Quantcast
Channel: آزمون وکالت ۹۷
Viewing all 271 articles
Browse latest View live

قانون جدید نحوه اجرای محکومیت‌های مالی

$
0
0

برای دیدن متن قانون به ادامه مطلببروید .

قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی  مصوب 1394

ماده۱- هر کس به موجب حکم دادگاه به دادن هر نوع مالی به دیگری محکوم شود و از اجرای حکم خودداری کند، هرگاه محکومٌ‌به عین‌معین باشد آن مال اخذ و به محکومٌ‌له تسلیم می‌شود و در صورتی‌که ردّ عین ممکن نباشد یا محکومٌ‌به عین ‌معین نباشد، اموال محکومٌ‌علیه با رعایت مستثنیات دین و مطابق قانون اجرای احکام مدنی و سایر مقررات مربوط، توقیف و از محل آن حسب‌ مورد محکومٌ‌به یا مثل یا قیمت آن استیفاء می‌شود.

ماده۲- مرجع اجراءکننده ‌رأی، اعم از قسمت اجرای دادگاه صادرکننده اجرائیه یا مجری نیابت، مکلف است به تقاضای محکومٌ‌له از طرق پیش‌بینی‌شده در این قانون و نیز به هر نحو دیگر که قانوناً ممکن باشد، نسبت به شناسایی اموال محکومٌ‌علیه و توقیف آن به میزان محکومٌ‌به اقدام کند.

تبصره- در موردی که محکومٌ‌به عین معین بوده و محکومٌ‌له شناسایی و تحویل آن را تقاضا کرده باشد نیز مرجع اجراءکننده رأی مکلف به شناسایی و توقیف آن مال است.

ماده۳- اگر استیفای محکومٌ‌به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکومٌ‌علیه به تقاضای محکومٌ‌له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته‌شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکومٌ‌له حبس می‌شود. چنانچه محکومٌ‌علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه، ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود، دعوای اعسار خویش را اقامه کرده ‌باشد حبس نمی‌شود، مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود.

تبصره۱- چنانچه محکومٌ‌علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده، ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود، دعوای اعسار خود را اقامه کند، هرگاه محکومٌ‌له آزادی وی را بدون اخذ تأمین بپذیرد یا محکومٌ‌علیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکومٌ‌به ارائه نماید، دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکومٌ‌علیه خودداری و در صورت حبس، او را آزاد می‌کند. در صورت ردّ دعوای اعسار به موجب حکم قطعی، به کفیل یا وثیقه‌گذار ابلاغ می‌شود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکومٌ‌علیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء می‌شود نسبت به استیفای محکومٌ‌به و هزینه‌های اجرایی از محل وثیقه یا وجه‌الکفاله اقدام می‌شود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تأمینی مزبور، مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است.

تبصره۲- مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس می‌شوند نیز مجری است.

ماده۴- چنانچه به موجب ماده (۳) این قانون محکومٌ‌علیه حبس شده یا مستحق حبس باشد، هرگاه مالی معرفی کند و یا با رعایت مستثنیات دین مالی از او کشف شود به نحوی که طبق نظر کارشناس رسمی ‌مال مزبور تکافوی محکومٌ‌به و هزینه‌های اجرایی را نماید، حبس نخواهد شد و اگر در حبس باشد آزاد می‌گردد. در این‌صورت مال معرفی یا کشف‌ شده را مرجع اجراکننده رأی توقیف می‌کند و محکومٌ‌به از محل آن استیفاء می‌شود.

ماده۵- قوه قضائیه مکلف است افرادی را که به استناد ماده (۳) این قانون حبس می‌شوند جدای از محکومان کیفری نگهداری و با همکاری دولت (وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی) زمینه انجام فعالیت‌های اقتصادی و درآمدزا را برای محبوسان متقاضی کار فراهم کند. شیوه نگهداری، به‌کارگیری، پرداخت و هزینه‌کرد اجرت این اشخاص مطابق آیین‌نامه‌ای است که به‌وسیله سازمان زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور و با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تهیه می‌شود و ظرف سه‌ماه پس از لازم‌الاجراء شدن این قانون به تصویب رئیس قوه‌قضائیه می‌رسد.

ماده۶- معسر کسی است که به دلیل نداشتن مالی به‌جز مستثنیات دین، قادر به تأدیه دیون خود نباشد.

تبصره- عدم قابلیت دسترسی به مال در حکم نداشتن مال است. اثبات عدم قابلیت دسترسی به مال برعهده مدیون است.

ماده۷- در مواردی که وضعیت سابق مدیون دلالت بر ملائت وی داشته یا مدیون در عوض دین، مالی دریافت کرده یا به هر نحو تحصیل مال کرده باشد اثبات اعسار بر عهده اوست، مگر اینکه ثابت کند آن مال تلف حقیقی یا حکمی شده است در این‌ صورت و نیز در مواردی که مدیون در عوض دین، مالی دریافت نکرده یا تحصیل نکرده باشد هرگاه خوانده دعوای اعسار نتواند ملائت فعلی یا سابق او را ثابت کند یا ملائت فعلی یا سابق او نزد قاضی محرز نباشد ادعای اعسار با سوگند مدیون مطابق تشریفات مقرر در قانون آیین‌ دادرسی مدنی پذیرفته می‌شود.

 

ماده۸- مدعی اعسار باید صورت کلیه اموال خود شامل تعداد یا مقدار و قیمت کلیه اموال منقول و غیرمنقول، به‌طور مشروح، مشتمل بر میزان وجوه نقدی که وی به هر عنوان نزد بانک‌ها و یا موسسات مالی و اعتباری ایرانی و خارجی دارد، به همراه مشخصات دقیق حساب‌های مذکور و نیز کلیه اموالی که او به هر نحو نزد اشخاص ثالث دارد و کلیه مطالبات او از اشخاص ثالث و نیز فهرست نقل و انتقالات و هر نوع تغییر دیگر در اموال مذکور از زمان یک‌سال قبل از طرح دعوای اعسار به بعد را ضمیمه دادخواست اعسار خود کند. در مواردی که بار اثبات اعسار بر عهده مدیون است و نیز در مواردی که سابقه ملائت او اثبات شده باشد هرگاه مدیون بخواهد ادعای خود را با شهادت شهود ثابت کند باید شهادت‌نامه کتبی حداقل دو شاهد را به مدتی که بتوانند نسبت به وضعیت معیشت فرد اطلاع کافی داشته باشند به دادخواست اعسار خود ضمیمه نماید. شهادت‌نامه مذکور باید علاوه بر هویت و اقامتگاه شاهد، متضمن منشأ اطلاعات و موارد مندرج در ماده (۹) این قانون باشد

ماده۹- شاهد باید علاوه بر هویت، شغل، میزان درآمد و نحوه قانونی امرار معاشِ مدعی اعسار، به این امر تصریح کند که با مدیون به مدتی که بتواند نسبت به وضعیت معیشت وی اطلاع کافی داشته باشد، معاشرت داشته و او افزون بر مستثنیات دین هیچ مال قابل دسترسی ندارد که بتواند به‌وسیله آن دین خود را بپردازد.

ماده۱۰- پس از ثبت دادخواست اعسار دادگاه مکلف است فوراً با استعلام از مراجع ذی‌ربط و به هر نحو دیگر که ممکن باشد نسبت به بررسی وضعیت مالی محکومٌ‌علیه جهت روشن شدن اعسار یا ایسار او اقدام کند.

ماده۱۱- در صورت ثبوت اعسار، چنانچه مدیون متمکن از پرداخت به نحو اقساط شناخته شود، دادگاه ضمن صدور حکم اعسار ‌با ملاحظه وضعیت او مهلت مناسبی برای پرداخت می‌دهد یا حکم تقسیط بدهی را صادر می‌کند. در تعیین اقساط باید میزان درآمد مدیون و معیشت ضروری او لحاظ شده و به نحوی باشد که او توانایی پرداخت آن را داشته باشد.

تبصره۱- صدور حکم تقسیط محکومٌ‌به یا دادن مهلت به مدیون، مانع استیفای بخش اجراء نشده آن از اموالی که از محکومٌ‌علیه به‌دست می‌آید یا مطالبات وی نیست.

تبصره۲- هر یک از محکوم‌ٌله یا محکومٌ‌علیه می‌توانند با تقدیم دادخواست، تعدیل اقساط را از دادگاه بخواهند. دادگاه با عنایت به نرخ تورم بر اساس اعلام مراجع رسمی قانونی کشور یا تغییر در وضعیت معیشت و درآمد محکومٌ‌علیه نسبت به تعدیل میزان اقساط اقدام می‌کند.

ماده۱۲- اگر دعوای اعسار ردّ شود، دادگاه در ضمن حکم به ردّ دعوی، مدعی اعسار را به پرداخت خسارات وارد شده بر خوانده دعوای اعسار مشروط به درخواست وی محکوم می‌کند.

ماده۱۳- دعوای اعسار در مورد محکومٌ‌به در دادگاه نخستین رسیدگی‌کننده به دعوای اصلی یا دادگاه صادرکننده اجرائیه و به طرفیت محکومٌ‌له اقامه می‌شود

ماده۱۴- دعوای اعسار غیرمالی است و در مرحله بدوی و تجدیدنظر خارج از نوبت رسیدگی می‌شود.

ماده۱۵- دادخواست اعسار از تجار و اشخاص حقوقی پذیرفته نمی‌شود. این اشخاص ‌در صورتی‌ که مدعی اعسار باشند باید رسیدگی به امر ورشکستگی خود را درخواست کنند.

تبصره- اگر دادخواست اعسار از سوی اشخاص حقوقی یا اشخاصی که تاجر بودن آنها نزد دادگاه مسلم است طرح شود، دادگاه بدون اخطار به خواهان، قرار ردّ دادخواست وی را صادر می‌کند.

ماده۱۶- هرگاه محکومٌ‌علیه در صورت اموال خود موضوع مواد (۳) و (۸) این قانون، به منظور فرار از اجرای حکم از اعلام کامل اموال خود مطابق مقررات این قانون خودداری کند یا پس از صدور حکم اعسار معلوم شود برخلاف واقع خود را معسر قلمداد کرده‌ است دادگاه ضمن حکم به رفع اثر از حکم اعسار سابق محکومٌ‌علیه را به حبس تعزیری درجه هفت محکوم خواهد کرد.

ماده۱۷- دادگاه رسیدگی‌کننده به اعسار ضمن صدور حکم اعسار، شخصی را که با هدف فرار از پرداخت دین مرتکب تقصیر شده است تا موجب اعسار وی گردد با توجه به میزان بدهی، نوع تقصیر، تعدد و تکرار آن به مدت شش‌ ماه تا دو سال به یک یا چند مورد از محرومیت‌های زیر محکوم می‌کند:

۱- ممنوعیت خروج از کشور

۲- ممنوعیت تأسیس شرکت تجارتی

۳- ممنوعیت عضویت در هیأت‌مدیره شرکتهای تجارتی

۴- ممنوعیت تصدی مدیرعاملی در شرکتهای تجارتی

۵- ممنوعیت دریافت اعتبار و هرگونه تسهیلات به هر عنوان از بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری عمومی و دولتی به‌جز وامهای ضروری

۶- ممنوعیت دریافت دسته‌چک

ماده۱۸- هرگاه پس از صدور حکم اعسار ثابت شود، از مدیون رفع عسرت شده یا مدیون برخلاف واقع خود را معسر قلمداد کرده است، به تقاضای محکومٌ‌له، محکومٌ‌علیه تا زمان اجرای حکم یا اثبات حدوث اعسار یا جلب رضایت محکوم‌ٌله حبس خواهد شد. در این مورد نیز مفاد مواد(۴) و(۵) این قانون مجری است. این حکم در مورد مدیونی که به موجب ماده (۱۱) این قانون برای پرداخت دین او مهلت مناسب تعیین‌ شده یا بدهی او تقسیط گردیده و در زمان مقرر دین خود یا اقساط تعیین‌شده را نپرداخته است نیز مجری است.

ماده۱۹- مرجع اجراءکننده رأی باید به درخواست محکومٌ‌له به بانک مرکزی دستور دهد که فهرست کلیه حساب‌های محکومٌ‌علیه در بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری را برای توقیف به مرجع مذکور تسلیم کند. همچنین دادگاه باید به درخواست محکومٌ‌له یا خوانده دعوای اعسار به مراجع ذی‌ربط از قبیل ادارات ثبت محل و شهرداری‌ها دستور دهد که بر اساس نشانی کامل ملک یا نام مالک پلاک‌ ثبتی ملکی را که احتمال تعلق آن به محکومٌ‌علیه وجود دارد برای توقیف به دادگاه اعلام کند. این حکم در مورد تمامی مراجعی که به هر نحو اطلاعاتی در مورد اموال اشخاص دارند نیز مجری است.

تبصره۱- مراجع مذکور در این ماده مکلفند به دستور دادگاه فهرست و مشخصات اموال متعلق به محکومٌ‌علیه و نیز فهرست نقل و انتقالات و هر نوع تغییر دیگر در اموال مذکور از زمان یک‌سال قبل از صدور حکم قطعی به بعد را به دادگاه اعلام کنند.

تبصره۲- مفاد این ماده در مورد اجرای قرارهای تأمین خواسته موضوع ماده(۱۰۸) قانون آیین‌دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۲۱/ ۱/ ۱۳۷۹ و نیز اجرای مفاد اسناد رسمی مجری است.

ماده۲۰- هر یک از مدیران یا مسئولان مراجع مذکور در ماده (۱۹) این قانون که به تکلیف مقرر پیرامون شناسایی اموال اشخاص حقیقی و حقوقی عمل نکند به انفصال درجه شش‌ از خدمات عمومی و دولتی محکوم می‌شود. این حکم در مورد مدیران و مسئولان کلیه مراجعی که به هر نحو اطلاعاتی در مورد اموال اشخاص دارند و مکلفند اطلاعات خود مطابق ماده مذکور را در اختیار قوه قضائیه قرار دهند نیز در صورت عدم اجرای این تکلیف مجری است.

ماده۲۱- انتقال مال به دیگری به هر نحو به‌وسیله مدیون با انگیزه فرار از ادای دین به نحوی که باقیمانده اموال برای پرداخت دیون کافی نباشد، موجب حبس تعزیری یا جزای نقدی درجه شش یا جزای نقدی معادل نصف محکومٌ‌به یا هر دو مجازات می‌شود و در صورتی که منتقلٌ‌الیه نیز با علم به موضوع اقدام کرده باشد در حکم شریک جرم است. در این صورت عین آن مال و در صورت تلف یا انتقال، مثل یا قیمت آن از اموال انتقال‌گیرنده به عنوان جریمه اخذ و محکوم‌ٌبه از محل آن استیفاء خواهد شد.

ماده۲۲- کلیه محکومیت‌های مالی از جمله دیه، ضرر و زیان ناشی از جرم، ردّ مال و امثال آنها جز محکومیت به پرداخت جزای نقدی، مشمول این قانون خواهند بود.

ماده۲۳- مرجع اجراءکننده رأی باید به تقاضای محکوم‌ٌله قرار ممنوع‌الخروج بودن محکومٌ‌علیه را صادر کند. این قرار تا زمان اجرای رأی یا ثبوت اعسار محکومٌ‌علیه یا جلب رضایت محکومٌ‌له یا سپردن تأمین مناسب یا تحقق کفالت مطابق قانون مدنی به قوت خود باقی است.

تبصره- در خصوص سفر واجب که وجوب آن از قبل ثابت شده باشد و سفرهای درمانی ضروری، دادگاه موقتاً به محکومٌ‌علیه اجازه خروج از کشور را می‌دهد.

ماده۲۴- مستثنیات دین صرفاً شامل موارد زیر است:

الف- منزل مسکونی که عرفاً در شأن محکومٌ‌علیه در حالت اعسار او باشد.

ب- اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکومٌ‌علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.

ج- آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم‌ٌعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره می‌شود.

د- کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شأن آنها

ه- وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه‌وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.

