنفان و هنرمندان مصوب 1348 (مهم)

2.      قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج . اوقاف و امور خیریه مصوب 1363(مهم)

3.      قانون تملک آپارتمانها مصوب 1343 (خیلی مهم)

4.      قانون راجع به قنوات مصوب 1309 با الحاقات

5.      قانون زمین شهری مصوب 1366 + اصلاحات و آیین نامه اجرایی

6.      قانون توزیع عادلانه آب مصوب 1361

7.      قانون راجع به حفظ آثار ملی مصوب 1309 + نظامنامه

8.      قانون شکار و صید مصوب 1346 +قانون اصلاح این قانون

3-     در مبحث تعهدات

1.      قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی 1377(مهم)

4-     در مبحث الزامات خارج از قرارداد

1.      قانون مسئولیت مدنی مصوب 1339 (خیلی مهم)

2.      قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتری زمینی در مقابل اشخاص ثالث مصوب 1347 (مهم)

5-     در مبحث عقود معین

3.      قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356 (خیلی مهم)

4.      قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1362 (خیلی مهم)

5.      قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1376 + آیین نامه اجرایی (خیلی مهم)

6-     در مبحث وصیت و ارث و اشخاص و محجورین

1.      قانون امور حسبی مصوب 1319 (خیلی مهم)

2.      قانون ثبت احوال مصوب 1355

7-     در مبحث خانواده

3.      آیین نامه زناشویی بانوان ایرانی با اتباع بیگانه مصوب 1345

4.      قانون منع ازدواج کارمندان وزارت خارجه با اتباع بیگانه مص.ب 1345

5.      قانون حمایت خانواده 1353

6.      قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب 1371 (مهم)

7.      قانون تعیین مدت اعتبار گواهی عدم امکانت سازش مصوب 1376 (مهم)

8.      قانون واگزاری حق حضانت فرزندان صغیر یا محجور به مادران آنها مصوب 1306

9.      قانون حمایت از کودکان بی سرپرست مصوب 1353

2)      روش دوم استفاده از کتبهای ریاست جمهوری یا مجموعه قوانین تنقیح شده  روزنامه رسمی است که مطالعه متن قوانین جلد یک حقوقی . جلد یک جزایی تنقیح روزنامه رسمی و مجموعه قوانین مربوط به هر درس از انتشارات ریاست جمهوری شما را از حیث دسترسی به قوانین خاص بی نیاز می کند .

4-    قوانین خاص مهم را چگونه بشناسیم ؟

همانگونه که مشاهده می فرمایید من درجه اهمیت قوانین خاص راجع به قانون مدنی را در جلو قانون  مشخص کرده ام حال سوال اینست که با این همه قانون خاص قوانین خاص مهم را چگونه بشناسیم ؟ تنها راه شناسایی قوانین خاص مهم سابقه آزمونی این قوانین است یعنی هر کدام تاکنون بیشتر در آزمونها مورد سوال قرار گرفته مهمتر است برای این کار کافیست به ارجاعات و رفرنسهای پاسخنامه های کتب تست نگاهی بیندازید .

5-    قوانین خاص را چگونه مطالعه کنیم ؟

به دو حالت می توان قوانین  خاص را مطالعه کرد اول اینکه طبق لیستی که با روشهای گفته شده تهیه کردیم این قانونها را بخوانیم که روش چندان موثری نیست چون ارتباط این قوانین با قوانین اصلی را درک نخواهیم کرد  و حالت دوم اینست که وقتی مبحثی در قانون عام می خوانیم   قوانین خاص مربوط به آن مبحث رانیز در همگام مطالعه کنیم که این روش موثرتر و مفیدتر است . 

 کلید سوم : تله های تستی و  راه گریز از آنها

شاید تا به حال به این سوال فکر کرده اید بااینکه جواب صحیح در  گزینه ها موجود است چرا نمی توانید با وجود آمادگی علمی سوالات را به درستی پاسخگو  باشید جواب این است که  طراحان سوالات  در تستها تله گذاری می کنند 
شما داوطلبان عزیز پس از یادگیری روش تشخیص ذهن طراح  و تله تستی در هنگام تست زنی ، در کنکور های آزمایشی یا در کنکور سراسری این تله ها را تشخیص داده و در این دام آنها گرفتار نخواهید شد

تلـــــه اول : تله ترتیب گزینه ها

علی القاعده هر چهار گزینه ی یک تست از ارزش وموقعیت مساوی برخوردارند ولی عملا ترتیب خواندن گزینه ها (1 تا4 ) با عث ایجاد تفاوتهایی در برداشت ذهنی ونگرش ما در مورد این چهار گزینه می شود. مثلا اگر هنگام خواندن گزینه ها احساس کنیم که گزینه ی اول صحیح ا ست ، این احساس باعث می شود که به سایر گزینه ها اصلا یا به اندازه ی کافی توجه نکنیم. از طرف دیگر ، اگر گزینه ی 1 یک گزینه ی به ظاهر غلط باشد وما به محض خواندن آن احساس کنیم که این گزینه نمی تواند صحیح باشد ، به احتمال زیاد یکی از سه گزینه ی غلط باقی مانده را انتخاب خواهیم کرد. حال به بررسی دقیقتر این دو مورد می پردازیم :

1.        حالت اول : گزینه های غلط به ظاهر درست (گزینه درست و درست تر )

در مورد چنین تستهایی ، طراح گزینه های نخستین تست را به نحوی انتخاب می کند که فریبندگی زیادی به عنوان گزینه ی صحیح داشته باشند. در این حالت ، داوطلب ممکن است که با مطالعه ی این گزینه ها واحساس صحیح بودن آنها ، اصولا گزینه های دیگر را نخواند ویا اینکه احساس درست بودن این گزینه ها ، مانع شود که در مورد گزینه های دیگر تصمیم گیری صحیحی داشته باشد. از شگردهای این حالت ارائه پاسخ صحیح در گزینه اول و گذاشتن پاسخ صحیح در گزینه های دیگر است این نوع تله بسیار کنداول است .

راه گریز :همه گزینه ها را بدقت بخوانید حتی اگر بنظرتان گزینه های اول  صحیح باشد .

2.       حالت دوم : گزینه های درست به ظاهر غللط

گرفتار نشدن در این نوع تله ها ، دشوارتر ا ست. علت این امر به یک نکته ی بسیار ظریف روانشناختی باز می گردد.پیش از اینکه هیچکدام از گزینه های یک تست را به عنوان گزینه ی غلط کنار بگذاریم ، احتمال صحیح بودن هر یک از گزینه ها یک چهارم است. در حالی که مثلا بعد از رد کردن یک گزینه ، احتمال درست بودن هریک از گزینه ها ی بعدی یک سوم است. به عبارت دیگر، در موردگزینه ی 1 ، احتمال درست بودن 25% واحتمال درست نبودن 75% است.در حالی که بعد از رد کردن گزینه ی 1،احتمال درست بودن گزینه ی 2، 33% واحتمال غلط بودن این گزینه ،66% است. در نتیجه، ما از نظر ذهنی برای کنار گذاشتن گزینه ی 1،به عنوان گزینه ی غلط آمادگی بیشتری داریم. حال اگر گزینه ی 1 پاسخ سوال باشد وطراح با تمهیداتی ، آن را گزینه ی غلط جلوه دهد وما به محض خواندن گزینه ی آن را ردکنیم وبه سراغ سایر گزینه ها برویم ، احتمال زیادی دارد که یکی از این سه گزینه ی غلط را انتخاب کنیم واصولا دوباره در مورد گزینه ی 1 فکر نکنیم.