 

و- تلفن مورد نیاز مدیون

ز- مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می‌شود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره‌بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستأجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شأن او نباشد.

تبصره۱- چنانچه منزل مسکونی محکومٌ‌علیه بیش از نیاز و شأن عرفی او در حالت اعسارش بوده و مال دیگری از وی در دسترس نباشد و مشارٌالیه حاضر به فروش منزل مسکونی خود تحت نظارت مرجع اجراءکننده رأی نباشد به تقاضای محکومٌ‌له به‌وسیله مرجع اجراءکننده حکم با رعایت تشریفات قانونی به فروش رفته و مازاد بر قیمت منزل مناسب عرفی، صرف تأدیه دیون محکوم‌ٌعلیه خواهد شد مگر اینکه استیفای محکوم‌ٌبه به طریق سهل‌تری مانند استیفاء از محل منافع بخش مازاد منزل مسکونی محکوم‌ٌعلیه یا انتقال سهم مشاعی از آن به شخص ثالث یا طلبکار امکان‌پذیر باشد که در این‌صورت محکومٌ‌به از طرق مذکور استیفاء خواهد شد.

تبصره۲- چنانچه به حکم قانون مستثنیات دین تبدیل به عوض دیگری شده باشد، مانند اینکه مسکن به دلیل قرار گرفتن در طرح‌های عمرانی تبدیل به وجه گردد، یا در اثر از بین رفتن، عوضی دریافت شده باشد، وصول محکومٌ‌به از آن امکان‌پذیر است، مگر اینکه محرز شود مدیون قصد تهیه موضوع نخستین را دارد.

ماده۲۵- چنانچه منشأ دین، قرض یا در اختیار گرفتن اموالی از دیگران به موجب هر قرارداد دیگری باشد و محکومٌ‌علیه از بدو امر قصد عدم تأدیه دین یا تبدیل آن به یکی از مستثنیات دین به‌منظور فرار از تأدیه را داشته باشد، هر مالی که در عوض اموال مذکور خریداری کرده یا به موجب سایر عقود به ملکیت خود درآورد به‌عنوان جریمه اخذ و محکوم‌ٌبه از محل آن استیفاء و مابقی به وی مسترد خواهد شد.

ماده۲۶- احکام مندرج در این قانون جز احکام راجع به حبس محکوم‌ٌعلیه، اعسار و مستثنیات دین حسب‌ مورد در مواردی که محکوم‌ٌعلیه شخص حقوقی باشد نیز مجری است و نسبت به مدیران و مسؤولان متخلف اشخاص حقوقی مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می‌شود.

ماده۲۷- مقررات این قانون در مورد گزارش‌های اصلاحی مراجع قضایی و آرای مدنی سایر مراجعی که به‌موجب قانون، اجرای آنها بر‌ عهده اجرای احکام مدنی دادگستری است و همچنین آرای مدنی تعزیرات حکومتی نیز مجری است.

تبصره- محکومیت‌های کیفری سازمان تعزیرات حکومتی تابع مقررات حاکم بر اجرای احکام کیفری دادگاهها است.

ماده۲۸- آیین‌نامه اجرایی این قانون ظرف مدت سه‌ماه پس‌از لازم‌الاجراء شدن ‌آن به‌وسیله وزارت‌ دادگستری تهیه می‌شود و به تصویب رئیس قوه قضائیه می‌رسد.

ماده۲۹- قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی مصوب ۱۰/ ۸/ ۱۳۷۷ و قانون اعسار مصوب ۲۰/ ۹/ ۱۳۱۳ و ماده (۵۲۴) قانون آیین‌ دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۲۱/ ۱/ ۱۳۷۹ نسخ می‌شود.

قانون فوق مشتمل بر بیست و نه ماده و سیزده تبصره در جلسه علنی روز سه‌شنبه مورخ پانزدهم مهرماه یک‌هزار و سیصد و نود و سه مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ ۲۳/ ۳/ ۱۳۹۴ از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام، موافق با مصلحت نظام تشخیص داده شد.

رئیس مجلس شورای اسلامی- علی لاریجانی


جوابیه ای به مقاله تب وکالت در روزنامه قانون

$
0
0
نوشته های آبی جوابیه مقاله روزنامه قانون است که با نوشته های مشکی آمده است
در تاریخ 7 مرداد 94 در صفحه 5 (صفحه حقوق قضا ) مطلبی آمده است تحت عنوان:
نگاهی به پدیده اشتیاق فارغ التحصیلان حقوق به وکیل شدن؛
تب وکالت!

این روزها هرکس را که دیدید در این گرمای آتشین مرداد ماه کت و شلوار به تن کرده و کیف قهوه ای یا مشکی از دستانش آویزان است، بدانید که وکیل است؛البته آن قانون مدارتر ها یک آرمی هم بر سینه دارند!در این هوا که آدم با تیشرت تب می‌کند، تب وکلا چند درجه بالاتر است اما تب خطرناک‌تر و اورژانسی‌تر برای آن هایی است که پشت درِ کانون‌ها جا مانده اند. 

تب خطرناکتر دیدگاه های انحصار گرایانه ای است که اکنون نسبت به قضییه  وکالت وجود دارد. اینکه به هر زبان و هر روشی و از هر تریبونی القاء شود ما برای جامعه کافی هستیم و نیاز به نیروی تازه نیست . در حین ثبت نام 60 هزار نفر در گرانترین آزمون تاریخ آزمونهای شغلی کشور ثبت نام می شوند. اگر جایی نیست چرا داوطلبان را متحمل چنین هزینه ای می کنند. به یک باره بگویند نمی خواهیم و تمام. 

 

هر سال همین روزها رئیس کانون وکلا با رئیس دادگستری استان و رئیس شعبه اول دادگاه انقلاب جلسه ای تشکیل می دهند و اعلام می کنند که چقدر وکیل می خواهند و بلافاصله سیل مشتاقان برای ثبت‌نام، جاری می شود؛ سیلی که چیزی نمانده در چند سال آینده کانون ها را هم با خود ببرد!

تنها سیلی که ممکن است کانون را ببرد تفکرات انحصار گرانه بخش کوچکی  از بدنه آن است که نوگرایی را بر نمی تابد و منجر به چنین اظهار نظرهایی می شود و صرفاً برای حفظ موقعیت شغلی خود حق 60 هزار داوطلب را نادیده می گیرد.


  جذب سالانه 3200 وکیل در کشور!
سال گذشته کانون وکلای دادگستری مرکز 1000 نفر و سایر کانون ها در مجموعه حدود 1600 نفر وکیل جذب کردند. از سوی دیگرهمین چند وقت قبل بود که رئیس کانون وکلای مرکز در نشست خبری اش اعلام کرد که هر سال بین 500 تا 700 نفر از قضات و کارمندان بخش حقوقی وزارتخانه ها که بازنشسته می‌شوند، درخواست پروانه وکالت می‌کنند و ما نیز طبق قانون ناچاریم به آنها پروانه بدهیم! یعنی در مجموع سالانه حدود 3200 تا 3300 نفر پروانه وکالت دریافت می کنند.


برای مملکتی با 80 ملیون جمعیت روبه رشدبا سالی 15 ملیون پرونده ورودی آیا  2700 نفر در واقع و 3200 نفر بنابر ادعا جذب وکیل واقعاً مستحق چنین بزرگنمایی است ؟!!!

  تا ده سال آینده حدود 110 هزار وکیل داریم
هرچند آمار دقیقی از تعداد وکلا در کشور نداریم اما این آمار  بین 40 تا 50  هزار نفر تخمین زده می‌شود. اگر روند جذب وکیل به همین شکل ادامه پیدا کند در 10 سال آینده حدود 32 هزار نفر دیگر به این جمع اضافه خواهند شد. از طرفی هم مرکز مشاوران حقوقی قوه‌قضاییه (نهاد موازی با کانون های وکلا) نیز از سال1381 به موجب آیین نامه اجرایی ماده ۱۸۷ قانون برنامه سوم توسعه‌اقتصادی برای افراد زیادی مشاور حقوقی تحت عنوان وکیل، پروانه صادر کرده است که تعداد آن به اندازه کل وکلای جذب شده کانون‌ها وکلا تخمین زده می شود. با جمع این اعداد در 10  سال آینده حدود 110 هزار وکیل خواهیم داشت. این در حالی است که اخیرا نیز رئیس قوه قضاییه اعلام کرده است در سال گذشته 15 میلیون پرونده قضایی تشکیل شده است؛ با این حال تعداد زیادی وکیل بیکار و کم کار داریم و در حقیقت میزان وکلا بسیار بیشتر از نیاز است!

محاسبات هرچند به دلیل برگزاری چند سال یکبار آزمون مشاوران با ظرفیت محدود صحیح نمی باشد اما برای 15 میلیون پرونده (در حال حاضر) برای 50 هزار وکیل با هر تناسبی بسنجید تعداد وکلا بسیار کمتر است حالا ده سال بعد به تبع افزایش جمعیت و پرونده افزایش وکیل هم لازم است در ضمن به نظر در وکالت باید طرح بازنشستگی اجباری اجرا شود تا جا برای نیروهای جدید باز شود. تاوان عدم مدیریت را نباید نسل جدید بدهند و بقیه در ساحل امن و سایه خنک در این تب راحت بگیرند.


  چرا می خواهند وکیل شوند؟!

حال اساسا این سوال ایجاد می شود که با این اوصاف چه سرنوشتی در انتظار تعداد بی‌شماری جوانان وکیل این کشور است؟!و اساسا چرا  آنقدر تب وکالت بالا گرفته و همه آنهایی که حقوق خوانده اند، می‌خواهند وکیل شوند؟!

خود شما چرا وکیل شدید؟!!!!! اگر برای خود شما خوب بوده چرا برای دیگران بد باشد؟؟؟؟


  پرستیژ اجتماعی
معمولا یکی از دلایل اشتیاق به هر شغلی پرستیژ و جایگاه و شأن اجتماعی آن شغل میان مردم است. شاید یکی از دلایل اصلی اشتیاق حقوق خوانده‌ها به وکالت  نیز همین باشد. این فرضیه وقتی قوت می‌گیرد که سری به موسسات پول پارو کنِ غیرانتفاعیِ معاف از مالیات! می زنیم و کلاس‌هایی را مشاهده می‌کنیم که‌جای سوزن انداختن ندارند. وقتی از این دانشجویان سوال می کنیم، می‌بینیم تمام آمال و آرزوهای زندگی‌شان را با قبولی در آزمون وکالت پیوند زنده‌اند! اما وقتی چند نفری از هر موسسه شانس راه یابی به این شغل را می‌یابند، بعد از اندک زمانی به این نکته پی می‌برند که آن شغل سابق را هم  به بهای این پرستیژ اجتماعی فروخته و اگرچه وکیل شده، اما درآمد خودرا نیز از دست‌داده‌اند!خیلی‌هاهم که تازه دانشگاه را تمام کرده‌اند در موسسات و شرکت‌های حقوقی کار پیدا کرده امابعدها به عشق وکالت بی کار شده‌اند!
البته پای سخن برخی داوطلبان خصوصا از نوع خانم که می‌نشینی، می‌گویند من درآمد وکالت را نمی‌خواهم! فقط قبول شوم!!! البته آقایان هم وضعیت بهتری ندارند.


شما حاضرید خود از پرستیژ کاذبی که فرمودید دست بردارید تا یکی از این جوانان جویای پرستیز به جای شما به آرزویش برسد؟

وکالت مال وکلا، موسسات برای وکلا ، دنیا برای وکلا، پرستیژ برای وکلا، ترزیق نا امیدی برای داوطلبان ، خون دل برای داوطلبان ، مشاغل کم در آمد بهتر از وکالت !!!!!!! برای داوطلبان و.......

تقسیم بندی عادلانه ایست با میزانی که عدالت در آن نیست ........

اما عجیب‌تر این است آنهایی که بر مسند قضا تکیه می‌کنند از همان ابتدا دل خود را صابون وکالت زده‌اند و بعد از 30 سال  از مسند قضا پیاده شده و ردای وکالت بر تن می‌کنند! این در حالی است که این افراد به دلیل حقوق بالا، نیازی به درآمد این شغل هم ندارند.
  درآمد!
تعداد زیادی از داوطلبان وکالت به امید کسب درآمدهای بالا جذب این شغل می‌شوند اما به دلیل افزایش تعداد وکیل و موسسات حقوقی دیگر خبری از درآمد بالا هم نیست. این روزها وضع کار وکلای جوان چندان مناسب نیست یا بهتر بگویم بسیاری از آنان بیکارند! اما چرا بیکارند؟!
از طرفی هر سال  حدود 3200 نفر وکیل می‌شوند و از طرفی هم در سال‌های اخیر به لیسانس‌های حقوق مجوز دادند تا موسسه حقوقی ایجاد کنند! این در حالی است که برای قبول وکالت در دعاوی الزاما باید پروانه وکالت داشت؛ و مشخص نیست که چرا به افرادی که چنین پروانه ای ندارند اجازه ثبت موسسه داده می شود؟! چراکه این‌ها ناچارند پرونده‌های حقوقی و دعاوی را که اصطلاحا جذب کرده‌اند به وکلای عموما جوان و بیکار بدهند! اینجاست که بهره کشی آغاز می‌شود. پرونده‌هایی با مبالغ بالا می‌گیرند، اصل حق الوکاله را دریافت می‌کنند و چند تومانی هم در جیب وکیل می‌گذارند!همه اینها در حالی است که این موسسات، پاسخگویی در برابر نهادهای ناظر ندارند اما وکیل دادگستری در صورت انجام هرگونه تخلفی باید پاسخگوی کانونی باشد که از آن پروانه گرفته است.همه اینها یعنی صدمه به حقوق مردم،ضربه به حرفه آنهایی که سال‌ها تلاش کرده و وکیل شده‌اند و حمایت از رشد قارچ گونه موسسات حقوقی غیرپاسخگو!

این یعنی لیسانسیه های حقوق در آمدشان از وکلا بیشتر است تحت آمار مگر چند لیسانسیه موسسه حقوقی دارند؟ اگر روش جذب درست عادلانه و توقعات وکلا کمتر شود این موسسات چه جایی برای حیات خواهند داشت ؟ این پرونده ها از چه کانالی به این موسسات می رسند که وکلای بیکار به آن دسترسی ندارند؟ بجای بستن این کانالهای نامشروع باید از اشتغال جوانان جلوگیری کرد؟ و مردم را از حق داشتن وکیل با حق الوکاله عادلانه محروم کرد؟

این اصطلاح وکیل بیکار از ناموزون ترین و غیر واقعی ترین الفاظی است که در چند سال اخیر در ادبیات برخی وارد شده است . کدام وکیل با سطح توقع معقول در کشوری که بقول همین مقاله سالی  15 ملیون پرونده ورودی دارد  و تعدا کثیری به معاضدت با تعرفه قانونی نیاز دارند بیکار می ماند؟؟؟؟ وقتی عده ای به کمتر از چند ده ملیون و چند صد ملیون قانع نیستند طبیعی است با توجه واقعیتهای اقتصادی جامعه بیکار بمانند. 
  چه باید کرد؟!
اماچه راهی برای حل این معضل وجود دارد؟! شاید اولین راه، جذب وکیل متناسب با نیازها و تعداد پرونده‌های موجود در محاکم باشد. راه دیگر اعطای مجوز موسسات حقوقی تنها به وکلا و نه لیسانس‌های حقوق است. چاره دیگر،اجباری کردن وکالت است تا از این‌طریق، هم از تضییع حقوق مردم جلوگیری و هم اشتغالی برای وکلای جوان ایجاد شود. البته از طرفی هم دانشکده‌های حقوق باید به تناسب جذب دانشجو با بازار کار آینده توجه کنند تا با این همه لیسانس حقوق و وکیل بیکار مواجه نشویم.

ظاهراً هیچ دیواری کوتاهتر از دیوار لیسانسیه های حقوق و داوطلبان بی پناه و بدون تریبون نیست هر جا کم آوردید از ظرفیت 2700 نفر در سال برای 80 ملیون نفر کم کنید و خوشحال باشید عدالت رعایت گردیده است. به یکباره بفرمایید همه می توانند وکیل شوند الا فارغ التحصیلان جوان حقوق.