راه گریز : هر گزینه را مستقل از سایر گزینه ها بررسی کنید .
تلـــــه ی دوم : بازی با از کلمات و عبارات در خود سوال و استفاده از کلمات هم معنی و مشابه

صورت سوال ممکن است به علت داشتن عبارات منحرف کننده ذهن وتفکر داوطلب را به مسیری اشتباه هدایت کند. در این حالت، کاملا ممکن است که با وجود اطلاعات علمی کافی در مورد سوال ، نتوانیم انتخاب درستی بین گزینه ها داشته باشیم.  برای مثال ممکن است در صورت در مورد تفاسخ کدام گزینه صحیح است سپس در گزینه صحیح  از وازه اقاله استفاده شود اقاله همان تفاسخ است حال اگر در گزینه غلط از همه واژه تفاسخ استفاده شود ذهن بخاطر شباهت لفظی بین صورت سوال و جواب به سمت گزینه غلط تمایل پیدا می کند .

راه گریز :  صورت تست را یکبار بصورت آهسته وکلمه به کلمه مطالعه فرماییدمواظب معانی کلمات در صورت سوالات و پاسخها باشید .
تلـــــه ی سوم : اطلاعات زائد و انحرافی در تست

گاه طراح می کوشد با آوردن اطلاعات زائد ، ذهن داوطلب را منحرف کند. برای مثال در تقسیم  بندی اموال مالی بنام منقول تبعی نداریماما مال منقول حکمی داریم همچنین مال غیر منقول تبعی هم داریم   صورت سوال بنحوی تنظیم می گردد که ذهن به سمت وازه تبعی برود و داوطلب با توجه به تشابه الفاظ دچار سردرگمی شده او را  را در تردید مال غیر منقول تبعی و  واژه بی مفهوم منقول تبعی رها  کند و در اینجا انتخاب یکی از دو گزینه 50% شانس داوطلب را به خطر می اندازد

راه گریز : دقت کنید سوال هرچند طولانی پیچیده باشد در نهایت چه می خواهد.. 

تلــــه چهـــــارم : معمولا نکات کوچک مورد بی توجهی قرار می گیرد.

در مورد بعضی از تستها نکات خیلی ظریفی وجود دارد که بی توجهی به آنها موجب از دست رفتن ا متیاز تست می شود. به عنوان مثال در  حقوق هر وازه ممکن است نسبت به هر بحث معنایی متفاوت داشته باشد. یا حکم مواد مختلف قانونی با سایر مواد تخصیص خوده یا دچار استثنا و تاثیر گردد . 
عزیزان ، به طور کلی تستهای آزمون دارای راه حل طولانی نمی باشند. مطمئن باشید اگر در یک تست راه حل شما بیش از حد به درازا بکشد نکته ای در تست وجود دارد که ا ز دید شما مخفی مانده ا ست .حتما به کلمات کلیدی موجود در تستها دقت فرمایید
.

تلــــه پنجــــم : استفاده از  از پیش زمینه ی ذهنی داوطلب
گاه طراح از پیش زمینه ی ذهنی داوطلب برای منحرف کردن ذهن او ا ز پاسخ صحیح استفاده می کند.در این روش طراح می کوشد با ایجاد گزینه های نزدیک به هم در یک تست ذهن داوطلب را مغشوش سازد.

راه گریز : بعد از خواندن یک تست ابتدا جواب آن را در ذهن خودبیاورد و بعد به مطالعه ی گزینه ها بپردازد یعنی اول در ارتباط با سوال فکر کنید وقتی مطلب فوق در ذهن شما جای گرفت با مطالعه ی دقیق گزینه ها گزینه ی صحیح را انتخاب نماید.
تلـــــه ی ششــــم : تقویت خوش باوری
در بعضی از تستها ، طراح سوال را به شکلی مطرح می کند که داوطلب وقوع واقعه ی ناممکنی را باور می کند . در واقع در این موارد ، خوش باوری داوطلب واعتماد او به طراح باعث می شود که نکته ی اصلی تست از نظر دور بماند.اما مطمئن باشد هیچ طراح تستی به شما اطلاعات مفت نمی دهد.

راه گریز : آنچه می آموزید درست بیاموزید و به آن ایمان داشته باشید . 

راهنمای مطالعه منابع آزمون وکالت

$
0
0

مقدمه :

برخی داوطلبان، ناکامی های تحصیلی خود را به عواملی چون کم استعدادی،نداشتن امکانات و بدشانسی نسبت می دهند در حالی که،به جرات می توان گفت که مهمترین عامل موفقیت تحصیلی ،آشنایی با مهارتهای مطالعه و یا دگیری است.

آنچه مسلم است مطالعه اکثر ما تجربی است تا علمی در حالی که مطالعه صحیح علمی است که یادگیری علوم دیگر را تسهیل می کند . اکثر داوطلبان وقت و زمان برای مطالعه صرف می کنند اما با عدم رعایت استانداردهای علمی مطالعه به نتیجه برابر تلاششان نمی رسند در این نوشتار، با برخی از روشهای مطالعه و فراگیری آشنا می شوید تا به فرا خور هر موضوع ،شیوه مناسب را انتخاب کنید .همچنین مطالبی عمومی و کاربردی برای مطالعه برتر را خواهید خواند که زمینه بررسی بیشتر روشهای برتر مطالعه را فراهم می آورد.

انواع مطالعه

مطالعه کننده باید قبل از مطالعه هدف جزیی جود را از خواندن مطلب به درستی مشخص کند.بعضی عادت دارند هر نوع مطلب را آهسته مطالعه کنند وتصور می کنند که با این روش ،مفاهیم را بهتر درک می کنند.اما شاید فقط یک نوع مطالعه را بتوان نام برد که در آن خواننده لازم است کمی آرام تر مطالعه کند(دقیق خوانی) مثلا اهمیت دا نستن و به یاد سپاری مطالب گوناگون روزنامه ها،بسیار کمتر از مطالبی است که فراگیر باید در آینده ای نزدیک در یک آزمون پاسخ گوی آنها باشد.در تعریف ما مطالعه بر سه نوع است:

1.سطحی خوانی(skimming)

2. خواندن پژوهشی(scanning)

3.دقیق خوانی (reading for exact information)

سطحی خوانی

سطحی خوانی برای بدست آوردن مفهوم اصلی پاراگراف بدون توجه به جزییات است.خواننده در این شیوه باید بداند در جستجوی چیست و چگونه باید اطلاعات خود را جستجو کند .مراحل زیر برای کمکبه خوانندگان جهت به دست آوردن مفهوم عمومی متن ،پیشنهاد می شود:

1 . خواننده در((سطحی خوانی))باید هدفی داشته باشد.او باید بداند چرا می خواندو چه چیز را می خواند.؟

2. اگر هدف او از خواندن معلوم باشد،خواهد دانست به کجا نگاه کند و چه چیز را جست وجو کندو در نتیجه،با سرعت بیشتری خواهد خواند خواننده باید به عنوان متن نگاه کند ودربارهمعنای آن فکر کند وبر روی کلمات اصلی عنوان درنگ کند.((تیتر))مفهوم اساسییا اصلی متن منتخب است