یک آزمون بعنوان باریکه امید برای 60 هزار داوطلب جویای شغل و زندگی مانده است که آنهم ظرفیتش در حال کم شدن است و همین باریکه امید هم امسال با امکان شرکت کارآموزان و وکلا برای ارتقاء موقعیت و امکان انتقال باریکتر شده است . چرا باید کسی پیام آور یاس برای 60 هزار نفر که با این امید زندگی می کنند باشند؟60 هزار نفریکه همان تعداد خانواده را درگیر این موضوع کرده اند؟

مگر داوطلبان چه می خواهند جز اینکه ظرفیتها را در حد معقول برایشان حفظ شود و باریکه راهای ورود به این شغل  را برای ورود برویشان بسته نشود و چماق زیاده خواهی ها و سوء مدیریتها بر سر آنها نشکند؟

چرا بحث آزمون وکالت که حق قانونی ورود داوطلبان به وکالت است همیشه به نفع سایرین  تفسیر می شود در حالی که ذیحق داوطلبان مظلوم هستند؟

سردبیر محترم روزنامه قانون شما چرا اجازه می دهید چنین مطلبی با این حجم موج نا امیدی در روزنامه تان چاپ شود؟

آگهی آزمون وکالت سال ۱۳۹۴

$
0
0

آگهی آزمون ورودی کارآموزی وکالت سال ۱۳۹۴ کانونهای وکلای دادگستری ایران

آگهی آزمون ورودی کارآموزی وکالت سال ۱۳۹۴ کانونهای وکلای دادگستری ایران

کانونهای وکلای دادگستری ایران (عضو اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران- اسکودا) متشکل از کانون وکلای دادگستری مرکز- آذربایجان شرقی – فارس و کهکیلویه و بویراحمد- اصفهان – آذربایجان غربی – مازندران– خراسان رضوی, شمالی و جنوبی – گیلان- قزوین- خوزستان – کرمانشاه وایلام- همدان – قم – کردستان – گلستان – اردبیل – مرکزی- بوشهر – زنجان – لرستان – کرمان- البرز و چهارمحال و بختیاری از طریق آزمون کتبی و طبق مقررات و قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت مصوب سال ۱۳۷۶به تعداد مورد نیاز به شرح ذیل و با توجه به موارد زیر کارآموز وکالت می پذیرند.

۱- تعداد پذیرش کارآموز وکالت به تفکیک هر کانون و کد کانون ها :

 

کد کانون

نام کانون

 

ظرفیت پذیرش

۱

مرکز شامل استانهای تهران، سمنان، یزد، هرمزگان و سیستان و بلوچستان

 

جمعاً۱۰۰۰ نفر

۲

آذربایجان شرقی

 

۹۰نفر

۳

 

فارس و کهکیلویه و بویراحمد

 

جمعاً۱۱۰نفر

۴

اصفهان

 

۱۳۰نفر

 

۵

آذربایجان غربی

 

۴۴نفر

۶

مازندران

 

۷۲ نفر

 

۷

خراسان رضوی, شمالی و جنوبی

 

جمعاً ۶۰ نفر

۸

گیلان

 

۵۰ نفر

۹

قزوین

۵۰ نفر

۱۰

خوزستان

 

۵۰ نفر

۱۱

کرمانشاه و ایلام

جمعاً۵۲ نفر

۱۲

همدان

۳۵ نفر

۱۳

قم

۳۰ نفر

۱۴

کردستان

 

۴۰ نفر

۱۵

گلستان

 

۴۵ نفر

۱۶

اردبیل

۵۰ نفر

۱۷

مرکزی (اراک )

۲۵ نفر

۱۸

بوشهر

۵۰ نفر

۱۹

زنجان

 

۳۵ نفر

۲۰

لرستان

۳۵ نفر

۲۱

کرمان

۴۰نفر

۲۲

البرز

۱۰۰نفر

۲۳

چهارمحال و بختیاری

۲۰نفر

(ظرفیت های اعلام شده با احتساب سهمیه ایثارگران میباشد و تغییر کد کانون پس از اولین ثبت نام به هیچ وجه ممکن نیست . بنابراین داوطلبان محترم باید با بررسی و مطالعه و دقت کامل اقدام به ثبت نام کنند در صورت ثبت نام مکرر، ثبت نام داوطلب کلا کان لم یکن تلقی خواهد شد.)

 

 

۲- مواد امتحانی:

آزمون،کتبی ، یک مرحله ای ،به صورت تستی و ضرائب دروس آن به شرح ذیل میباشد:

 

 

ردیف

 

نام دروس

 

ضریب

 

۱

حقوق مدنی

 

 

۳

 

۲

 

آیین دادرسی مدنی

 

 

۳

۳

حقوق جزای عمومی و اختصاصی

 

 

 

۲

۴

آیین دادرسی کیفری

 

 

۲

۵

حقوق تجارت

 

 

۲

۶

اصول استنباط حقوق اسلامی

 

 

۱

 

۳ – شرایط شرکت در آزمون و اخذ پروانه کارآموزی وکالت:

۳-۱ – تابعیت جمهوری اسلامی ایران.

۳-۲ – دارا بودن دانشنامه لیسانس یا بالاتر حقوق (از دانشکده های حقوق داخل یا خارج کشور که مورد تایید وزارت علوم,تحقیقات و فن آوری باشد)یا دانشنامه لیسانس فقه و مبانی حقوق اسلامی یا معادل آن از دروس حوزوی و دانشگاهی با تایید مرجع صالح.

تبصره ۱ : کسانی که فاقد مدرک کارشناسی حقوق, فقه و مبانی حقوق اسلامی یا معادل آن از دروس حوزوی و دانشگاهی با تایید مرجع صالح بوده و فقط دارای مدارک بالاتر آن هستند حق شرکت در آزمون را ندارند بنابراین از ارائه مدارک بالاتر به جز مدارک کارشناسی عنوان شده خودداری نمایند.

تبصره ۲ : مدرک معادل حوزوی مدرکی است که مورد تایید وزارت علوم ، تحقیقات و فن آوری باشد.

تبصره ۳: دارندگان مدارک کارشناسی ناپیوسته حقوق با مدرک کاردانی مرتبط به شرط آن که واحدهای دروس دوره کارشناسی حقوق را گذرانده باشند مجاز به شرکت در آزمون هستند .

۳-۳ – شرایط سنی : پروانه کارآموزی وکالت دادگستری در حوزه قضائی استان تهران فقط به کسانی داده می شود که هنگام ثبت نام سن آنها از چهل سال تمام بیشتر نباشد و برای سایر حوزه های قضائی پروانه کارآموزی به کسانی داده می شود که هنگام ثبت نام سن آنها ا ز پنجاه سال تمام بیشتر نباشد.

۳-۴ – برای اشخاصی پروانه کارآموزی صادر می شود که دارای شرایط مندرج در قوانین و مقررات ناظر بر وکالت باشند.

۴ – مدارک مورد نیاز جهت ثبت نام:

۴-۱ – اسکن تصویر مدرک تحصیلی لیسانس، منطبق با بند۲-۳ و تبصره های آن، بدون حاشیه‌های زاید و با فرمت jpg و با سایز حدود ۵۹۵ در ۸۴۲ pixels و با وضوح تصویری ۷۲ dpi .

تبصره ۱: متقاضیان از اسکن گواهی تعداد واحدهای گذرانده شده خودداری نمایند زیرا فقط گواهی فارغ التحصیلی یا دانشنامه مبنای مجوز شرکت در آزمون می باشد بنابراین دانشجویان ترم آخر و کسانی که در گواهی صادر شده توسط دانشگاه مربوط در مورد آنها کلمه”فارغ التحصیل” یا ” دانش آموخته ” قید نشده باشد حق شرکت در آزمون را نخواهند داشت.

تبصره ۲: دارندگان مدارک کارشناسی ناپیوسته می بایست علاوه بر مدرک کارشناسی ناپیوسته اسکن مدرک کاردانی خود را در قسمت مربوطه ارسال نمایند.

۴-۲- اسکن تصویر کارت یا گواهی پایان خدمت یا معافیت دائم بدون حاشیه‌های زاید و با فرمت jpg و با سایز حدود ۲۱۳ در ۳۱۲ pixels و با وضوح تصویری ۷۲ dpi .

تبصره: دارندگان معافیت های تحصیلی ،مربوط به دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و حوزه های علمیه و به طور کلی افراد فاقد گواهی پایان خدمت یا معافیت دائم ، تحت هیچ شرایطی حق شرکت در آزمون را نخواهند داشت.


۴-۳- هزینه ثبت نام مبلغ ۷۵۰/۰۰۰ ریال

تبصره : واریز هزینه ثبت نام از طریق کارتهای بانکی عضو شبکه شتاب و سیستم آنلاین ثبت نام اینترنتی در زمان تعیین شده و سایت سازمان سنجش آموزش کشور و با توجه به بند ۱-۵ و۲-۵ این آگهی و دستورالعمل مقرر انجام خواهد گرفت .

۴-۴- اسکن عکس متقاضی

داوطلبان محترم می‌بایست تصویر عکس خود را که در سال جاری گرفته شده باشد، در اندازه های ۴×۳ جهت اسکن، بدون حاشیه‌های زاید و با فرمت jpg و با سایز حداقل ۲۰۰ در ۳۰۰ تا حداکثر ۳۰۰ در ۴۰۰ pixels تهیه نمایند و حجم فایل تهیه شده نباید از ۷۰ کیلو بایت بیشتر شود. همچنین تصویر داوطلب باید واضح، مشخص و فاقد اثر مهر و هر گونه منگنه باشد. حتی الامکان عکس ها سیاه و سفید یا در صورت رنگی بودن دارای زمینه سفید باشد.

۴-۵- داوطلبانی که دارای معلولیت( نابینایی و کم بینایی ) و ناتوانی جسمی – حرکتی از ناحیه دست می باشند صرفاً جهت استفاده از منشی در جلسه آزمون گواهی معلولیت و استفاده از منشی صادره از سازمان بهزیستی کشور را در قسمت مربوطه هنگام ثبت نام ارسال نمایند .لازم به ذکر است طبق قانون اخذ پروانه وکالت مصوب سال ۱۳۷۶ هیچ گونه سهمیه فوق العاده ای برای پذیرش این داوطلبان در آزمون وکالت در نظر گرفته نشده است و با ارائه این گواهی از نظر پذیرش در آزمون اولویتی برای فرد ارائه کننده ایجاد نخواهد شد.

۴-۶- سهمیه رزمندگان و ایثارگران

با توجه به تصویب قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، هر یک از داوطلبان متقاضی سهمیه رزمندگان و ایثارگران می توانند بر اساس شرایط خود در بندهای “الف” تا “ت” ، متقاضی استفاده از سهمیه شوند.

گزینش داوطلبان واجد شرایط براساس این قانون صورت می گیرد.

الف- خانواده شاهد یعنی خانواده های معظمی که در راه اعتلای اهداف عالیه انقلاب اسلامی و مبارزه با دشمنان انقلاب یکی ازاعضای خانواده شان ( پدر ، مادر، همسر، فرزند) شهید یا مفقود الاثر یا اسیرشده باشد.

ب- جانبازان بیست و پنج درصد و بالاتر

پ – آزادگان با شش ماه سابقه اسارت

ت- رزمندگان با شش ماه سابقه حضور در جبهه

تبصره ۱: داوطلبان استفاده کننده از سهمیه های بنیاد شهید، سازمان بسیج مستضعفین و جهاد کشاورزی، در صورت عدم تایید سهمیه به واحدهای تابعه شهرستان محل تشکیل پرونده ذیربط مراجعه نمایند.

تبصره ۲:
 جانبازان ۲۵% به بالا ، آزادگان با شش ماه سابقه اسارت ،پدر و مادر و فرزندان و همسران شهدا ، مفقودین و اسرا برای استفاده از سهمیه مربوط باید بر اساس ضوابط نسبت به تکمیل بند مربوط در تقاضانامه ثبت نامی اقدام نمایند.این قبیل داوطلبان بایستی در فرم تقاضانامه ثبت نام اینترنتی نسبت به علامتگذاری بند مربوطه اقدام نمایند تا آمار و اطلاعات آنان بعد از ثبت نام به ارگان بنیاد شهید و امور ایثارگران برای تایید سهمیه ارسال گردد و نیازی به مراجعه به سایت ایثار ندارند.

تبصره ۳: رزمندگان (با حداقل ۶ماه حضورداوطلبانه در جبهه) جزو سهمیه رزمندگان محسوب و تابع ضوابط مربوط به سهمیه رزمندگان می باشند.
رزمندگانی که از تاریخ ۱۳۵۹/۶/۳۱ لغایت ۱۳۶۷/۶/۳۱ حداقل شش (۶) ماه متوالی یا متناوب داوطلبانه در مناطق عملیاتی جبهه های نبرد حق علیه باطل حضور داشته اند ، لازم است ضمن مراجعه به ارگان ذیربط ( سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یا وزارت جهاد کشاورزی) نسبت به تکمیل فرم مخصوص استفاده از سهمیه رزمندگان اقدام نمایند تا آمار و اطلاعات آنان بعد از زمان ثبت نام توسط ستاد مشترک سپاه پاسداران ( سازمان بسیج مستضعفین ) و یا وزارت جهاد کشاورزی مورد تایید نهایی قرار گیرد.

تبصره ۴: آن دسته از پرسنل کادر ثابت ، پیمانی ، و وظیفه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران که از تاریخ ۱۳۵۹/۶/۳۱ تا ۱۳۶۷/۶/۳۱ حداقل ۶ ماه پیوسته یا متناوب به صورت داوطلبانه در خطوط مقدم حضور داشته اند با تایید بالاترین مقام هریک از نیروهای مسلح ( ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران ، ستاد کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ، نیروی انتظامی ، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و ستاد کل نیروهای مسلح ) می توانند از مزایای این قانون استفاده نمایند. این قبیل افراد می توانند ابتدا به واحدهای متبوع مراجعه و فرم مخصوص استفاده از سهمیه ایثارگران در آزمون مربوط را تکمیل نمایند تا آمار و اطلاعات آنان بعد از زمان ثبت نام توسط ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران مورد تایید نهایی قرار گیرد . این قبیل داوطلبان لازم است ضمن علامتگذاری در بند مربوطه در تقاضانامه ثبت نامی نسبت به درج کد پیگیری ۱۲ رقمی در محل مربوط اقدام نمایند.

تبصره ۵: داوطلبان محترم به تعریف اسیر و آزاده در ماده ۱ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران به شرح آتی توجه نمایند:

اسیر: به کسی اطلاق می‌شود که در راه تکوین، شکوفایی، دفاع و حفظ دستاوردهای انقلاب اسلامی و کیان جمهوری اسلامی ایران، استقلال و تمامیت ارضی کشور، مقابله با تهدیدات و تجاوزات دشمن و عوامل ضد انقلاب و اشرار در داخل و یا خارج از کشور گرفتار آمده و هویت و وضعیت وی مورد تأیید مراجع صلاحیتدار قرار گیرد.

آزاده: به کسی اطلاق می‌شود که در راه تکوین، شکوفایی، دفاع و حفظ دستاوردهای انقلاب اسلامی و کیان جمهوری اسلامی ایران، استقلال و تمامیت ارضی کشور، مقابله با تهدیدات و تجاوزات دشمن و عوامل ضد انقلاب و اشرار در داخل و یا خارج از کشور اسیر شده و سپس آزاد شود. همچنین کلیه افرادی که از تاریخ ۱۳۴۸/۵/۲۸تا ۱۳۵۷/۱۱/۱۶ با الهام از مبارزات و مجاهدات امام خمینی (ره) به دلایل امنیتی، مذهبی یا اتفاقات سیاسی دیگر حداقل به مدت سه ماه در بازداشت یا حبس قطعی بوده‌اند.

لذا فرزندان، همسران، پدر و مادر آزادگان مشمول استفاده از سهمیه اُسرا در قسمت الف بند ۶-۴ نمی باشند.