3.      خواننده باید فقط مقداری از پاراگراف را،که برای دست یابی به مفهوم اصلی لازم است ،بخواند.احتمالا خواندن اولین واخرین جمله هر پاراگراف کافی است

4.      او باید به دنبال ابزارهای ترسیمی نظیر تصاویر،نقشه ها ،عکسها،نقاشیها و نمودارها بگردد.آنها،در مقایسه با متن،اطلاعات بیشتری ارایهمی کنند

5.      او باید هدف نویسنده را بفهمد.باید بداند منظور نویسنده والگوی فکری او چیست؟ خواننده می کوشد تا سازماندهی افکار نویسنده را از طریق عناوین فرعی ،تقسیمات فرعی و بخشهای جزئیدر نوشته او بفهمد

6.       خواننده باید بکوشد تا ترتیب مضا مین پاراگراف را بفهمد ،آیا نویسنده ایدهای خود را بر اساس ترتیب زمانی بصورت منطقی یا به گونه آماری بیان کرده است؟ ایا مطالب در یک سازماندهی منظم ((یک،دو،سه))مرتب شده اند؟

7.      خواننده باید برای یافتن وپی گیری مفهوم اساسی متن تلاش کند.او نباید وقت وتوان خود را صرف حفظ جزییاتی نظیر تاریخها،اسامی،شماره ها واطلاعاتی از این قبیل کند

8.      خواننده نباید جمله را کلمه به کلمه بخواند.باید کلمات کلیدی متن را بخواند و بقیه را فقط ازنظر بگذراند و از انها عبور کند.او باید کوشش کند معانی کلماتی را که نمی داند حدس بزند .اگر معنای کلمه ای را نفهمید ،نباید توقف کند وآن را دوباره بخواند.باید متن را ،هر چقدر می تواند ،سریع بخواند ،ولی نه آنقدر سریع کهحتی به طور سطحی نیز معنا را در نیابد.

خواندن پژوهشی

((خواندن پژوهشی ))نوعی سریع خوانی است که از ان برای بخاطر سپردناطلاعات مخصوصی نظیر تاریختولد ،درجه حرارت واستفاده می شود. در خواندن پژوهشی .خواننده نیازی به خواندن همه سطرها ندارد.او از سطرها وصفحه ها.به منظور یافتن اطلاعات ویژه ،به سرعت عبور می کند.خواننده در این روش ،تنها به اطلاعاتی که در پی آنهاست توجه می کند .

برای مهارت یافتن در روش((خواندن پژوهشی))،مراحل زیر پیشنهاد می شود:

1.خواننده برای اینکه بفهمد آیا آگاهیهای مورد نظر در متن موجود است یا نه ،ابتدا باید به عنوان پاراگرف نگاه کند .احتمالا این اطلا عات در تیتر پاراگراف نشان داده شده است .اگر چنین نباشد .خواننده باید آنها را در پاراگرافهای بعدی جست وجو کند

2.خواننده باید بدون اینکه سطر ها را بخواند،به آنها نگاه کند و از اینطریق ،اطلاعاتی را که می خواهد جست و جو کند

3.خواننده آنگاه باید آگاهی های مورد نظر خود را تشخیص بدهد وبفهمد.

دقیق خوانی

دقیق خوانی به معنای ((خواندن برای درک کامل )) است .مطالعه برای رسیدن به چنین هدفی ،جریانی است که خواننده در آن،اطلاعات درست متن را بر می گزیندو گرداوری می کند .لازمه این نوع خواندن ،فهم مضامین ،استنباطهاودلالتهای جملات در پاراگراف است،به علاوه،خواننده بایدمعانی غیر مستقیم کلمات را،به خوبی معانی مستقیم،درک کند.

مراحل دقیق خوانی عبارتند از :

1.یافتن مفهوم اساسی با خواندن اولین وآخرین جمله پاراگراف و نگاه گذرا به بقیه سطرها.  
2.گزینش آگاهی های جزیی ومهم پاراگراف برای دست یابی به اطلاعات دقیق .
 
3.طرح پرسشها ویافتن جواب آنهادر خلال مطالعه پاراگرف با درک کامل.  
4.دنبال کردن کامل همه زوایای پاراگراف با درک آن.  
5.تقسیم بندی وسازمان دهی عناصر در ذهن برای درک مفاهیم پاراگراف  
6.دست یافتن به نتایج کلی هنگام خواندن پاراگراف
 
7.توانایی فهم نقشه های تر سیمی برای درک پاراگراف
 
8.فهم لغات،جملات وتعابیر راهنما برای درک همه پاراگراف و به دست آوردن مفهوم درست از آن.

در توضیح انواع مطالعه ،تاکید ما بر مطالعه ((پاراگراف)) ،یعنی یکی از اجزای یک متن بود،اما مطالعه متن،هدف نهایی خواندن است.خواندن هر متن شامل خواندن یک یا چند پاراگراف است.بنابراین همه نکات یاد شده هنگام خواندن متن نیز قابل اجراست.

ـ تند خوانی

در تند خوانی، تاکید بر سرعت بیشتر همراه با درک است.این دو ((سرعت ودرک))رابطه بسیار نزدیکی با هم دارند .کسی که با سرعت مطالعه می کند ،از درک خوبی برخوردار است وکسی که کند می خواند ،کمتر درک می کند.

کند خوان در هر کلمه ،برای تشخیص عناصر ساختاری آن ،درنگ می کند.چنین خواننده ای در هر سطر ،که دارای صفحه ای با اندازه متوسط است ،تقریبا هفت تا هشت بار مکث می کند .در حالی که خواننده متوسط تقریبا هنگام خواندن چنان سطری ،چهار تا پنج بار ویک تند خوان تقریبا دو تا سه بار مکث می کند .بنابراین در هر مکث ،که تقریبا یک چهارم ثانیه طول می کشد،تند خوان دو تا چهار کلمه و کند خوان فقط یک کلمه می خواند .تند خوان در هر دقیقه حدود ششصد تاهزار کلمه،متوسط خوان سیصد تا چهار صد کلمه وکند خوان صد و پنجاه تا دویست کلمه می خواند.

از همین امروز سعی کنید با سرعت بیشتری مطالعه کنید،وهر بار که ،برای تمرین ،متنی را دوباره مرور می کنید ،سعی کنید در زمان کمتری آن را مطالعه کنید .برای تمرین تندخوانی برنامه ریزی کنید و هر روز ساعتی را به آن اختصاص دهیدو هنگام خواندن دست کم ،پنج بار سرعت مطالعه خود را اندازه گیری کنید وهر بار سعی کنید متن را تندتر از قبل بخوانید.

درباره تند خوانی کتابهای بسیاری تالیف شده است .برای مطالعه و تحقیق بیشتر می توانید به آنها مراجعه کنید.

ـ تمرکز در مطالعه

وقتی مطلبی را می فهمید ،دو اتفاق مهم افتاده است: یکی اینکه به درکی مناسب از مطالب جدید رسیده اید.ودیگر اینکه میان معلومات تازه و پیشین شما ارتباطی برقرار شده است .