تذکرات مهم

۱ – مناطق عملیاتی بر اساس مصوبه شورای عالی دفاع تعیین می شود.

۲- فرزندان و همسران رزمندگان ( داوطلبانی که پدر ، مادر آنان فقط دارای مدت حضور در جبهه می باشند) مشمول استفاده از سهمیه رزمندگاننمی باشند .

۳ – کد پیگیری ۱۲ رقمی ارگان استفاده کننده از سهمیه رزمندگان ( حسب مورد سپاه پاسداران و یا نیروهای مسلح ) ، برای هر آزمون و هر سال متفاوت است .لذا داوطلبان می بایست برای این آزمون ، کد پیگیری جدید از ارگان ذیربط دریافت دارند.

۴- داوطلبان متقاضی استفاده از سهمیه رزمندگان ارگان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران ، لازم است پس از تکمیل فرم مخصوص استفاده از سهمیه رزمندگان، نسبت به دریافت کد پیگیری ۱۲ رقمی از واحد مربوطه اقدام و آن را در زمان ثبت نام در محلی که در تقاضانامه ثبت نام اینترنتی در نظر گرفته شده است ، درج نمایند.

۵- طبق قسمت اخیر ماده ۵۹ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران « واجد شرایط بودن» داوطلبان ، شرط استفاده از سهمیه است . بنابراین وضعیت داوطلبان محترم باید بر ماده ۲ قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت و سایر شرایط قانونی ایجابی و سلبی لازم برای ورود به کارآموزی منطبق باشد و نصاب نمره قبولی نیز در مورد ایشان رعایت خواهد شد.
۶- به موجب ماده ۵۹ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران مشمولین استفاده از سهمیه ایثارگران فقط موارد چهار گانه فوق هستند.

۷- بررسی شمول سهمیه ایثارگری به افراد توسط سازمان سنجش آموزش کشور خواهد بود در نهایت ، تأیید نهایی واجد شرایط بودن ایثارگران نسبت به پذیرفته شدگان این سهمیه با هیأت مدیره هر کانون است .

۸ – چنانچه داوطلبی در سهمیه آزاد شرکت کرده باشد، اعلام بعدی او در مورد ایثارگری مسموع نخواهد بود.

۹- پس از اعلام اسامی پذیرفته شدگان توسط کانون محلی، اصل گواهی ایثارگری صادر شده از مرجع صالح می بایست به کانون مربوطه تحویل داده شود .

۴-۷- تهیه پرینت از اطلاعات ثبت نامی که از طریق سایت سازمان سنجش آموزش کشور انجام شده است ، الزامی است داوطلب باید پرینت را در صورت قبولی در آزمون به کانون مربوط ارائه کند.


۵ – نحوه ثبت نام و توزیع کارت شرکت در آزمون و تاریخ آزمون:

۵-۱– ثبت نام از متقاضیان منحصراً ازطریق اینترنت و سایت سازمان سنجش آموزش کشور به نشانی www.sanjesh.org از روزیکشنبه مورخ ۱۳۹۴/۰۷/۱۲ لغایت روز چهارشنبه مورخ ۱۳۹۴/۰۷/۲۲ انجام خواهد شد .

۵-۲- متقاضیان باید برای واریز هزینه ثبت نام ، از طریق کارت های اعتباری عضو شبکه شتاب ، که رمز دوم آن فعال باشد ، طبق دستور العمل اعلام شده در سایت سازمان سنجش آموزش کشور، ودر زمان اعلام شده در بند ۱-۵ ، نسبت به پرداخت هزینه ثبت نام اقدام کنند.

تبصره: در این خصوص متقاضیان میتوانند از کارتهای اعتباری دیگران که رمز دوم آن فعال باشد نیز استفاده کنند.

۵-۳- توزیع کارت شرکت در آزمون به صورت اینترنتی انجام می شود و داوطلبان باید با مراجعه به سایت سازمان سنجش آموزش کشور و وارد کردن کد رهگیری و شماره پرونده خود به سیستم ، کارت ورود به جلسه را دریافت کنند. زمان آغاز توزیع اینترنتی کارت و نحوه آن ، زمان و مکان رفع نقص یک هفته قبل از برگزاری آزمون از طریق سایت اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران www.scoda.ir و روزنامه اطلاعات به اطلاع داوطلبان خواهد رسید.

۵-۴ – آزمون در مرکز کانونی که متقاضی در تقاضانامه ثبت نام انتخاب کرده است برگزار می شود. نشانی محل برگزاری آزمون بر روی کارت شرکت در آزمون درج خواهد شد.

۵-۵- تاریخ آزمون روز جمعه مورخ ۱۳۹۴/۰۹/۰۶ می باشد.

۶- تذکرات لازم:

۶-۱- متقاضیان باید قبل از تاریخ شروع ثبت نام ازطریق اینترنت، نسبت به اسکن و آماده کردن مدارک با فرمت و مشخصات اعلام شده در بند۴ این آگهی اقدام نمایند.

۶-۲- مدت ثبت نام اینترنتی از تاریخ شروع، ده روز خواهد بود .

۶-۳- متقاضیان باید اصل مدارک اسکن شده را نزد خود نگه داشته در صورت پذیرفته شدن به همراه سایر مدارکی که اعلام خواهد شد به کانون مربوطه ارائه نمایند.

۶-۴- داوطلبان فقط در صورتی که دارای شرایط مندرج در این آگهی باشند حق ثبت نام وشرکت در آزمون را خواهند داشت ضمن اینکه باید اطلاعات وارد شده درتقاضانامه ثبت نام را (خصوصاً از نظر تعیین کانون مربوط و کد آن) به دقت کنترل نمایند .هزینه ثبت نام تحت هیچ شرایطی مسترد نخواهد شد.

۶-۵- متقاضیان باید در پایان ثبت نام از اطلاعات وارد شده پرینت تهیه و درصورت قبولی آن را به کانون مربوطه تسلیم کنند. چنانچه اطلاعات اعلام شده توسط متقاضی در هنگام ثبت نام اینترنتی با آگهی آزمون منطبق نبوده و غیر واقعی باشد حتی درصورت قبولی از ثبت نام آنان جلوگیری و قبولی آنان کان لم یکن تلقی خواهد شد.

۶-۶– صدور کارت شرکت در آزمون دلیل تایید هیچ یک از مدارک داوطلب از طرف کانونهای وکلا یا سازمان سنجش نیست. بنابراین صرف قبولی در آزمون و درج نام متقاضی در ردیف پذیرفته شدگان، هیچ حقی برای کسی ایجاد نخواهد کرد.

۶-۷- صدور هرگونه اطلاعیه درخصوص آزمون فقط در سایت اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران (اسکودا) www.scoda.ir و روزنامه اطلاعات معتبر خواهد بود.

۶-۸- با توجه به زمان پیش بینی شده برای آماده کردن مدارک ثبت نام تأکید می شود در روزهای آغازین پس از انتشار این آگهی نسبت به تهیه مدارک مورد نیاز اقدام شود تا در هنگام ثبت نام از طریق اینترنت برای متقاضیان از نظر زمانی مشکلی ایجاد نگردد.

۶-۹- تغییر محل کارآموزی به هیچ عنوان میسر نخواهد بود بنابراین داوطلبان محترم باید با در نظر گرفتن همه ویژگی ها و امکانات و محدودیتهای فردی و خانوادگی خود صرفاً در حوزه کانونی ثبت نام کنند که قصد کارآموزی و وکالت در محدوده آن را دارند.

۶-۱۰- محاسبه نمرات و تراز آن بر اساس استانداردهای علمی متداول انجام خواهد شد.

۶-۱۱- ثبت نام و شرکت وکلای دادگستری و کارآموزان وکالت عضو کانونهای وکلا در آزمون ممنوع است و بر فرض شرکت و قبولی در آزمون ، قبولی آنان کان لم یکن تلقی می شود .


تبصره: طبق تصمیم هیات مدیره محترم کانون وکلای دادگستری مرکز، کارآموزانی که در حوزه کانون مرکز ( کد۱) به کارآموزی اشتغال دارند می توانند در آزمون امسال منحصراً در حوزه کانون متبوع خود شرکت کنند.


اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران (اسکودا)

ِ

کاملترین منابع آزمون وکالت 94

$
0
0

به روز ترین و کاملترین منابع آزمون وکالت 94(ویرایش شهریور 94)به همراه:

راهنمای مطالعه دروس بر مبنای منابع پیشنهادی

مهمترین قوانین خاص مرتبط با هر یک از دروس

نکته 1 : ممکن است شما عناوینی که بطور روتین بعنوان منبع می شناختید در این لیست نباشد دلیل آن ورود منابع جدیدتر و کاملتر و بهتر است که جایگزین منابع سابق شده است.

نکته 2:منابع در سه گروه منابع ادراک و تثبیت و تسلط دسته بندی شده اند تا پروسه مطالعه شما روند تکمیلی علمی داشته باشد.                                  

ادامه مطلب

 

 

به روز ترین و کاملترین منابع آزمون وکالت 94(ویرایش شهریور 94)به همراه:

راهنمای مطالعه دروس بر مبنای منابع پیشنهادی

مهمترین قوانین خاص مرتبط با هر یک از دروس

نکته 1 : ممکن است شما عناوینی که بطور روتین بعنوان منبع می شناختید در این لیست نباشد دلیل آن ورود منابع جدیدتر و کاملتر و بهتر است که جایگزین منابع سابق شده است.

نکته 2:منابع در سه گروه منابع ادراک و تثبیت و تسلط دسته بندی شده اند تا پروسه مطالعه شما روند تکمیلی علمی داشته باشد.

نکته 3:دور و بر خود را با منابع مختلف شلوغ نکنید ضمناً به هیچ وجه از هیچ جزوه ای در مطالعه استفاده نکنید هیچ کدام از جزوات موجود هرگز در حدی نیستند که نیاز شما را بر آورده سازند. کافیست سوالات آزمون وکالت را با این جزوات تطبیق دهید نهایت با آنها 5 سوال از هر درس قابل پاسخگویی بود.

نکته 4:این منابع برای دوستانی است که مستقل مطالعه می نمایند دوستانی که از خدمات موسسات استفاده می کنند بهتر است ازمنابع معرفی شده از سوی اساتید و مشاوران و پشتیبانان موسسه متبوع خود استفاده کنند تا برنامه مطالعاتی آنها ریتم خود را حفظ کند.

نکته 5:داشتن منبع کافی نیست خواندن آن لازم و درست خواندن آن ضروری است. برای موفقیت راه میانبری وجود ندارد فقط باید مطالعه کنید.

نکته 6:برای مطالعه منابع معرفی شده حداقل 900 ساعت زمان لازم دارید به عبارتی اگر 6 ماه فرصت دارید باید حداقل روزی 5 ساعت یا اگر 5 ماه فرصت دارید حداقل روزی 6 ساعت و اگر 4 ماه فرصت دارید حد اقل روزی 5/7 ساعت و اگر 3 ماه فرصت دارید روزی حداقل 10 ساعت باید مطالعه داشته باشید .

اگر 2 الی 3 ماه زمان دارید برای نتیجه گیری حداقلی (صرفاً قبولی ) فقط به مطالعه منابع تثبیت و تسلط اکتفا کنید و منابع اداراک را نخوانید.

اگر 2 ماه فرصت دارید فقط منبع تثبیت و تست و مرور سریع را بخوانید .

اگر 1 ماه فرصت دارید صرفاً منبع مرور را بخوانید و فقط تستهای مربوط به وکالت و قضاوت را از کتب تست بخوانیدو 3 روز مانده به آزمون مرور سریع را شروع کنید.

نکته 7:کتب قانون چاپ معاونت حقوقی ریاست جمهوری را تهیه کنید قبل از شروع به مطالعه هر مبحث متن مواد مرتبط با آن را با دقت در زیرنویسها ی آن بخوانید نظریات مشورتی را در دروس مدنی و آیین دادرسی مدنی و تجارت لازم نیست بخوانید اما در دروس جزا و آیین دادرسی کیفری این نظریات را مطالعه نمایید. متن ساده قانون را ازکتاب قانونی غیر از قوانین ریاست جمهوری نخوانید.

نکته 8: اگر قصد تهیه کتابی غیر از این منابع معرفی شده را دارید به تبلیغاتی از قبیل پرفروشترین و کاملترین و امثالهم در روی جلد کتابهای متنوع در بازار توجه نکنید عطر آن است که ببوید نه آنچه عطار بگوید. کتاب را ورق بزنید و چند نکته آن را از مباحثی که بلد هستید بخوانید و مطمئن شوید با شکل و سبک نگارش آن ارتباط برقرار می کنید.

نکته 9 : اگر منبعی دارید که فکر می کنید می تواند جایگزین هر یک از این منابع معرفی شده باشد در نظرات همین پست ذکر کنید تا اطلاع دهم می تواند جایگزین شود یا خیر (البته با دلیل).

اگر در مورد منابع و روش مطالعه سوال یا ابهام یا نظری دارید کلیک کنید 

 

 

حقوق مدنی

منبع تسلط

منبع تثبیت

 

منبع ادراک

مبحث

 

منبع مرور سریع

منبع مرور

منبع تست

منبع ماده محور

منبع اصلی

تند خوانی حقوق مدنی

مختصر حقوق مدنی دکتر توکلی

کتاب تست دکتر شهبازی

دستنویس قانون مدنی امیر علی جلیلی

حقوق مدنی در نظم کنونی دکتر کاتوزیان

یا اگر با این کتاب ارتباط برقرار نمی کنید از کتاب

شرح جامع قانون مدنی دکتر بیات استفاده کنید

بخش اموال کتاب اشخاص و اموال دکتر صفایی

کلیات

اموال و مالکیت

اعمال حقوقی دکتر کاتوزیان

تعهدات

وقایع حقوقی دکتر کاتوزیان

مسئولیت مدنی

در سهایی از عقود معین جلد 1و2 دکتر کاتوزیان

عقود معین

شفعه ، وصیت ، ارث دکتر کاتوزیان

برای ارث حتماً کتاب قواعد ارث دکتر محمد بهرامی خوشکار مطالعه شود

شفعه ، وصیت ، ارث

مختصر حقوق خانواده دکتر صفایی

خانواده

بخش اشخاص کتاب اشخاص و اموال دکتر صفایی

اشخاص و محجورین

این بخش از حقوق مدنی همراه با ادله اثبات در آیین دادرسی مدنی از کتاب ادله اثبات دعوا دکتر شمس مطالعه گردد.

ادله اثبات دعوا

نکات مهم :

در حقوق مدنی از هیچ جزوه ای استفاده نکنید علت اصلی افت درصدهای درس مدنی در سه سال اخیر شیوع استفاده از جزوات در اثر تبلیغات ناآگاهانه بوده است جزوات موجود فقط تا سال 91 تا حدی کمی پاسخگوی نیاز داوطلب وکالت بود و پاسخگوی رویه آزمونی فعلی نیست.

نحوهمطالعه:

1-  منبع معرفی شده در ستون منبع ماده محور را مطالعه نمایید. و در اشکالات و ابهامات به منبع عنوان شده در ستون منبع اصلی مراجعه کنید. متن قوانین خاص در این مرحله حتماً باید به دقت مطالعه گردد.

2-   بعد از اتمام منابع ادراک منبع تثبیت را با دقت مطالعه نمایید .

3-بعد از اتمام منبع تثبیت شروع به تست زنی نمایید. در حین تست زنی اشکالات خود را از طریق منبع تثبیت مرتفع نمایید.

4-  بعد از اتمام دوره کامل تست زنی از منبع مرور کلی مروری بر مباحث داشته باشید.

5-  یک هفته مانده به آزمون مرور نهایی را با منبع مرور سریع انجام دهید.

مهمترین قوانین خاص:       اگر در مورد منابع و روش مطالعه سوال یا ابهام یا نظری دارید کلیک کنید 

1-    قانون اجازه رعایت احوال شخصیه ایرانیان غیر شیعه

2-   قانون تملک آپارتمانها

3-  قانون سازمان و تشکیلات اوقاف

4-  قانون بیمه اجباری دارندگان وسایل نقلیه موتری

5-  قانون مسئولیت مدنی

6-  قانون روابط موجر و مستاجر 56 و 62 و 76

7-  قانون امور حسبی

8-  قانون حمایت خانواده 92

آیین دادرسی مدنی

منبع تسلط

منبع تثبیت

 

منبع ادراک

مبحث

 

منبع مرور سریع

منبع مرور

منبع تست

منبع ماده محور

منبع اصلی

تند خوانی آیین دادرسی مدنی

دستنویس آیین دادرسی مدنی

تست آیین دادرسی مدنی دکتر السان

مختصر آیین دادرسی مدنی دکتر توکلی

آیین دادرسی مدنی در نظم نوین آموزشی نشر هزار رنگ

 

آیین دادرسی مدنی دوره 3 جلدی بنیادین دکتر شمس

 

کلیه مباحث

ادله اثبات دعوا دکتر شمس

ادله اثبات دعوا

نحوه مطالعه:

1-  منبع اصلی را مطالعه نمایید بعد از اتمام هر فصل به نکات مندرج در شرح مواد منبع ماده محور مواد راجع به آن فصل نگاهی بیندازید. متن قوانین خاص در این مرحله حتماً باید به دقت مطالعه گردد.

2-   بعد از اتمام منابع ادراک منبع تثبیت را با دقت مطالعه نمایید .

3-بعد از اتمام منبع تثبیت شروع به تست زنی نمایید. در حین تست زنی اشکالات خود را از طریق منبع تثبیت مرتفع نمایید.

4-  بعد از اتمام دوره کامل تست زنی از منبع مرور کلی مروری بر مباحث داشته باشید.

5-  یک هفته مانده به آزمون مرور نهایی را با منبع مرور سریع انجام دهید.

مهمترین قوانین خاص:        اگر در مورد منابع و روش مطالعه سوال یا ابهام یا نظری دارید کلیک کنید 

1-    قانون دیوان عدالتن اداری

2-   قانون استقلال کانون وکلا

3-  قانون نظارت بر رفتار قضات

4-  قانون حمایت خانواده

5-  قانون وصول قسمتی از در آمدهای دولت

6-  قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی

7-  قانون اجرای احکام مدنی (از نظم کنونی دکتر حیاتی استفاده نمایی).

حقوق تجارت

منبع تسلط

منبع تثبیت

 

منبع ادراک

مبحث

 

منبع مرور سریع

منبع مرور

منبع تست

منبع ماده محور

منبع اصلی

تند خوانی حقوق تجارت

دستنویس قانون تجارت

ساده ساز حقوق تجارت

مختصر حقوق تجارت دکتر توکلی

حقوق تجارت در نظم کنونی دکتر دمیرچیلی یا فرحناکیان

کلیات دکتر اسکینی

کلیات

 

شرکتهای دکتر پاسبان

شرکتها

اسناد دکتر کاویانی

اسناد تجاری

ورشکستگی دکتر اسکینی

ورشکستگی

نحوهمطالعه:

1-    منبع اصلی مطالعه را مطالعه نمایید بعد از اتمام هر فصل به نکات مندرج در شرح منبع ماده محور مواد راجع به آن فصل نگاهی بیندازید. متن قوانین خاص در این مرحله حتماً باید به دقت مطالعه گردد.

2-   بعد از اتمام منابع ادراک منبع تثبیت را با دقت مطالعه نمایید .

3-بعد از اتمام منبع تثبیت شروع به تست زنی نمایید. در حین تست زنی اشکالات خود را از طریق منبع تثبیت مرتفع نمایید.

4-  بعد از اتمام دوره کامل تست زنی از منبع مرور کلی مروری بر مباحث داشته باشید.

5-  یک هفته مانده به آزمون مرور نهایی را با منبع مرور سریع انجام دهید.

مهمترین قوانین خاص:             اگر در مورد منابع و روش مطالعه سوال یا ابهام یا نظری دارید کلیک کنید 

1-    قانون راجع به دلالان

2-   قانون بورس اوراق بهادار

3-  قانون صدور چک

حقوق جزا

منبع تسلط

منبع تثبیت

 

منبع ادراک

مبحث

 

منبع مرور سریع

منبع مرور

منبع تست

منبع ماده محور

منبع اصلی

تند خوانی حقوق جزا

جزای عمومی و دو جلد جزای اختصاصی دکتر شادی عظیم زاده

کتاب تست مناسب وجود ندارد.

دو جلد دست نویس قانون مجازات اسلامی مهدی صیادی

منبع ماده محور مناسب وجود ندارد. متن قوانین را به دقت مطالعه فرمایید.

حقوق جزای عمومی دوره 3 جلدی دکتر اردبیلی (منهای مباحث مربوط به اندیشه ها و مکاتب )

 

حقوق جزای عمومی

حقوق جزای اختصاصی دوره سه جلدی دکتر میرمحمد صادقی

حقوق جزای اختصاصی

نحوه مطالعه:

1-متن مواد را به دقت مطالعه نمایید و توضیحات مربوط به هر فصل قانون را از منبع اصلی بخوانید . متن قوانین خاص در این مرحله حتماً باید به دقت مطالعه گردد.

2-   بعد از اتمام منابع ادراک منبع تثبیت را با دقت مطالعه نمایید .

3-  اشکالات خود را از منبع مرور کلی مرتفع نمایید.

4-  یک هفته مانده به آزمون مرور نهایی را با منبع مرور سریع انجام دهید.

مهمترین قوانین خاص:           اگر در مورد منابع و روش مطالعه سوال یا ابهام یا نظری دارید کلیک کنید 

1-    قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس و ارتشاء و کلاهبرداری

2-   قانون جرایم رایانه ای

3-  قانون جرایم نیروهای مسلح

4-  قانون صدور چک

آیین دادرسی کیفری

منبع تسلط

منبع تثبیت

 

منبع ادراک

مبحث

 

منبع مرور سریع

منبع مرور

منبع تست

منبع ماده محور

منبع اصلی

تند خوانی آیین دادرسی کیفری

دستونیس آیین دادرسی کیفری

ساده ساز آیین دادرسی کیفری

دستونیس آیین دادرسی کیفری

نکته ها در آیین دادرسی کیفری  دکتر خالقی

نکته ها در آیین دادرسی کیفری دکتر خالقی

کلیه مباحث

نحوهمطالعه:

1-منبع اصلی را که همان منبع ماده محور نیز هست را به دقت مطالعه نمایید . متن قوانین خاص در این مرحله حتماً باید به دقت مطالعه گردد.

2-بعد از اتمام منابع ادراک منبع تثبیت را با دقت مطالعه نمایید .

3-  بعد از اتمام منبع تثبیت شروع به تست زنی نمایید. در حین تست زنی اشکالات خود را از طریق منبع تثبیت مرتفع نمایید.

4-بعد از اتمام دوره کامل تست زنی از منبع مرور کلی مروری بر مباحث داشته باشید.

5-یک هفته مانده به آزمون مرور نهایی را با منبع مرور سریع انجام دهید.

مهمترین قوانین خاص              اگر در مورد منابع و روش مطالعه سوال یا ابهام یا نظری دارید کلیک کنید 

1-      قانون رعایت حقوق شهروندی

2-     آیین نامه رسیدگی در دادگاه ویژه روحانیت

اصول

منبع تسلط

منبع تثبیت

 

منبع ادراک

مبحث

 

منبع مرور سریع

منبع مرور

منبع تست

منبع اصلی

تند خوانی اصول فقه

درسنامه اصول استباط دکتر شهبازی

کتاب تست اصول دکتر شهبازی

اصول فقه دانشگاهی

دوره سه جلدی اصول فقه کاربردی قافی و شریعتی

کلیه مباحث

نحوه مطالعه:

1-    منبع اصلی را مطالعه نمایید .

2-   بعد از اتمام منابع ادراک منبع تثبیت را با دقت مطالعه نمایید .

3-بعد از اتمام منبع تثبیت شروع به تست زنی نمایید. در حین تست زنی اشکالات خود را از طریق منبع تثبیت مرتفع نمایید.

4-  بعد از اتمام دوره کامل تست زنی از منبع مرور کلی مروری بر مباحث داشته باشید.

5-  یک هفته مانده به آزمون مرور نهایی را با منبع مرور سریع انجام دهید.

                  

 

اگر در مورد منابع و روش مطالعه سوال یا ابهام یا نظری دارید کلیک کنید 

با آرزوی بهروزی و توفیق برای شما عزیران

امیر علی جلیلی

قوانین و آرای وحدت جدید موثر در آزمون وکالت

$
0
0

قوانین و آرای وحدت جدید موثر در آزمون وکالت

 

* قانون جدید نحوه اجرای محکومیت‌های مالی 

برای دیدن متن این قانون اینجاکلیک کنید

__________________________________________________________

*برخی مواد (قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر) مصوب 2/2/1394 می تواند محل سوال آزمون وکالت باشد: مواد 6 و 7 و 9 و 11 و 13 و 14 وتبصره های ماده 16 می توانند در آزمون وکالت محل سول باشند.

جهت مشاهده شرح مواد مهم قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر و متن کامل آن اینجاکلیک کنید .

__________________________________________________________

*قانون اصلاح قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 24 /3 /94:

جهت مشاهده متن کامل مواد اصلاحی قانون آیین دادرسی کیفری اینجا کلیک کنید .

__________________________________________________________

آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت خانواده  *

برای دیدن متن این قانون اینجاکلیک کنید

__________________________________________________________

*رای وحدت رویه 740- 18/1/1394 هیأت عمومی دیوان عالی کشور با موضوع :تعیین میزان دیه از بین بردن طحال

با توجه به دلالت مقررات فصل دوم از بخش دوم کتاب دیات قانون مجازات اسلامیمصوّب ۱۳۹۲ در قواعد عمومی دیه اعضاء و نظر به حکم ماده ۵۶۳ آن که در مقام سنجش دیه اعضای فرد و زوج وضع شده است و با عنایت به فتاوی معتبر فقهی، مبنی بر تعیین ارش برای از بین بردن طحال و اینکه در فصل دیه مقدر اعضاء برای طحال دیه مقدر منظور نشده است؛ بنابراین در صورت از بین بردن این عضو، ماده ۴۴۹ همان قانون حاکم بر موضوع تشخیص می‌شود و دادگاه باید با رعایت مقررات این ماده برای آن ارش تعیین کند.یعنی دادگاه باید ارش طحال را با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تأثیر آن بر سلامت مجنیٌ علیه و میزان خسارت وارده با در نظر گرفتن دیه مقدر و با جلب نظر کار‌شناس میزان آن را تعیین نماید.

__________________________________________________________

*رای وحدت رویه شماره ۷۳۸ـ۳۰/۱۰/۱۳۹۳ هیأت عمومی دیوان عالی کشور ، با موضوع حاکمیت ماده 134 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در جرایم مواد مخدر و تعدد بزه های ارتکابی

نظر به اینکه قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدرمصوب ۱۳۷۶ و اصلاحیه آن مصوب ۱۳۸۹ حکم خاصی در مورد تعدد جرم وضع نکرده، بنابراین ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامیمصوب ۱۳۹۲ با توجه به آمره بودن آن، در جرایم مواد مخدر نیز حاکم بوده و در تعیین مجازات برای مرتکبین اینگونه جرایم، در صورت تعدد بزه‌های ارتکابی لازم‌الرعایه است.

مطابق ماده ۱۳۴ ق.م ا: در جرائم موجب تعزیر هرگاه جرائم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرائم حداکثر مجازات مقرر را حکم می‌کند و هرگاه جرائم ارتکابی بیش از سه جرم باشد، مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند، تعیین می‌نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود، مجازات اشد بعدی اجراء می‌گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد، اگر جرائم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرائم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می‌گردد.

__________________________________________________________

*سایر آرای وحدت رویه

برای مشاهده مجموعه آرای وحدت رویه دیوانعالی کشوراینجا کلیک کنید

__________________________________________________________

نظر سنجی علل عدم موفقیت در آزمون وکالت

$
0
0

نتیجه یک نظر سنجی

داوطلبانی که در آزمون وکالت چندین بار شرکت کرده و قبول نشده اند در این نظرسنجی شرکت کرده اند و تجربیات خود را به اشتراک گذاشته اند.

برای مشاهده نظرات آموزنده این عزیزان کلیک کنید 

جواب برخی داوطلبان در جواب این سوال که : بنظر خودتان چرا در آزمون وکالت قبول نمی شوید؟ خودتان دلیل عدم موفقیت خود را در چه می دانید؟

 پریاب.ظ - جمعه، ۳مهر ۱۳٩۴

سلام من پارسال شرکت کردم و قبول نشدم و دلیلش فقط خودم بودم.من نتونستم مداوم برنامه هامو اجرا کنم.یه جیزی رو خوب فهمیدم اونم اینکه هر کی پشتکار داشته باشه توی این ازمون برندست هوش جایی نداره.فقط خوندن و خونسرد بودن.ترس منو بازم داره از زندگی عقب میندازه.اعتماد بنفس و پشتکار و داشتنه منابع مختصر و مفید رو از یاد نبرین.نظراته ماها باید درس عبرت برای شما باشن.به خودتون بیاین و از همین الان تصمیم بگیرین که میخواین برا خودتون کسی بشین یا نه فقط فکره وقت گذرونی و سریال دیدن هستین.

 مریمب.ظ - یکشنبه، ٢٢ شهریور ۱۳٩۴

من سه بارشرکت کردم امسال هم میخام شرکت کنم.به نظر من علل عدم قبولی من درست نخواندن وعدم تمرکز در تست زدن است.چندین مرتبه یک مطلب رامیخانم اما باز در ان مطلب دچارمشکل میشم. یا مواردی که خیلی مهم است رادرست بخاطرنمیسپارم.امسال تمام این موارد رارعایت میکنم به امید میخام امسال قبول بشم.

 میتراق.ظ - یکشنبه، ٢٢ شهریور ۱۳٩۴

علت عدم موفقیت من فقط و فقط مطالعه ناقص است.

ب.ظ - سه‌شنبه، ۱٧ شهریور ۱۳٩۴

تست نزدن

 مریمب.ظ - شنبه، ۱۴ شهریور ۱۳٩۴

من کتاب ها وقانون وخوب میخونم چندبارهم تکرارمیکنم متاسفانه دلیل قبول نشدنم ونمیدونم تمام قانون وکتاب هاروهم ازحفظ هستم همه راراحت توضیح میدم

 پب.ظ - سه‌شنبه، ۱٠ شهریور ۱۳٩۴

فقط تنبلی

 مصیبب.ظ - جمعه، ۶ شهریور ۱۳٩۴

با سلام خدمت دوستان عزیز    من سال 93 وکالت کانون فارس شرکت کردم  3 ماه خوندم  و به چند دلیل رتبه مناسب کسب نکردم

1_عدم یک برنامه ریزی مناسب و وفادار نبودن به یک برنامه

2_عدم انتخاب منابع خوب در سطح علمی خودم

3_ عدم خود باوری

4_اعتماد بنفس کاذب سرجلسه  نمیدونم چطو شد من وقت زیادم اوردم  رتبه شد718  حالا راهکار موفقیت از دید من :

1 توکل به خدا

2 امیدوار بودن به آینده

3 انتخاب منابع در سطح علمی خود

4 برنامه ریزی و وفا دار بودن به برنامه  5 و در آخر تلاش تلاش تلاش تلااااااااااااااااااااااش    

من امسال رو از همین راهکار استفاده کردم و تا جایی که امکان داشت تنبلی نکردم و  تا الان با برنامه پیش رفتم ایشالا این 3 ماه هم با موفقیت به اتمام میرسونم  و در اخر آرزوی موفقیت دارم برا دوستان پرتلاش حقوقی

 ایزدق.ظ - چهارشنبه، ٧ امرداد ۱۳٩۴

باسلام وارزوی موفقیت برای همه دوستان خوب حقوقی 
من بزرگترین مشکل پیش روم برای قبولی توی ازمونو نداشتن انگیزه واقعی میدونم .نمیدونم با اینهمه علاقه چرا این انگیزهه جور نمیشه موندم

 نسیمب.ظ - پنجشنبه، ۱۸تیر ۱۳٩۴

با سلام ،به نظر من یکی از دلایل عدم موفقیت من در آزمون وکالت امسال این بود که من سرجلسه  به سوالاتی هم که بلد نبودم پاسخ دادم وهمین باعث شد بااینکه  بیشتر وبهترمطالعه کرده بودم نسبت به سال قبل رتبه ام خیلی بیشتر شد ویکی دیگه اینکه نمیشه همزمان به چند تا کار چسبید مثلا نمیشه هم ارشد بخونی وکلاس وتحقیق انجام بدی وهم اینکه بخوای وکالت قبول بشی البته اگه برنامه ریزی باشه این کار هم میشه اماشرایط نسبت به بقیه سختت تره

  عباسق.ظ - سه‌شنبه، ۱۶ تیر ۱۳٩۴

به نظر بنده نداشتن وقت کافی ( یعنی وقت مفید ) مهمترین علت عدم موفقیت است دوم فرار بودن مطالب و گستردگی انها ومهمتر ازین عدم تمرکز بر مطالب است که مسلم ناشی از وقت ضیقی است که مبتلا به تمام بچه هاست . بنده خودم 4 ساله موفق به قبولی نمیشم به دلیل همین مشکلات و البته مشکلات زندگی خصوصی خودم .