بدون تردید سرعت مطالعه استاد از شاگرد بالاتر است ،زیرا استاد با موضوع مورد مطالعه آشنایی قبلی دارد.طبیعی است که اگر با مطلبی که می خوانیدـبه هر شکل ـآشنا باشید،آن را سریعتر می خوانید و بهتر و عمیق تر ((درک)) .این آشنایی قبلی باعث می شود تا هنگام خواندن تمرکز کافی ولازم داشته باشید.

محققان چهار مساله را از دلایل کمبود یا نبود تمرکز بر شمرده اند:

       1.   مشکلات بیرونی.

       2.   مشکلات درونی.

       3.   بی علاقه گی به موضوع مورد مطالعه.

       4.   برخورد قدرت تخیل و قدرت اراده.

مشکلات بیرونی

مشکلات بیرونی نقش بسزایی در کمبود یا نبود تمرکز دارد .هر گونه خلل در زندگی می تواند علت بروز این مشکلات با شد. آدمی از حسهای شنوایی ،بینایی .چشایی،بساوایی و بویایی بر خوردار است.همواره استشمام بوهای بد .تماس با سطوح خشن و زبر ،شنیدن صداهای گوش خراش وناهنجار وباعث نابسامانی در این حواس می شود و به این ترتیب،((حواس پرتی))بوجود می آید.

بد نیست بدانید آدمی حواس دیگری هم دارد :گرسنگی،تشنگی،درد،توازن،فشار،گرما،سرماوبنابراین هرگونه عدم تعادل در این حواس نیز باعث ((حواس پرتی ))می شود .

بر طرف کردن اینگونه حواس پرتی ها.هر یک.تدبیر جدا گانه ایمی طلبد .مثلا برای مطالعه بهتر باید سر وصدا های محیط مطالعه ،سردی یا گرمی آن ،نور ضعیف ورا از میان برداریدو نگذارید مشکلات بر شما پیروزشود.

مشکلات درونی

مشکلات درونی، بسیار مهم است و مهمتر اینکه اگر شما مشکلات بیرونی را بر طرف کنید وگرفتار مشکلات درونی باشید ،باز هم ((تمرکز حواس))ندارید.همه ما با احساسهای هیجان انگیز نظیر ترس ،دلهره،حسد،غم وآشنایی داریم .به علاوه بی تردید،گرفتار رویا و خیالات شده ایم .اما شاید بسیاری نتوانسته اندبه موقع از گرداب مشکلات درونی رهایی یابند .بعضی از این مشکلات از این قبیل هستند :

مشکلات شخصی،تحصیلی،اجتماعی،اقتصادی،شغلی یا روحی .بنابراین،بزرگترین دشمن تمرکز حواس،فر ورفتن در عالم تصورات واوهام است .اینگونه حواس پرتی ها،اغلب،زاییده عادت،بی حوصلگی ویا ضعف اراده است.

متخصصان ،بهترین راه مبارزه با این حواس پرتی ها را در این می دانند که چشمها به روی واقعیت ها باز شود ،آرزوهای دست نیافتنی پایان پذیرد وغم ها وشادی ها متعادل شوند.

بی علاقه گی به موضوع مورد مطالعه

بی علاقگی به موضوعی که در حال مطالعه اش هستید ،یکی دیگر از عوامل حواس پرتی است .اگر به موضوعی علاقه نداشته باشید ،نخواهید توانست آن را به خوبی درک کنید.این را بدانید که تند خوانی باعث علاقه مندی به مطالعه نمی شود ،بلکه باید قبل از مطالعه ،انگیزه ای نیرومند برای خواندنداشته با شید.

اگر به دلایلی به موضوع مورد مطالعه علاقه ندارید ،ولی ناچار به مطالعه آن هستید ،باید نگرش خود را عوض کنید وبه خودتان تلقین کنید که برای رسیدن به آینده ای خوب ودرخشان ،باید به آن موضوع علاقه مند شوید. اصولا کسی که در زندگی دارای هدف باشد ،با مشکلات به شیوه ای عاقلانه و صحیح مواجه می شود وبا تدبیر موانع را از سر خود بر می دارد .

برخورد قدرت تخیل و قدرت اراده

بحث درباره ((اراده))و ((تخیل)) از دیر باز در میان بوده و مطالب بسیاری در این باره بیان شده است .حتما برایتان پیش آمده هنگامی که کتاب را برای خواندن باز می کنید ،تخیلات گوناگون ظاهر می شوند ودست به دست هم می دهند تا شما از مطالعه دست بکشید .از سوی دیگر ،اراده شما تلاش می کند تا آن کتاب را بخوانید.اراده وتخیل در مبارزه ای هیجان انگیزد پی مغلوب کردن یکدیگرند .اما در پایان،اغلب تخیل پیروز می شود و اراده را شکست می دهد .

بهترین روش برای برطرف کردن این مشکل ،آمیختن قدرت اراده وقدرت تخیل است .چرا که هیچ یک ،به تنهای ،کاریاز پیش نمی برند.باید در ذهنتان تصور کنید که با کمال آسایش وقدرت در حال مطالعه هستید.به این ترتیب، از نیروی اراده برای عینیت بخشیدن به تخیلتان بهره می برید .

نکات عمومی برای مطالعه و یا دگیری

استفاده از روشها

نباید خود را به روشی ،که بطور اتفاقی آن را برای مطالعه برگزیده اید ،محدود کنید برای انجام دادن کارهای مختلف به کار گیری روشهای متفاوت سودمند است .آزمودن روشهای مختلف باعث ایجاد تنوع و جذابیت در فعالیتهای تحصیلی می شود .برای یادگیری بهتر ،خوب است که مجموعه ای از روشهای گوناگون یادگیری فراهم آورد .

هر قدر روشهای بیشتری را برای یادگیری آزمایش کنیم ،بهتر می توانیم تصمیم بگیریم که کدام یک از روشها بیش از بقیهبرای انجام دادن کاری خاص در موقعیتیخاص مناسب است .انتخاب بهترین روش برای انجام دادن کارهای مختلف،.مهارتی است که به پیشرفت شما کمک می کند.به این معنا که به سرعت می توانید خود را با موقعیتها و شرایط جدید هماهنگ کنید .

تنوع

ایجاد تنوع برای استفاده بیشتر از مطالعه ،مفید است .هنگام مطالعه نباید همه وقت را صرف انجام دادن یک کار کرد . کمی از وقت را باید به مرور مطلب دیگری گذراند .همچنین باید برای مطالعه آزاد برنامه ریزی کرد .تا ثیر تنوع در مطالعه ،به خوبی استراحت کردن است .اگر فکر ،فعالیتهای متنوعی داشته باشد ،کارآیی بیشتری خواهد داشت تا آنکه برای مدتی طولانی به کاری یکنواخت بپردازد.

معنویت

از خدا مدد خواستن وبا وضو بودن از جمله امور معنوی است که موجب شادابی جسم وروح ،ودر نتیجه،تمرکز حواس هنگام مطالعه می شود.

مطالعه جمعی

وقتی به تنهایی مطالعه می کنیم ،این امکان وجود دارد که ساعتها پشت میز بنشینیم ،بدون اینکه مطالب چندانی را فرا بگیریم .زمانی که عضو یک گروه فعال مطالعاتی باشیم،امکان(( فرورفتن در رویا )) بطور قابل ملاحظهای کاهش می یابد.

عدم وسواس

در مطالعه نباید کمال گرا بود .یعنی در یاد گرفتن مطلبی ،نباید خیلی وسواس داشته باشیم یا وقت زیادی را به یاد گرفتن مطلبی اختصاص دهیم که هر قدر آنرا مطالعه می کنیم ،از توانایی خود در درک آن ،مطمئن نشویم.کمال گرایان اغلب به دلیل انجام دادن کاملتعداد کمی از کارها ،در نهایت ،با انباشته شدن کارهای مهم مواجه می شوند.

کاری که امروز غیر ممکن بنظر می رسد ،ممکن است پس از مدتی ـ هنگامی که اطلا عات و تجربه لازمبرای سازماندهی روش انجام دادن آن کار به دست می آید ـ بسیار آسان تلقیشود .خطر واقعی پافشاری برای انجام دادن یک کار ،صف کشیدن بقیه کارهای انجام نشده در پیش چشمان ما است که در همان زمان در حال انباشته شدن هستند.

توقف نکردن

باید از کنار موانع عبور کرد .هنگامی که به مطلبی بر می خوریم که در باره آن چیزی نمی دانیم ،نباید متوقف شویم ،بلکه باید آن را مانند جزیره کوچکی پشت سر بگذاریم وموضوع بعدی را مطالعه کنیم .شاید موضوع بعدی ساده تر بیان شده باشد .ممکن است پس از تسلط یافتن بر چند موضوع و مطلب ،آن مشکل ،خود به ،خود حل شود.

یادآوری مطالب

پژوهشگران ثابت کرده اند که اگر سی درصد وقت خود را به خواندن وهفتاد درصد دیگر را به یادآوری اختصاص دهید ،بسیار مفید تر از آن استکه تمام فرصت خود را به خواندن بگذرانید .

بنابراین بهتر است ،پس از مطالعه،درباره مطلب بیندیشیدو تلاش کنید آن را به زبان خودتان باز گو کنید .این کار را با کمک یاداشت کردن ویا بدون آن می توانید انجام دهید .در امتحانات هم توانایی های فکری وقدرت یاداوری شما را می سنجند .علاوه بر این هنگام یادآوری سه مرحله را می گذرانید:

   1.   رمز گردانی

   2.   اندوختن اطلاعات

  3. باز یابی

داشتن کارت همراه

یکی از راه های بخاطر سپاری مطالب سنگین ودیر فهم ،استفاده از کارت است.کارتهایی در اندازه 12*9 تهیه کنید وچکیده معلومات بدست آمده از هر مطلب (کلمات کلیدی)را روی آنها بنویسید.کارتهای شما همیشه می تواند همراهتان باشد .در سفرهای طولانی .در مجالس،کتابخانه ونیز در زمان استراحت،با مراجعه به کارتهامطالب را مرور کنید .به این ترتیب ،مخزن همیشگی حافظه خود را فعال و بار ورتر می کنید.

تداعی معانی

روش تداعی فرایندی است که در آن یک چیز،شما را به یاد چیز دیگر می اندازد.استفاده از این روش ،تنها نیازمند دقت وتوجه ویک تصویر ذهنی سریع است .برای مثال اگر می خواهید به خاطر داشته باشید که موقع رفتن به کلاس ،خودکار همراه خود ببرید ،کافی است تصور کنید که روی دستگیره در منزل ،جوهر سیاه رنگ وچسبنده ای ریخته است .این تصویر ذهنی باید سریع ایجادشود ودر عین حال قوی نیز باشد .وقتی به قصد رفتن به کلاس ،از خانه بیرون می روید ، موقع گرفتن دستگیره در،تصویر ذهنی جوهر به یاد شما خواهد آمد وبدین ترتیب خودکار رابه خاطر خواهید آورد.

خلاصه برداری

حتما باید در حال مطالعه خلاصه برداری کنید .خلاصه نویسی مهارت بسیار سودمندی است که با تمرین ،پیشرفت می کند.مهارت یافتن در خلاصه نویسی کمک می کند تا حجم مطلبی که می خواهید آن را یاد بگیرید .کمتر شود .این مهارت ،خود به خود ،شما را به تصمیم گیری درباره موارد مهم وغیر مهم وادار می کند و موجب می شود ،از اتلاف وقت وانرژی ،که صرف مطالعه بی نتیجه وسرسری می شود ،جلوگیری شود.

 امیر علی جلیلی

راهنمای جامع داوطلبان آزمون وکالت

$
0
0

راهنمای جامع داوطلبان آزمون وکالت

از میان صدها سوال داوطلبان آزمون وکالت می توان برداشت کرد که این داوطلبان دنبال چه اطلاعاتی هستند هدف از نگارش این مختصر نیز تلاشیست برای دادن اطلاعات مورد نیاز در مورد سوالا ت متداول این داوطلبان بنابراین از همه عزیزانی که قصد شرکت در آزمون وکالت را دارند تقاضا دارم تا این مطالب را در دامه مطلببخوانند ... 

 سوال اول :آیا می توانم در آزمون وکالت شرکت کنم ؟

عزیزانی می توانند در آزمون وکالت شرکت کنند که حتما" شرایط زیر را داشته باشند  :

1)        مدرک تحصیلی :

1-       مقطع تحصیلی :

1.        داوطلب آزمون وکالت  لزوما" باید لیسانس یا گواهی موقت پایان تحصیلات در مقطع کارشناسی  یکی از  رشته های حقوق – فقه و مبانی حقوق – الهیات گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی را داشته باشند .

2.       عزیزانی که دوره کارشناسی رشته های غیر مرتبط با حقوق را تحصیل کرده اند اما مدرک کارشناسی ارشد آنها حقوق یا رشته های دیگر مجاز به  شرکت در آزمون وکالت است مجاز به شرکت در آزمون نیستند .

2-     زمان اخذ مدرک :

1.        داوطلب باید مدرک لیسانس یا گواهی موقت پایان تحصیلات خود را تا زمان آگهی ثبت نام ( معمولا" اوایل مهر ) سالی که میخواهد در آزمون شرکت کند را داشته باشد .

2.       در کل با توجه به روند سال تحصیلی میتوان گفت داوطلب باید  تا انتهای شهریور ماه سالی که که میخواهد در آزمون شرکت شرکت کنند باید حد اقل گواهی موقت فارغ التحصیلی را دریافت نموده باشند .

3-     رشته های مجاز به شرکت در آزمون وکالت :

1.         فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی یکی از  رشته های حقوق – فقه و مبانی حقوق – الهیات گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی مجاز به شرکت در آزمون وکالت هستند  .

2.       همچنین طلابی که دارای سطح حوزوی معادل لیسانس(طبق معیارهای شورای عالی انقلاب فرهنگی ) دارند  مجاز به شرکت در آزمون وکالت هستند .

3.        سایر رشته ها هر چند مرتبط با حقوق از قبیل علوم سیاسی  یا الهیات گرایشهای غیر از فقه و مبانی حقوق اسلامی و کلا" غیر از رشته های عنوان شده در بند 1 و 2  نمی توانند در آزمون وکالت شرکت نمایند .