 محبوبب.ظ - دوشنبه، ۱۵ تیر ۱۳٩۴

مطالعهء ناقص. فقط همین
پارسال
۳۰۰اوردم. بخاطر اینکه تنبلی کردم و درسا رو تموم نکردم

 الیناق.ظ - پنجشنبه، ۱۱تیر ۱۳٩۴

سلاام سال 93 دلیل قبول نشدن من این بود که باور نداشتم که میشه سال اول قبول شد

 وکیل ملکیق.ظ - سه‌شنبه، ٩ تیر ۱۳٩۴

باسلام
برنامه نداشتن یعنی برنامه ریزی برای شکست،موفقو پیروز باشید

 طاهره اکبریب.ظ - دوشنبه، ٢۵ خرداد ۱۳٩۴

باسلام من فقط پارسال شرکت کردم رتبه م 255شد درصدام خوب بودن. اما مدنی کم زدم تو 4ماه خوندم زیادم تست کار کردم بنظر خودم. اگه. وقت. بیشتر میذاشتم موفق میشدم

 فرزانهق.ظ - دوشنبه، ٢۵ خرداد ۱۳٩۴

سلام.وقت همگی بخیر.امسال اولین ساله که میخوام در آزمون وکالت شرکت کنم.دو سال قبل تمرکزم روی ارشد جزا و دانشگاه های تهران و شهید بهشتی بود که متاسفانه نشد.منابعی رو که در سایت عرض کردید دارم و دو هفته ای هست که شروع کردم.آزمون شرکت نکردم اما با برنامه ازمونی یه موسسه پیش میرم اما منابع زیاده و من به جز کیفری و جزا توی بقیه درس ها تهی هستم.نمیتونم طبق برنامه ام پیش برم. احساس میکنم موقع تست زدن مغزم قفل میکنه حتی توی جزا که در کنکور 60 درصد زدم حس میکنم موقع تست هیچی یادم نیست.دیگه دارم نا امید میشم چون کتاب های مرجع رو تازه مطالعه میکنم خیلی کند پیش میرم و مطالب جدید برام زیاد شده.روش مطالعه ام:صبح ها دوتا از درس ها انتخاب و فقط قانون و نظم میخونم.استراحت و بعدازظهر ها کتاب های مرجع با توجه به همون قانون ها.ولی اصولا نمیرسم تا اونجایی که باید پیش برم.شاید باید بذارمش برای سال بعد.. نمیدونم چیکار کنم..به خصوص با تجارت که اصلا ازش خوشم نمیاااااد .
دوره های 5 ماهه برای کسانی که کتاب ها رو قبلا خونده باشن نه من.. نگرفتن نتیجه دلخواه توی ارشد هم بی تاثیر نیست .خسته شدم باید به خودم یه فرصت میدادم .چیکار کنم
ناراحت

 راشنوق.ظ - یکشنبه، ٢۴ خرداد ۱۳٩۴

با سلام من دو بار وکالت شرکت کردم سال اول مشهد سال دوم تهران ولی قبول نشدم رتبم سال اول 444 شد و سال دوم خیلی افتضاح . .. با اینکه سال دوم خیلی بهتر خونده بودم نسبت به سال اول البته به نظر خودم
به نظرم دلیل قبول نشدنم 
1: عدم اعتماد به نفس 
2: عدم اعتماد به نفس
3: عدم دقت کافی 
4 : عجله کردن 
5: عدم مهارت تست زنی و مدیریت آزمون
6: توجه به حرف اطرافیان و شلوغ شدن اطرافم با منابع پیشنهادی دیگران 
7: نداشتن خلاصه نویسی و جمع بندی مفید

 زهراق.ظ - سه‌شنبه، ۱٩ خرداد ۱۳٩۴

سلام بچه ها من امسال میزم ترم 3.از الانم دارم حسابی میخونم و تست میزنم واسه 3 4 سال دیگه.به نظرم اگه بذاری 0دقیقه نود همینجوری میشه .باید خیلی زود به فکر افتاد

 طناز اکبریق.ظ - پنجشنبه، ۱۴ خرداد ۱۳٩۴

سلام من نسبت به آزمون های حقوقی نگران ام اما استادانم براین باوراند که اختصاص یک دوره ی 4و5ماهه برای امادگی در آزمون ها کافیست اما چون بنده با وجود هزینه بسیار در مقطع کارشناسی ناتوان از ورود به دانشگاه های دولتی تهران بودم هم اکنون نیز هراس اینرا دارم که اگر برطبق فرامین اساتید م عمل کنم وبدون  ثبت نام در موسسه حقوقی واختصاص این مدت می توانم موفق شوم یا ناکام از رسیدن به انان میشوم. لطفا مرا راهنمایی کنید که واقعا چه مدت برای مطالعه لازم است. ایا آزمون وکلاس موثراست شانس قبولی دانشجویان دانشگاه های غیر دولتی در این آزمون ها چقدر است. باسپاس

 علیب.ظ - دوشنبه، ۱۱خرداد ۱۳٩۴

من یه بار توآزمون وکالت شرکت کردم علت قبول نشدنمم عدم مطالعه  کافی بود .

 رقیهق.ظ - دوشنبه، ۱۱خرداد ۱۳٩۴

باسلام علت اصلی ناموفق بودن در آزمون نداشتن برنامه ومطالعه نکردن بصورت متناوب

 مُهریب.ظ - یکشنبه، ۱٠ خرداد ۱۳٩۴

عدم داشتن یک برنامه قوی و منسجم

 دنیاق.ظ - شنبه، ٩ خرداد ۱۳٩۴

سلام.منم.دلم.میخواد قبول بشم اماهرچی میخونم چیزی یاد نمیگیرم.با اینک توموسسه ..... هم توازمون شرکت میکنم ولی درصدم خیلی ضعیفه خواهش میکنم روش درس خوندن وچگونه بخونم ک قبول بشم.باتشکر

 ارشق.ظ - دوشنبه، ۴ خرداد ۱۳٩۴

سلام .راستش یادم نیست چند بار شرکت کردم اما از سال 86 که فارغ التحصیل شدم به جز یک یا دو بار همه ازمونها را بعنوان سیاهی لشگر شرکت کردم فقط به امید شانس که تابحال موفق نشدم ....

پاسخ:شانس  ها را باید ساخت. 
می گویند کسی به یکی از مشاهد متبرکه متوسل گردید که کمک کند تا جایزه ای از بانک برنده شود و ساعتها التماس نمود تا خوابش برد در عالم خواب به او گفتند لااقل برو یک حساب بانکی باز کن که بشود حاجتت را روا کرد. 
این البته نکته ای آموزنده است اما شانس زمانی ممکن است بکار آید که حداقل حرکتی اولیه شده باشد.

امیر علی جلیلی-۴/۳/۱۳٩۴-۵:۳٧ ق.ظ

 شاهرخب.ظ - یکشنبه، ۳خرداد ۱۳٩۴

با سلام و عرض ادب به خدمت تمامی شرکت کنندگانی که هر سال میان آزمون ولی قبول نمیشن. خواهش بنده این است اگه یه راه چاره ای هست که اونطور مطاله بشه آدم قبوا میشه لطفا بفرمایین . دیگه این وکالت منو کشته

پاسخ:سلام .
بچه هایی سالهاست درگیر آزمون هستند با علل ناکامی گذشته را خود شناسایی کنند و از بین ببرند. اما چند دلیل در نا کامی متعدد  متداول تر است.
1- عدم یا نقص مطالعه و دل سپردن به شانس و حوادث: بین و بین الله با خودتان بیندیشید تا حالا 3 جلد دکتر شمس یا 5 جلد دکتر اسکینی یا سایر منابع را شده یکبار از اول تا آخر حتی روزنامه وار بخوانید؟ طوری که بتوانید باخودتان بگویید من یک دور کامل این کتابها را خوانده ام؟
2- عدم مهارت تست زنی : از مشکلاتی که اکثر داوطلبان درگیر ان هستند این است مطالعه خوب هم می کنند اما نمی توانند دانسته های خود را در آزمون تستی پیاده کنند. رفع این مشکل نیاز به کار با کتب تست و تمرین تستی و حتی شرکت در آزمونهای آزمایشی دارد.
3- استرس و عدم توانایی مدیریت جلسه آزمون.

در مورد رفع این مشکلات در آینده نزدیک سعی می کنم مطالب مفصلی تهیه کنم تا شاید کمکی کند.

امیر علی جلیلی-۴/۳/۱۳٩۴-۵:٠٢ ق.ظ

 سعیدب.ظ - دوشنبه، ٢۸اردیبهشت ۱۳٩۴

عدم برنامه ریزی مناسب و نداشنت زمان کافی و منابع آزمون

 رامینق.ظ - دوشنبه، ٢۸اردیبهشت ۱۳٩۴

سلام ازمون وکالت خیلی سخته

پاسخ:سلام. قبول دارم که آزمون بخاطر تعداد زیاد داوطلبان و رقابت سنگین و برخی نقایص و تعدد درسها و مشخص نبودن منابع در اجرا آزمون آسانی نیست . اما بچه هایی که قبول می شوند از عهده این کار سخت برمی آیند. پس شما هم می توانید. این سختی بیشتر در ذهن داوطلبان است  یادمان باشد تو این دنیا هیچ چیز آسان نیست فرض کنید می خواهید چایی بخورید :
باید بلند شوید 
قوری را آب کنید 
گاز را روشن کنید 
منتظر بمانید آب بجوشد 
چای خشک در کتری بریزید 
آب جوش را در کتری بریزید 
صبر کنید دم بکشد 
استکان را بردارید 
استکان را بشویید 
چای را در سینی بگذارید 
در جای مناسب بشینید 
قندان را پرکنید
قند در دهان بگذارید 
آرام آرام چای را بنوشید.
اما واقعاً آیا چای خورردن به همینم دشواریست!!!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟
اگر اراده نکنید چای خوردن ساده هم دشوار است اما اگر اراده کنید کاری بسیار آسان است برای آزمون هم اراده خوبی داشته باشید موضوع بسیار آسانتر خواهد بود.

امیر علی جلیلی-٢٩/٢/۱۳٩۴-۱:۳٠ ق.ظ

 مجیدب.ظ - پنجشنبه، ٢۴ اردیبهشت ۱۳٩۴

سلام 3 بار در آزمون شرکت کردم و نتونستم قبول بشم دلیل اصلی در دو آزمون 91 و 92 مطالعه ناقص بود اما پارسال چوب وبلاگهای حقوقی را خوردم و   آنقدر منابع بی خود دورم  جمع کردم که اصلاً معلوم نشد چی شد . امسال شروع کردم از همون دی ماه به خوندن کتابهای دکتر شمس و دکتر کاتوزیان و دکتر اسکینی و دکتر اردبیلی و دکتر میر محمد صادقی و اصول قافی تازه فهمیدم حقوق خوندن یعنی چی . به بقیه هم توصیه می کنم دور خودشون نچرخن و منبع اصلی بخوانند.

 زهراب.ظ - چهارشنبه، ٢۳اردیبهشت ۱۳٩۴

سلام من 3سال در ازمون وکالت شرکت کردم اما نمیدونم چرا قبول نمیشم زمان میگذارم اما شیوه خوندن را بلد نیستم برنامه ریزی ندارم و سرجلسه ازمون هم وقت کم میارم به دلیل این که همه سوالات به چشمم خورده اما نمیتونم گزینه درست را انتخاب کنم امسال هم میخوام در ازمون های ازمایشی دادافرین ثبت نام کنم تا شاید موفق شوم اما بازم تردید دارم که خودم بشینم خوب بخونم نتیجه می گیرم یااگه برم ازمون ازمایشی موفق میشم خواهش میکنم راهنمایی ام کنین اگه ممکنه خیلی زود جواب بدید

پاسخ:سلام . با توجه به آنچه گفتید مشکل شما را می توان از چند بعد بررسی کرد: 
1- عدم مدیریت مطالعه: شما به یک برنامه ریزی منسجم نیاز دارید.
2- مطالعه مفید : زیاد خواندن ملاک نیست صحیح خواندن ملاک است. عدم مطالعه صحیح دلایل زیادی دارد از جمله انتخاب منابع نادرست و اعتماد به روش دیگران بدون در نظر گرفتن علایق و سلایق و استعدادها و توانمندی خودتان.
3-  مهارت در تست زنی : بسیاری از داوطبان در تست دنبال گزینه صحیح هستند اما برعکس باید دنبال گزینه های غلط باشند تا گزینه صحیح خود را نشان دهد . مطالعه دقیق صورت سوال و تک تک گزینه ها نیز مهارتیست که باید داشته باشید. 
4- مدیریت جلسه آزمون : توجه داشته باشد شما 120 سوال دارید و 120 دقیق زمان . بنابراین باید جلسه آزمون را باید مدیریت کنید. بخشی از این موضوع به قبل از آزمون مربوط است اولاً شما پیش از آزمون باید حداقل سه جلسه آزمون در منزل راس ساعت 8 با لباس رسمی در خانه برای خودتان طراحی کنید اگر توانستید همراه دوستانتان در محیط هایی مثل کتابخانه این تمرین را انجام دهید. روز آزمون یکساعت پیش از شروع در محل باشید. اجازه ندهید چیزهای پیش و پا افتاده اما مهم مثل اظطراب به موقع رس

رسیدن و پیدا کردن جای خود  اثر منفی در شما داشته باشد.
ضمن اینکه از درسهایی که تسلط بیشتری دارید شروع کنید تا  ذهن برای پاسخگویی به سایر سوالات آماده تر باشد.

 سارهب.ظ - چهارشنبه، ٢۳اردیبهشت ۱۳٩۴

سلام به همه . من دو بار در آزمون وکالت شرکت کردم هر دو بار به سه دلیل نتونستم قبول بشم . دلیل اول مدنی دلیل دوم مدنی و دلیلی سوم هم مدنی . در صد های مدنی من در هر دو آزمون پایین 10 بود  . واقعاً موندم نمی دونم دیگه چکار کنم؟

 کرامتق.ظ - چهارشنبه، ٢۳اردیبهشت ۱۳٩۴

سلام با تشکر از شما من فقط تنبلی می کنم میخوام بخونم اما سر خودم کلاه میذارم بازها تصمیم می گیرم و شروع به خواندن می کنم اما به بهانه های مختلف مطالعه را رها می کنم . راستش دیگه میخوام بی خیال خودم و وکالت بشم. اگر راهی می دونید که مشکل منو حل کنه ممنون میشم.