2)       کارت پایان خدمت برای  برادران

1-       برادرانی که داوطلب آزمون وکالت هستند در هر مقطع تحصیلی  باید تا زمان ثبت نام ( اوایل مهر ) حتما" کارت پایان خدمت یا معافیت یا کفالت یا هر مدرک دیگری که فراغت آنها را از خدمت مقدس سربازی اثبات کند را در دست داشته باشند .

سوال دوم  : من شرایط مدرک تحصیلی و خدمت سربازی را دارم و یا می توانم تا زمان ثبت نام حائز شرایط شرکت در آزمون شوم  از کجا شروع کنم ؟

در جواب این سوال  مراحل زیر را طی کنید :

1)       شما باید از هم اکنون شروع به کسب آمادگی علمی برای آزمون کنید این امر خود مراحلی دارد :

1-      آشنایی با کلیاتی از آزمون وکالت

1.        آزمون وکالت در مقطع کنونی بعنوان  پر طرفدار ترین  آزمون شغلی حقوقی مطرح است  سال 90 تعداد 36000 نفر داوطلب این آزمون بودند بنابراین کسانی که وارد پروسه آزمون وکالت می شوند  با رقابتی سخت و سنگین روبه رو هستند .  که به هیچ وجه نباید آنرا دست کم بگیرند .

2.  نحوه برگزاری این آزمون بر اساس اعلام ظرفیتها از سوی کانون وکلای دادگستری بصورت محلی است یعنی داوطلبان حوضه هر کانون فقط با داوطلبان همان حوضه رقابت می کنند . برای مثال سال گذشته در کانون آذزبایجانشرقی 2800 نفر شرکت کرده بودند و این کانون 100 نفر ظرفیت پذیرش داشت از میان 2800 نفر 100 نفری که رتبه 1 الی 100 را کسب نموده بودند  قبول شدند . بطور متوسط  نسبت به ظرفیتهای کانونهای مختلف از هر 10 الی 20 نفر یک نفر قبول میشوند . این تعداد در برخی کانونها کمتر و در برخی بیشتر است . سنگین ترین رقابتها متعلق به کانونهای آذربایجانشرقی - اصفهان و شیراز است .  

2-     جمع آوری منابع آزمون  :

1.        دروس مورد آزمون در آزمون وکالت عبارتند از :

1-      قانون مدنی با ضریب 3

2-     آیین دادرسی مدنی با ضریب 3

3-     حقوق تجارت با ضریب 2

4-     حقوق جزا (عمومی و اختصاصی ) با ضریب 2

5-     آیین دادرسی کیفری  با ضریب 2

6-     اصول فقه با ضریب 1

2.       سوالات آزمون وکالت نص محور بوده و از متون قانونی و آرای وحدت رویه  طرح میشود طبق رویه سه سال اخیر سوالات اغلب از موارد زیر طرح شده اند :

1-      متون قانونی عام : اغلب سوالات از متن و محشای قوانین دروس اعلام شده طرح میشوند بنابراین شما در گام اول به منابع زیر  نیاز دارید :

1-      قانون مدنی در نظم کنونی دکتر کاتوزیان

2-     آیین دادرسی مدنی در نظم کنونی دکتر حیاتی

3-     حقوق تجارت در نظم کنونی دکتر دمرچیلی یا فرحناکیان

4-     حقوق جزا : قانون مجازات اسلامی  در نظم کنونی رضا شکری   (بعلت تغییر قانون فقط از ماده 498 به بعد )

5-     آیین دادرسی کیفری  ( برای این درس کتاب در نظم مناسبی وجود ندارد )

2-     متون قانونی خاص و آرای وحدت رویه :

1.         برای دستیابی به قوانین خاص و آرای وحدت رویه در کنار کتب در نظم کنونی از منابع زیر استفاده کنید

1-      جلد 1 مجموعه  تنقیح شده قوانین حقوقی روزنامه رسمی

2-     جلد 1 مجموعه  تنقیح شده قوانین کیفری روزنامه رسمی

2.       رویه سه سال اخیر آزمون  نشان می دهد که در آزمون وکالت قوانین جدید التصویب و آرای وحدت تصویب شده در سال آزمون از اهمیت زیادی برخوردار است برای اطلاع از از تصویب این قوانین حد اقل یک هفته یک بار به سایت معاونت حقوقی مجلس مراجعه نمایید .

3.      با اینکه سوالات آزمون وکالت نص محور بوده و از متون قانونی و آرای وحدت رویه  طرح میشود اما باید توجه داشت

ï      با توجه به ارتباط مواد قانونی باهم و اصل یادگیری متون قانونی با استفاده از مبانی داوطلب آزمون باید از منابع مناسب دکترین استفاده کافی ببرد

ï       در مواردی که از کتابهای در نظم و متون قانونی قادر به فهم مطلب نباشد به کتابهای مرجع کند

ï      وضعیت خاص درس اصول فقه ایجاب می کند که این درس از منابع دکترین مطالعه شود

ï      برخی قوانین کتب مناسب در نظم نیز ندارند

بنابراین تهیه منابع زیر می تواند این ضعفها را پوشش دهد:

1-       قانون مدنی

1.        اموال و اشخاص دکتر صفایی

2.        اعمال حقوقی دکتر کاتوزیان

3.       وقایع حقوقی دکتر کاتوزیان

4.       مختصر حقوق خانواده دکتر صفایی

5.       عقود معین دو جلدی دکتر کاتوزیان

6.       شفعه وصیت ارث دکتر کاتوزیان

2-     آیین دادرسی مدنی دوره سه جلدی بنیادین + ادله اثبات دعوا دکتر شمس

3-     حقوق تجارت چهار جلدی دکتر اسکینی

4-     حقوق جزا (عمومی و اختصاصی ) : بعلت تغییر قانون فعلا" ذکر منبع صحیح نیست

5-     آیین دادرسی کیفری  دکتر خالقی

6-     اصول فقه دکتر ابولحسن محمدی

4.      نکته  بعدی در مورد منابع استفاده از منابع کمک آموزشی می باشد استفاده از این منابع مسایلی  دارد که باید رعایت گردد

1-      منابع کمک اموزشی معایب و محاسنی دارند که باید در مورد استفاده از آنها مورد توجه باشد :

1.        محاسن

1-      حجم منابع اصلی خواه ناخواه بسیار زیاد است که این امر نسبت زمانی که معمولا" در اختیار دارد سازگاری ندارد منابع کمک آموزشی می توانند این مشکل را مرتفع سازند .

2-     داوطلب اغلب از رویه آمونی و نکات مهم آزمونی مطلع نیست و بیم آن می رود وقت خود را صرف مطالبی کند که شاید در آزمون چندان مورد توجه نیست منابع کمک آموزشی می توانند داوطلب را متوجه مطالب مهمتر و مفیدتر برای آزمون سازند .

3-     نگاه طراحان سوال به موضوعات حقوقی مختلف است ممکن است داوطلب مطلبی را بخواند ولی نتواند از زاویه ای که  طراح سوال به آن موضوع توجه کرده متوجه مطلب شود منابع کمک آموزشی با حلاجی زوایای مختلف موضوعات می توانند این مشکل را مرتفع سازند .

4-     پراکندگی موضوعات و مطالب حقوقی با توجه به ماهیت علم حقوق امری اجتناب ناپذیر است معمولا" داوطلب نه وقتش را دارد و نه توانایی لازم را که بتواند این مطالب پراکنده مختلف اما مرتبط  را گرد هم آورد حتی در صورتی که این کار را انجام دهد حلاجی و طبقه بندی این ارتباطات موضوعی خود نیاز به توانایی های خاصی دارد منابع کمک آموزشی که تهیه کنندگان آن تخصص و تبحر و زمان لازم برای این امر را در اختیار دارند می تواند موضوعات را مدون و با طبقه بندی منطقی ارئه دهند .

2.       معایب

1-      متاسفانه همه منابع کمک آموزشی موجود در بازار از استانداردهای لازم برخوردار نیستند برخی از این منابع با دیدی بازاری برای پر کردن خلاء نیاز داوطلبان ایجاد میشوند .

2-     با توجه به تنوع این منابع در بازار شناختن خوب از بد و سره از ناسره برای داوطلب آزمون چندان اسان نیست و گاه داوطلب مجبور است در این راه دست به آزمون و خطا بزند که 3 عیب بزرگ دارد:

1.  وقت داوطلب بدون اینکه در آزمون نتیجه بگیرد به هدر می رود

2.   هزینه ای  که داوطلب می کند تلف میشود و بد تر اینکه جیب ککسانی را پر می کند که از نیاز دیگران  سوء استفاده کرده اند .

3.باعث فروش و اشاعه و ترویج  آثاری میشود که هیچ ارزش علمی ندارند . 

راهکار  دوری  از معایب  مذکور در بند   1- 2: 

1.        منابعی که معمولا" در اثر استفاده و مفید بودن حسن شهرت پیدا کرده اند را تهیه کنید .

2.        قبل از تهیه این منابع حتما" از افرادی که این منابع را خوانده اند  و از افراد آگاه در این مورد پرس و جو کنید .

3.       موضوعی را از یکی از کتابهای مرجع (برای مثال صلاحیت از آیین دادرسی مدنی یا جعل از جزای اختصاصی ) انتخاب کنید و کامل مطالعه کنید و در هنگام خرید با معیار قراردادن همان موضوع متوجه میشوید که کتاب کمک آموزشی چگونه به موضوع پرداخته است اگر احساس کردید که زاویه دید خوبی به شما می دهد می توانید کتاب را با خاطری آسوده تهیه کنید .   

3-     منابع کمک آموزشی ممکن است  داوطلب را از مبانی علم حقوق جدا سازد و گاهی از اصل موضوع که فهم مبانی و مصادیق متون قانونیست دور سازند صرفا" او را  به آموزش نکته محور وادارند .

راهکار:

1.        همیشه سعی کنید کتابهای در نظم کنونی را در کنار منابع کمک اموزشی داشته باشید و در موضوعات مختلف به آنها مراجعه کنید .

2.        در موضوعات مبهم ومهم حتما" در کنار منابع کمک اموزشی از منابع اصلی نیز استفاده کنید

منابع کمک آموزشی و تهیه آنها

به خاطر سنگین بودن رقابت و از سویی وقت اندک برای آماده گی خواه ناخواه داوطلب دنبال میانبرهایی است که از کوتاهترین مسیر به اهداف خود دست یابد از طرفی ما چه بخواهیم و چه نخواهیم پیوسته در معرض و مشتاق اطلاعاتی در مورد آزمون و منابع آن و راهای موفقیت در آن هستیم بدون اینکه توجه کنیم این اطلاعات غلط است یا درست . در این میان این اشتیاق گاها" راه را برای کسانی که بنحوی دوست دارند مورد توجه باشند باز می گذارد تا بدون تحلیل و بدون اطلاع از مفاد سوالات آزمونها و بدون اینکه خود منابع مورد نیاز را بشناسند و حتی در مورد آنها مطالعه ای اصولی داشته باشند . این امر  باعث ایجاد معزلاتی میشود داوطلب باید  در حین تحقیق و آماده سازی خود این معزلات را بشناسد و از آن دوری کند :

1.        معزل اغراق در معرفی منابع :

هر کسی به خوبی میداند که با مطالعه مطالب چند سایت آموزشی یا دفترچه راهنمای آموزشگاه ها از منابع آزمونها اطلاعاتی کسب کند حال وقتی افرادی با کسب این اطلاعات در صدند در سطح انبوه به راهنمایی سایرین نیز بپردازند برای مشروعیت بخشیدن به گفته هایشان دچار معزلی به نام اغراق در معرفی منابع می گردند . یعنی هر چیزی را که دم دستشان است را منبع آزمون می دانند و آنرا به سایرین نیز معرفی می کنند بدیهیست کسی که سیر و روند و رویه آزمون را نشناسد سوالات آن را در منابع آدرس یابی و تحلیل نکند نمی تواند در این مورد اظهار نظر کند آدرس یابی صحیح نیز نیازمند تسلط به انواع منابع موجود است در این صورت فرد متوجه میشود که مثلا" اغلب سوالات از کدام کتاب و از چه موضوعاتی و با چه دیدگاهی طرح میشوند  و قادر خواهد بود سایرین را راهنمایی کند در این میان معزلی به نام معرفی جزوات بعنوان منبع  بیشتر از همه خود را نشان می دهد طوری که گاها" با جملات اغراق آمیزی مثل (( اگر این جزوه را بخوانید نیاز به منبع دیگری ندارید )) داوطلب را به چنان حدی می رسانند که فکر می کند که اصلا" قبولی در آزمون نیازمند اینست که حتما" این جزوه را داشته باشد از طرفی این جزوات چون بطور زیر زمینی و بدون رضایت اساتید (با کیفیتی بسیار پایین از نظر شکلی و ماهوی ) کپی و پخش میشوند همه دسترسی به این جزوات ندارند و دچار سر خوردگی میشوند اما در مورد این جزوات چند نکته مهم قابل ذکر است :

1-      این جزوات اغلب بدون رضایت اساتیدی که جزوات منتسب به آنهاست پخش میشوند و در واقع پخش و ترویج آنها پایمال کردن حقوق معنوی این اساتید است  .

2-     اغلب این جزوات دست نویس کسانی هستند که در کلاسهای اساتید شرکت داشته اند طبیعیست اعمال سلیقه و خستگی و بی حوصلگی و برداشت شخصی نویسنده جزوه در آن نقش دارد یعنی گفته های ناب اساتید نیستند در واقع برای کسانی مفید است که اولا" در آن کلاس بوده اند دوما" خود این جزوه را نوشته اند .  

3-     این جزوات اگر قابلیت  کتاب شدن داشتند مطمئن باشید تاکنون تبدیل به کتاب شده بودند اغلب خلاصه ای از نظرات اساتید صاحب اثر هستند جالب است که اغلب ما این کتابها را در اختیار داریم و دنبال بدل دست چندم آنها میگردیم مثلا" اگر شما  کتابهای بنیادین دکتر شمس را دارید چه نیازی به جزوه در مورد آیین دادرسی مدنی دارید ؟

4-     انواع مختلفی از جزوات بنام هر یک اساتید موجود است دلیل آنهم همان گونه که گفته شد اینست که این جزوات دست نویس کسانی هستند که در کلاسهای اساتید شرکت داشته اند و افراد مختلف دست نوشته های خود را بعنوان جزوه استاد در اختیار دوستان خود می گذارند و دست به دست این جزوه پخش میشود حال سوالی که مطرح است اینست وقتی کسی می گوید جزوه فلان استاد خوب است منظورش کدام یک از جزوات موجود است ؟ چون  بنام برخی اساتید بیش از 20 نوع جزوه دست بدست می گردد .