پاسخ:روال مسامحه کاری از جنبه های بسیار خسته کننده زندگی است. و موجب می شود شخص خود را سرزنش کند و از خود نا امید شود.  این نقطه ضعف را به سادگی نمی توان متوجه عوامل بیرونی دانست. تعلل ورزیدن و ناراحتی های حاصله از آن تماماً به خود شما بستگی دارد.
تصمیم بگیرید که فقط به زمان حال بیندیشید، و سعی کنید آن زمان را صرف انجام کاری که «می خواهید» بکنید. 
بنشینید و شروع به کاری کنید که به تعویق افکنده اید: نوشتن یا خواندن کتابی که قصد داشته اید. خواهید دید که اهمال شما هیچ ضرورتی نداشته، زیرا همین که تعلل را کنار بگذارید، دست زدن به کار دلخواه را به احتمال زیاد دلپذیر و لذتبخش خواهید یافت. شروع به اجرای کار مورد نظر عملاً موجب می شود تا اضطراب خود را نسبت به انجام تمامی آن کار فراموش کنید.

وقت مشخصی را تعیین کنید و این وقت را منحصراً به انجام کاری که به تعویق انداخته اید اختصاص دهید. خواهید دید که همین زمان  کوشش کل مشکل تعلل ورزی شما را از میان برمی دارد.
خود را مهمتر از آن بدانید که با اضطراب درباره کارهایی که باید به انجام برسانید زندگی کنید. بار دیگر که می بینید اضطراب  ناشی از تعویق کاری ناراحتتان می کند، به یاد بیاورید مردمی که خویشتن را دوست دارند اینگونه خودشان را آزار نمی دهند .
زمان حال را با دقت بررسی کنید. ببینید اکنون از چه چیز اجتناب می نمایید و شروع به مقابله و مبارزه با ترس از زندگی، مثبت و سازنده کنید. به تعویق اندازی موجب نگرانی نسبت به امری در آینده می شود و این نگرانی جانشین زمان حال شما می شود.
در انتها یک توصیه نه چندان علمی اما موثر : فکر کنید 8 ماه بیشتر عمر ندارید و می خواهید به تنها آرزویتان قبولی در وکالت برسید. البته انشاالله 120 سال عمر کنید و در کسوت وکالت از حق مردم دفاع کنید.

راهنمای انتخاب کانون مناسب

$
0
0

چالشی به نام انتخاب کانون مناسب

 برای مشاهده مطلب کلیک کنید 

خیلی طبیعی است که داوطلبان مشتاق آزمون وکالت به دنبال هر گزینه ای باشند که اندکی شانس آنها را برای قبولی در این رقابت نفسگیر افزایش دهد . از چند سال پیش در روزهای نزدیک به ثبت نام آزمون وکالت و در روزهای در حین ثبت نام موضوعی مطرح می گردد: به نام انتخاب کانون مناسب .

این گزاره به چند دلیل که چندان هم به منافع داوطلبان ارتباط ندارد تقریباً جزو برنامه های روتین برخی از موسسات آموزشی قرار گرفته که باعث ایجاد اثرات نامطلوب شده است و بالانس تراکم شرکت کنندگان آزمون وکالت در کانونهای مختلف را از حالت تعادل خارج ساخته است.

بر کسی پوشیده نیست مشاوره ها و آزمونهای با نام (انتخاب کانون مناسب) از آپشن های تبلیغی موسسات محسوب می شود که معمولاً نیز رایگان ارائه می گردد . فایده بزرگ این آپشنایجاد زمینه برای موسسات جهت مصادره نام قبول شدگان برای تهیه لیستهای خودشان است که ارزش تبلیغی بسیار زیادی دارد و در اعتبار بخشی به برند موسسه حائز اهمیت فراوان است . روند کار اینگونه است که داوطلب ملزم می گردد مشخصات خود را برای استفاده از خدمات در اختیار موسسات ارائه دهنده این نوع خدمات رایگان یا ارزان قیمت بگذارد و همین کافیست تا در صورت قبولی آن داوطلب نام او در لیست قبول شدگان آن موسسه قرار گیرد حتی اگر داوطلب از خدمات اصلی آن موسسه استفاده نکرده باشد.

میزان تاثیر انتخاب کانون در نتیجه گیری داوطلبان

سوال اینست که انتخاب کانون چقدر در قبولی موثر است ؟

انتخاب کانون در سرنوشت عده ای معدود از داوطلبان می تواند موثر باشد . این داوطلبان را اصطلاحاً داوطلبان روی خط مرز قبولی می گویند . که در واقع داوطلبانی هستند که با فاصله ای اندک از آخرین نفر قبولی ممکن است کانونی قبول نشوند اما اگر در کانونی دیگر شرکت کنند که حداقل نمره قبولی کمتری دارد یا ظرفیت بیشتری دارد ممکن است قبول شوند . به عبارت دقیقتر داوطلبانی هستند که میزان آمادگی آنها بین 50 الی 60 درصد در نوسان باشد . کاملاً مشخص است داوطلبانی که آمادگی بالای 60 درصد دارند در هر کانونی شرکت کنند قبول می شوند و نیازی نیست ریسک کنند و تبعات بعدی آن را متحمل شوند و آنهایی که آمادگی کمتر از 50 درصد دارند در هیچ کانونی قبول نمی شوند و با مسافرت به کانونهای غیر بومی فقط وقت و هزینه تلف می کنند.

تعداد تقریبی کل داوطلبان آزمون وکالت در حدود 57 الی 60 هزار نفر است که از این تعداد فقط2213 نفر پذیرفته خواهند شد (تقریباً از هر 30 نفر یک نفر ) . که فقط سه درصد داوطلبان را تشکیل می دهند. از این تعداد 2000 نفرشان معمولاً دارای نمراتی هستند که در تمام کانونها بدون دغدغه قبول می شوند اما برای کسب آن سهم حدود 200 نفر بین حدود 500 نفر رقابت تنگاتنگ وجود دارد،  این 500 نفر همان داوطلبان رو خط مرز قبولی هستند که ممکن است با انتخاب کانون مناسب شانس قبولیشان افزوده شود. از نظر میزان ضرفیت آن 200 سهم9 درصد ظرفیت کل کانونهاست و از نظر تعداد کل داوطلبان شرکت کننده داوطلبان روی خط مرز قبولی فقط یک و نیم درصد کل داوطلبان را تشکیل می دهند .

حال سوال این است: در آزمونی که 60 هزار شرکت کننده دارد که فقط سر نوشت یک صدو بیستم آنها معادل یک و نیم درصد آنها به انتخاب کانون مناسب بستگی دار ، آیا این موضوع ارزش این همه غوغای تبلیغی یا وقت و انرژی گذاشتن از سوی داوطلب را دارد؟ آن هم وقت و انرژی که در موثرترین زمان مطالعاتی هدر می رود؟

نکته دیگر اینکه ملاک و معیار دقیقی هم برای تعیین کانون مناسب وجود ندارد . برخی موسسات از اسکریپتهای رایگان آزمون ساز مثل تستا (که خود شما می توانید از اینترنت دانلود کرده سایت آزمون بسازید) برای برگزاری آزمون آزمایشی استفاده می کنند که به جز موارد ابتدایی مثل درصدگیری و مقایسه های معمولی اصلاً قدرت محاسبه تعیین کانون م&#1606#1606;اسب را بر مبنای ریاضیات و احتمالات ندارند . مشاوره های تجربی نیز متاسفانه نه بر مبنای محاسبه و اعدا د و ارقام که بر مبنای حس و تجربه شخصی ارائه می شود.

و مورد آخر اینکه خیلی از مشاوره های بر مبنای اطلاعات ظاهری مثل بالا بودن ظرفیت یک کانون نسبت به کانون های دیگر انجام می شود که نتیجه می شود ازدحام و تراکم در کانونهایی که ظرفیت بالاتری نسبت کانونهای دیگر دارند موردی که پارسال در کانون کرمان و خوزستان اتفاق افتاد.گویی همه یک دله می شوند برای سرازیر کردن داوطلب به کانونهایی که در ظاهر و بدون توجه به تعداد داوطلبان بومی آن کانون و سطح علمی، ظرفیتشان از سایر کانونها اندکی بیشتر است. در واقع داوطلبان را می فرستند به کانونهایی که همین سرازیر کردنها آنجا را از نظر رقابتی به کانونی با درجه رقابت بالا تبدیل می کند. و متاسفانه برخی موسسات در اقدامی غیر حرفه ای این کار را در سطح وسیعی هم انجام می دهند .

تبعات سوء مشاوره ها و آزمونهای انتخاب کانون در نتیجه گیری داوطلبان

داستان مشاوره و آزمونهای انتخاب کانون در چند سال اخیر تبعات بسیار سوئی داشته است که اهم آنها را به تفکیک شرح می دهیم:

1- مشکلات عدیده و تحمیل هزینه ها ی زمانی و مالی برای داوطلبان و در فرض قبولی بر کارآموزان:

ممکن است در نگاه اول صرفاً قبولی برای داوطلب مهم باشد اما قبولی به هر قیمتی و هر جایی آنقدر هزینه و مشکلات تحمیل می کند که شاید یک سال مطالعه بیشتر و کسب رتبه بهتر برای قبولی در کانون مطلوب داوطلب بیشتر بصرفد. کمترین هزینه انتخاب کانون غیر بومی برای داوطلب مسافرت برای آزمون است که گذشته از هزینه مالی مسافرتی است که از نظر آموزشی در بدترین شرایط و زمان انجام می گیرد و راندمان علمی داوطلب را پایین آورده و ایجاد دغدغه و اضطراب در بحبوحه آمادگی نهایی برای آزمون می کند. آثار بدتری نیز دارد از جمله در فرض قبولی مهاجرت اجباری یا مسافرت های متعدد فرسایشی برای انجام وظایف کار آموزی و یا در موارد تخطی از مقررات کارآموزی یا فعالیت حرفه ای وکالت و تبعات آن را همراه خواهد داشت.

2- ایجاد زمینه برای گریز کارآموزان غیر بومی از وظایف کارآموزی .

با توجه سیستم آموزش نظری حقوق در دانشگاها و سیستم آموزش تست محور برای آزمونها تقریباً کارآموزان در بدو ورود نیاز به آموزش خاص مهارتهای کاربردی حقوق در امر وکالت دارند. بسیاری از قبول شدگان در بدو امر مهارت تنظیم دادخواست و شکواییه و لایحه و دفاع شفاهی و اداره دفاتر وکالتیو برخورد عملی با موکل را ندارند. همه این آموزشها در دوره کار آموزی توسط وکلای سرپرست و کلاسهای ضمن کارآموزی انجام می گیرد. پذیرفته شدگان غیر بومی به دلایل زیادی علاقه ندارند خانه و زندگی خود را رها کرده و در محل کارآموزی حضور مستمر داشته باشند بنابراین از وظایف کار آموزی تخطی می کنند . گذشته از ضربه ای که اعتبار جامعه وکالت و کانون بعنوان متولی امر وکالت از این موضوع می خورد بزرگترین ضربه را خود کار آموزان از این موضوع متحمل می شوند . وکیلی که نداند چگونه طرح دعوا کند، چگونه دادخواست و شکواییه و لایحه تنظیم کند،چگونه برخورد حرفه ای با موکل داشته باشد، چگونه دفتر خود را اداره نماید، جز نام وکالت هیچ نشان دیگری از آن ندارد، نتیجه می شود پدیده وکیل بیکار یا در لفظ عام وکیل بی سواد و در لفظ بهتر وکیل نا کارآمد که با توجه موقعیت خاص و حساس وکیل در سرو کار داشتن با حق و حقوق مردم ممکن است لطمات جبران ناپذیری متوجه موکلین خود نماید.

2- وارد آوردن فشار زیاد بر بدنه اداری کانونهای وکلای دادگستری و ایجاد زمینه کاهش شدید ظرفیت در برخی کانونهای

بدیهی است اولین خواسته کارآموز غیر بومی از کانون در بدو ورود انتقال به صورت مهمان به شهر و استان مطبوع خود است . به هر حال اداره کانونهای وکلا ساز و کار و مقررات ویژه خود را دارد و قتی حجم تقاضا و اسرار و در حالت بدتر زد و بند برای رسیدن به این مقصود فشار زیادی را متوجه بدنه اداری کانون می سازد . موضوعی که حقیقتاً ارتباطی به کانون ندارد ولی آن را تحت تاثیر منفی قرار می دهد . نتیجه می شود اینکه کانونها شرایط ویژه برای بومی گزینی تعیین کنند که با وجود آن شرایط با وجود قبولی داوطلب نتواند وارد جرگه کار آموزان شود و عملاً یکسال را ازدست بدهد. این فشار گاهاً آنقدر زیاد است که برخی کانونها حتی سکونت اجباری و اثبات بومی بودن با سند برای پذیرش شرط کنند. و برخی کانونها نیز برای جلوگیری از سرازیر شدن داوطلب غیر بومی در تعیین ظرفیت در حدود اختیارات قانونی خود به کاهش ظرفیت گرایش داشته باشند اتفاقی که امثال در کانونهای کرمان و خوزستان شاهد بودیم .

3- تزریق امید کاذب در داوطلبان

گفته شد در عمل از 60 هزار شرکت کننده، انتخاب کانون در سرنوشت 500 نفر تاثیر دارد که فقط در یک صدو بیستم، معادل یک و نیم درصد کل شرکت کنندگان هستند اما روی این موضوع آنقدر مانور تبلیغی داده می شود گاهاً امر بر داوطلبانی که حتی مطالعه اولیه هم ندارند مشتبه شود که اگر در کانونی خاص شرکت کند قبول خواهند شد درحالی گفته که شد داوطلبانی که درصد کل آنها از 50 درصد (معدل 10) کمتر باشد قبولی آنها در هر کانونی شرکت کنند قریب به محال است مگر حالت خاصی پیش بیاید و تعداد معدودی که معدلی نزدیک به 10 دارند بتوانند قبول شوند که احتمال بوجود آمدن این حالت نیز خود بسیار ضعیف است.

4- محروم ساختن مناطق مردم محروم از حق برخورداری از وکیل

به دلیل موارد ذکر شده و عدم استقبال کار آموزان غیر بومی از حضور در حوزه کارآموزی به خصوص در مناطق محروم عده ای از مردم که مطابق قانون برای منطقه آنها سهمیه وکیل تعیین شده از دسترسی به وکلا محروم می شوند . حقی که در قانون اساسی مورد تاکید قرار گرفته است. و از نظر شرعی حق الناس محسوب می گردد.

 

کانال اطلاع رسانی آزمون وکالت در تلگرام


انتظار شما از طراحان سوالات آزمون وکالت چیست؟

ثبت نام آزمون کارآموزی وکالت سال 1394

اولین شماره ماهنامه حقوق و مردم منتشر شد

$
0
0

اولین شماره ماهنامه حقوق و مردم منتشر گردید

به اطلاع قضات و وکلا و دانشجویان حقوق می رساند ماهنامه حقوق و مردم با اخبار و مطالب و مقالات و مصاحبات متنوع آموزشی و پژوهشی و کاربردی تخصصی حقوق منتشر گردید .مدیر مسئول و صاحب امتیاز این نشریه وزین دکتر جعفر رشادتی و دبیر اجرایی آن آقای امین بخشی زاده هستند. جهتاطلاعات بیشتراینجاکلیک کنید.

ثبت‌نام حدود 68 هزار نفر در آزمون وکالت 94

$
0
0

بهمن کشاورز خبر داد

ثبت‌نام حدود 68 هزار نفردر آزمون وکالت 94

 

افزایش 10 هزار نفری داوطلبان آزمون وکالت نسبت به سال گذشته

رییس اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری ایران (اسکودا) از ثبت نام حدود68 هزار نفر در آزمون وکالت امسال خبر داد.

بهمن کشاورز در گفت‌وگو با خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان این مطلب اظهار کرد: آمار قطعی ثبت‌نام کنندگان هنوز از سوی سازمان سنجش اعلام نشده؛ زیرا سازمان سنجش اسامی افرادی را که دو بار در آزمون ثبت نام کرده‌اند، حذف نکرده و پس از حذف آنان آمار قطعی را به صورت تفکیکی اعلام می‌کند.

وی اظهار امیدواری کرد که احتمالا امروز یا فردا آمار قطعی ثبت نام کنندگان در آزمون وکالت اعلام خواهد شد.