5-     برخی از این جزوات منتسب به اساتید هستند و اصلا" متعلق به انها یا حاصل تدریس آنها نیستند ممکن است جزوه دانشجویی باشد که برای اعتبار بخشیدن به آنها به نام اساتید منتسب شده و پخش میشوند هیچ مانع قانونی هم برای جلوگیری از این امر وجود ندارد .

6-     موضوع وقتی جالب میشود که برخی افراد علنا" جزواتی را که در محیط مجازی وجود دارد و گفته شد اغلب حاصل دستونشته ها ی دانشجویان دانشگاها و آموزشگاهاست یا کار عملی هسته های علمی دانشگاهای مختلف است را به نام خود نیز منتسب می کنند.

7-     در آخر  نباید همه را به یک چوب راند از میان جزواتی که تاکنون در محیط مجازی و غیر مجازی هست  وبا آثار و منابع اصلی تطبیق داده شده  برخی از آنها ارزشمند و مفیدند از آن جمله به جزوات حقوق مدنی استاد درودیان  و جزوه حقوق ثبت استاد هاشمی می توان اشاره کرد . ولی تعداد اینگونه جزوات به انگشتان دو  دست هم نمی رسد .  در کل جزوه گرایی برای داوطلبان آزمونها به هیچ نحوی از انحا مفید نیست بنظر می رسد جز وقت تلف کردن و طی مسیر انحرافی نتیجه ای نداشته باشد .

2.       معزل عدم درک مبانی و ملزومات  آموزشی :

در حال حاظر بحث آموزش حقوق بعنوان یک شاخه بین رشته ای در ارتباط حقوق با علوم تربیتی و علوم ارتباطات آموزشی و برنامه ریزی و مشاوره آموزشی  هرچند بطور غیر رسمی ولی با جریانی قوی مطرح است در واقع پروسه نحوه یاد دهی حقوق و آماده سازی داوطلبان برای آزمونهای حقوقی و افراد فعال در این زمینه دو چیز را می طلبد یکی تسلط به مبانی نوین آموزشی و ارتباطات آموزشی و دوم تسلط به مباحث ماهوی حقوق و منابع حقوقی . بگونه ای که لزوما" هر حقوقی نمی توان در عرصه اموزش حقوق موفق باشد هر چند ممکن است دانشجو وکیل یا قاضی یا سردفتر بسیار موفقی هم باشد . گاها" عدم جدا سازی این دو مقوله باعث میشود تا به صرف علاقه  کسانی در عرصه آموزش حقوق وارد شوند که هیچ مطالعه یا علاقه ای به مباحث آموزشی ندارند از طرفی مخاطب هم ابزاری برای رفع مشکلات خود از آنها مطالبه می کند که آنها را مجبور به ورود به مباحث تخصصی آموزشی می کند برای مثال برنامه ریزی برای آزمونها ماهیتا" نیازی به تخصص در حقوق ندارد بلکه مهارت خاصی است که مستقلا" نیاز به اطلاعات روز در مورد برنامه ریزی آموزشی دارد . از طرفی وقتی همین علم مستقل به حقوق اختصاص پیدا می کند برنامه ریز باید محتوای حقوق را بداند و منویات اکثریت مخاطب را بشناسد با منابع و سلیقه طراحان سوال و رویه آزمونهای حقوقی آشنا باشد . در غیر این صورت  نتیجه این میشود که برنامه ریزی با معرفی منابع اشتباه شودو یا روی هوا گفته شود  فلان درس را 3 ساعت در روز بخوانی کافیست . یا گفته شود  مدنی 1300 ماده است دوماه وقت داری 100 ماده آخر مهم نیست روزی 20 ماده بخوانی مدنی تمام است . بدون توجه به اینکه  :

از لحاظ حقوقی:  مثلا" ماده 183 الی 203  با اینکه 20 ماده است اما  کل جلد یک قواعد عمومی قرادادهای دکتر کاتوزیان با 550 صفحه حجم راجع به همین 20 ماده است . و این بیست ماده با بیش از 100 ماده از مواد دیگر قانون مدنی و قوانین خاص مستقیم ارتباط دارد . در حالی که 20 ماده قبل از آن 163الی 182نه تنها از لحاظ آزمونی سوال خیز نیست بلکه صرف مطالعه مواد و نکات در نظم مدنی برای یادگیری آن کافیست .

واز لحاظ آموزشی : اشخاص با توجه به سطح علمی و میزان توانایی یادگیری در یادگیری یک موضوع واحد، کاملا" متفاوتند یعنی کسی می تواند یک موضوع را یک ساعته و ممکن است دیگری 5 ساعته بیاموزد ضمن اینکه افراد اشکال زندگی متفاوتی دارند و نمی توان برای آنها یک ساعت مشخص داد و در مبانی نوین آموزشی دیگر زمان نمی دهند بلکه محتوا با حجم مناسب می دهند وفرد ملزم است محتوا را در روز با هر میزان وقت مطالعه که به برایش مفید است یاد بگیرد و با توجه به شکل زندگی خود برای مطالعه زمان تعیین کند.

نتیجه : در مسیر آمادگی به هرکسی اعتماد نکنید و به جزوات دست نویس دل نبندید .

3-     برنامه ریزی برای مطالعه :

برنامه ریزی برای مطالعه امری سهل و ممتنع است و واقعا" با توجه به طیف گسترده داوطلبان  و شکل زندگی و استعدادهای خاص هر کدام از آنها این سوال را مطرح می کند که آیا می توان یک برنامه ریزی جامع برای همه تهیه کرد ؟ جواب سوال در نگاه اول منفی است اما نبایست پیشرفتهای علوم آموزشی را دست کم گرفت اما قبل از اینکه راهکارهایی برای برنامه ریزی ارائه دهیم بهتر است جنس مشکلات داوطلبان را در این زمینه بشناسیم .

مشکل اصلی اکثر داوطلبان در برنامه ریزی را می توان به چند نوع تقسیم کرد

1.      عدم اطلاع از اینکه چه  بخوانند و چطور بخوانند و کی بخوانند و روزانه چقدر بخوانند ..  

2.      عدم قدرت تطبیق برنامه درسی با جریان عادی زندگی

3.      کنتاکت مشغله هایی مثل اشتغال و مشکلات خانوادگی و تحصیل  با پروسه آمادگی برای آزمون

4.      .......

همین مشکلات باعث می گردد تا داوطلب به برنامه های آموزشگاهی روی بیاورد اما این خود سر آغاز مشکلات جدیدی می شود .

1.      تداخل برنامه درسی شخصی با برنامه آموزشگاهی

2.      نا همخوانی آمادگی داوطلبان با برنامه های آموزشگاهی

3.      .............

اما چه باید کرد ؟ جواب سوال همان ابتدا داده شد باید دست به  دامن علوم آموزشی شد .

اگر پیشرفت علم باعث سرعت و کم شدن اوقات فراغت شده و اگر پیشرفت علم باعث افزایش حجم اطلاعات گردیده برای هضم این حجم و استفاده از وقت اندکی که باقی گذاشته باید دست به دامن همان پیشرفت علم شد .  

Viewing all 271 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>