به گزارش ایسنا، ثبت‌نام از متقاضیان کارآموزی وکالت سال 94 از طریق سایت سازمان سنجش آموزش کشور و از روز یکشنبه - 12 مهرماه - به مدت 10 روز انجام شد.

آزمون وکالت سال 94 روز جمعه 6 آذر ماه سال جاری برگزار می‌شود.

تعداد شرکت‌کنندگان آزمون وکالت 94 به تفکیک کانون‌ها

$
0
0

 

1408515878234_100.jpg

تعداد شرکت‌کنندگان آزمون ورودی وکالت سال 94 اعلام شد.

 

به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، در آزمون وکالت 94، 64 هزار و 528 نفر شرکت کرده اند که از این تعداد 30 هزار و 387 نفر زن و 34 هزار و 141 نفر مرد هستند.

بیشترین ثبت نام کننده در آزمون وکالت سال 94 را کانون مرکز با تعداد 21803 و کمترین ثبت نام کننده در این آزمون را، کانون چهارمحال بختیاری با تعداد 659 نفر دارد.

تعداد شرکت کنندگان آزمون ورودی وکالت سال 94 به تفکیک حوزه ها به شرح زیر است:

 

ردیفنام کانونزنمردجمع کل شرکت‌کنندگان
1مرکز105841121921803
2آذربایجان شرقی127720352312
3فارس201321424155
4اصفهان177215763348
5آذربایجان غربی96013262286
6مازندران119411732367
7خراسان11288461974
8گیلان10999492048
9قزوین5555991154
10خوزستان136815972965
11کرمانشاه97813072285
12همدان4985481046
13قم4847731257
14کردستان4525801032
15گلستان7838441627
16اردبیل63510151650
17مرکزی(اراک)347389736
18بوشهر81811321950
19زنجان4746131087
20لرستان5716931264
21کرمان8488161664
22البرز126215972859
23چهارمحال و بختیاری287372659
*جمع کل303873414164528

 بر اساس این گزارش، تعداد ثبت‌نام کنندگان در آزمون وکالت سال گذشته، 55 هزار و 519 نفر بود.

در سال 1394 آزمون سردفتری اسناد رسمی برگزار نمی‌شود

$
0
0

روابط عمومی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور

در سال 1394 آزمون سردفتری اسناد رسمی برگزار نمی‌شود

رییس سازمان ثبت و اسناد و املاک اعلام کرد: در سال جاری آزمون سردفتری اسناد رسمی برگزار نمی شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، دکتر تویسرکانی معاون ریس قوه قضاییه و رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور که در جمع خبرنگاران در نشست خبری صحبت می کرد، با اشاره به این که در سال جاری آزمون سردفتری اسناد رسمی برگزار نمی شود،  گفت: به موجب قانون به ازای هر 15 هزار نفر یک دفتر خانه اسناد رسمی در نظر گرفته شده است که اکنون تعداد سردفتران از این تعداد بیشتر است لکن نیازمند اصلاح قانون در این رابطه هستیم تا با توجه به نیاز امروز به دفاتر اسناد رسمی زمینه دسترسی بهتر مردم در تمام نقاط کشور فراهم  گردد.

وی با اشاره به این موضوع که  جامعه پذیرای این موضوع هست که تعداد سردفتران از این تعداد بیشتر شود و این سازمان هم بر این موضوع تاکید دارد، افزود: با بررسی بیشتر در کشور و شناسایی شهرهایی که بیش از 15 هزار نفر جمعیت دارند و فاقد دفتر اسناد رسمی است می توان برای راه اندازی دفاتر جدید آزمون برگزار کرد.

وی در خصوص مشکل آزمون استخدامی در سازمان گفت: آزمون استخدام در سازمان ثبت اسناد بر حسب مجوز اخذ شده از دولت انجام گرفته و با توجه به نیاز سازمان به شش هزار نیروی جدید با اخذ یک هزار و 200 نفر موافقت شد و بر همین اساس آزمون برگزار گردید.

رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با اشاره به این موضوع که 25 درصد سهمیه استخدامی به بنیاد شهید و ایثارگران تعلق دارد، گفت: کمبود منابع و اعتبارات سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور از موانع تاخیر در جذب پذیرفته شدگان است و ابراز امیدواری کرد تا یک ماهه آینده این مشکل برطرف شود.

وی گفت: دردولت قبل اختیاراتی به استانداری ها داده شد که از محل پست های مازاد ادارات دیگر و دستگاههایی که منحل شده اند به دستگاه های نیازمند، پست تعلق گیرد که سازمان ثبت اسناد هم یکی از این دستگاهها بود و متاسفانه بعد از برگزاری آزمون ، دولت جدید پذیرای این موضوع نشد اما در تلاش هستیم این موضوع به نتیجه برسد.

معاون رئیس قوه قضاییه در خصوص پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی، وزارت امور اقتصاد و دارایی را متولی این امر دانست و گفت: این سازمان با وزارت اقتصاد در تعامل است و نمی توان از نقش  مهم سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در این خصوص چشم پوشی کرد.

وی اقدامات این سازمان در حوزه ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری، مالکیت صنعتی، برندها و علائم تجاری را بسیار مهم برشمرد و افزود: سازمان ثبت اسناد در ارتقاء رتبه ایران در بهبود فضای کسب و کار فعالیتهای مهمی انجام داده است.

آگهی کارت ورود به آزمون وکالت 94

$
0
0

ضمن‌ آرزوی‌ توفیق‌ برای‌ داوطلبان آزمون‌ ‌کارآموزی وکالت سال ۱۳۹4، بدین‌ وسیله‌ به‌ اطلاع‌ می‌رساند آزمون در صبح روز جمعه مورخ 94/9/6 در ۲۳ شهرستان برگزار خواهد شد. کارت شرکت در آزمون برای کلیه داوطلبان از روز دوشنبه مورخ 1394/9/2 براساس‌ مندرجات‌ بند «الف‌» این‌ اطلاعیه‌ بر روی پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان سنجش آموزش کشور به نشانی: www.sanjesh.org قرار می‌گیرد و داوطلبان پس از پرینت کارت شرکت در آزمون، در صورت وجود نقص احتمالی می‌بایستی مطابق بند «ب» این اطلاعیه به حوزه‌های رفع نقص مندرج در جدول شماره ۱ (یک) مراجعه نمایند.
الف - نحوه و زمان تهیه پرینت کارت شرکت در آزمون 
کارت شرکت در آزمون کلیه داوطلبان از روز دوشنبه مورخ  94/9/2  برای مشاهده و پرینت بر روی پایگاه اطلاع‌رسانی این سازمان قرار خواهد گرفت.لذا کلیه داوطلبان متقاضی شرکت در آزمون‌، برای تهیه پرینت کارت شرکت در آزمون باید در تاریخ تعیین شده به شرح فوق به پایگاه اطلاع‌رسانی مذکور مراجعه و با وارد نمودن اطلاعات درخواستی یک نسخه پرینت از کارت شرکت در آزمون تهیه نمایند. بنابراین داوطلبان برای پرینت کارت شرکت در آزمون باید منحصراً به روش فوق اقدام و براساس زمان، تاریخ و آدرس تعیین شده بر روی کارت شرکت در آزمون، به حوزه امتحانی مربوط مراجعه نمایند. بدیهی است برای شرکت در جلسه آزمون همراه داشتن پرینت کارت شرکت در آزمون و هم چنین اصل کارت ملی و یا اصل شناسنامه عکسدار و ارائه آن الزامی است. 
ب - آدرس و محل رفع نقص کارت شرکت در آزمون 
آدرس و محل رفع نقص کارت شرکت در آزمون کلیه داوطلبان به شرح جدول شماره ۱ (یک) می باشد.
ج- داوطلبان چنانچه در خصوص مندرجات کارت شرکت در آزمون مغایرتی مشاهده نمودند، لازم است به شرح زیر اقدام نمایند. 
۱- با توجه به اطلاعات مندرج بر روی کارت شرکت در آزمون، چنانچه مغایرتی در اطلاعات مندرج در بندهای 1 ،2 ،3 ،4، 9 و 10 (نام خانوادگی - نام، تاریخ تولد، شماره شناسنامه، کدملی، تاریخ فارغ التحصیلی، عنوان رشته تحصیلی) کارت شرکت در آزمون وجود دارد لازم است برای اصلاح مورد یا موارد مذکور در قسمت ویرایش اطلاعات حداکثر تا تاریخ 1394/9/6 منحصراً به پایگاه اطلاع‌رسانی این سازمان مراجعه و از آن طریق نسبت به اصلاح موارد اقدام نمائید و درصورتیکه نسبت به موارد مشروح ذیل معترض می‌باشید ضروری است در روزهای چهارشنبه مورخ 94/9/4 و یا پنجشنبه 94/9/5 از ساعت 8:30 الی 12:00 و 14:00 الی 17:00 براساس جدول شماره 1 (یک) اطلاعیه به نماینده سازمان سنجش مستقر در باجه رفع نقص مراجعه نمائید. 
1-1 – چنانچه نسبت به بندهای 5 و 6 (جنس و معلولیت) معترض هستید.
تبصره: درخصوص بند 6 (معلولیت) چنانچه خواستار اعمال بند فوق می باشید، لازم است فرم مخصوص معلولیت را تحویل باجه رفع نقص نمائید تا اقدامات لازم در این خصوص بعمل آید. 
2-1- چنانچه مغایرتی در اطلاعات مندرج در بند 7 (سهمیه ثبت نامی) کارت شرکت در آزمون شما وجود دارد (برای داوطلبان متقاضی استفاده از سهمیه رزمندگان- سپاه پاسداران و وزارت جهاد کشاورزی) لازم است برای روشن شدن وضعیت سهمیه خود حداکثر تا تاریخ 94/9/9 به ارگان مربوط مراجعه نمایند.
داوطلبان متقاضی استفاده از سهمیه‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران و ستادکل نیروهای مسلح جهت اعلام مغایرت حداکثر تا تاریخ 6/9/94 منحصراً به پایگاه اطلاع‌رسانی این سازمان (قسمت ویرایش اطلاعات) مراجعه و نسبت به اصلاح موارد اقدام نمایند تا درصورت تأیید سهمیه توسط ارگان مربوط، سهمیه مورد نظر برای آنان اعمال گردد، در غیراینصورت با سهمیه آزاد گزینش خواهند شد و هیچگونه اعتراضی قابل قبول نمی‌باشد. 
3-1- چنانچه کارت شرکت در آزمون شما فاقد عکس می باشد و یا چنانچه عکس روی کارت دارای اشکالاتی از جمله، فاقد مهر بودن عکس، واضح نبودن عکس و ... می باشد و یا چنانچه موفق به تهیه پرینت کارت شرکت در آزمون نشده اید ضروری است در روزهای چهارشنبه مورخ 94/9/4 و یا پنجشنبه 94/9/5 از ساعت 8:30 الی 12:00 و 14:00 الی 17:00 با بهمراه داشتن ۲ قطعه عکس ۴ × ۳ و کارت ملی یا شناسنامه عکسدار شخصاً به باجه رفع نقص حوزه مربوطه (براساس جدول شماره یک) مراجعه نمایند و موضوع را دنبال نموده تا مشکل برطرف گردد.
4-1 - چنانچه شماره داوطلب شما چه به صورت عددی و یا به صورت حروف ناخوانا می باشد، لازم است به باجه رفع نقص حوزه ذیربط مراجعه نمایید.
د- تذکرهای مهم 
۱- همزمان با قرار گرفتن کارت شرکت در آزمون بر روی پایگاه اطلاع‌رسانی این سازمان بمنظور آگاهی بیشتر داوطلبان از ضوابط آزمون، برگ راهنمای شرکت در آزمون نیز بر روی پایگاه اطلاع‌رسانی مذکور قرار داده می‌شود تا هر داوطلب با مطالعه دقیق آن برای حضور در جلسه آزمون و پاسخگویی به سوالات اقدام نماید. در صورت ضرورت داوطلبان می توانند از آن پرینت تهیه نمایند.
۲- در زمان حضور در جلسه آزمون، همراه داشتن پرینت کارت شرکت در آزمون‌، اصل کارت ملی و یا اصل شناسنامه عکسدار الزامی است.
۳- هر داوطلب برای حضور در جلسه آزمون باید علاوه بر پرینت کارت شرکت در آزمون، اصل کارت ملی و یا اصل شناسنامه عکسدار، چند مداد سیاه نرم پررنگ، مداد تراش، مداد پاکن و یک سنجاق و یا سوزن به همراه داشته باشد.
۴- درهای ورودی ِحوزه های امتحانی راس ساعت 8:00 (هشت صبح) بسته خواهد شد و لذا به داوطلبان توصیه می‌شود قبل از بسته شدن درهای ورودی در جلسه آزمون حاضر باشند. شروع فرآیند برگزاری آزمون راس ساعت 8:30 (هشت و سی دقیقه صبح) خواهد بود. لذا از ورود داوطلبان پس از بسته شدن درِ سالنهای امتحانی به حوزه آزمون ممانعت بعمل خواهد آمد.
۵- داوطلبان باید از آوردن وسایل اضافی از جمله کیف دستی، ساک دستی، پیجر، تلفن همراه، بی سیم، جزوه، کتاب، هرگونه نت و یادداشت و نظایر آن و همچنین وسایل شخصی به جلسه آزمون اکیداً خودداری نمایند.
6- خارج نمودن ملزومات آزمون (پاسخنامه، کارت شرکت در آزمون و یا دفترچه سوالات) از جلسه آزمون تخلف محسوب می‌شود و با داوطلبانی که اقدام به این تخلف نمایند طبق ضوابط رفتار خواهد شد. 
7- مخدوش نمودن و پاره نمودن پاسخنامه، عدم ارائه پاسخنامه در زمان مقرر و تعلل در ارائه مدارک امتحانی ماهیتاً از مصادیق تخلّف و تقلّب محسوب می گردد و با داوطلبان متخلّف برابر با قانون رسیدگی به تخلفات و جرائم در آزمونهای سراسری رسیدگی و برخورد خواهد شد.
8- با توجه به اینکه سازمان سنجش آموزش کشور در جهت بهبود و ارتقاء کیفی حوزه های برگزاری آزمون، نیاز به نظرات شما به عنوان معتبرترین منبع اخذ داده و اطلاعات برای ارزیابی حوزه ها دارد، خواهشمند است نسبت به تکمیل نمودن پرسشنامه ارزیابی حوزه امتحانی خود در این آزمون از تاریخ 94/9/6 لغایت 94/9/10 بصورت اینترنتی از طریق پایگاه اطلاع رسانی این سازمان اقدام نمائید.

 

جدول شماره 1 محل رفع نقص کارت شرکت در آزمون کارآموزی وکالت
نام استان
نام شهرستان
محل باجه رفع نقص
آدرس محل تشکیل باجه رفع نقص
آذربایجان شرقی
تبریز
دانشگاه تبریز
تبریز: بلوار29بهمن، دانشگاه تبریز، طبقه همکف، ساختمان مدیریت امور آموزشی و تحصیلات تکمیلی
آذربایجان غربی
ارومیه
دانشگاه ارومیه
ارومیه: خیابان شهید بهشتی، دانشگاه ارومیه، ستاد مرکزی پردیس دانشگاهی دانشگاه ارومیه
اصفهان
اصفهان
دانشگاه اصفهان
 اصفهان: میدان آزادی، خیابان دانشگاه، درب شمالی دانشگاه اصفهان، ساختمان ستاد آزمون ها
اردبیل
اردبیل
دانشگاه پیام نور مرکز اردبیل
اردبیل: خیابان دانشگاه، جنب مجتمع تفریحی و ورزشی شورابیل، ساختمان فنی و مهندسی، طبقه سوم، اتاق جلسه
بوشهر
بوشهر
دانشگاه خلیج فارس بوشهر
بوشهر: خیابان شهید ماهینی، دانشگاه خلیج فارس بوشهر
تهران، سمنان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و یزد
تهران
حوزه خواهران: دانشگاه خوارزمی - پردیس تهران
تهران: خیابان انقلاب، دروازه دولت، خیابان شهید مفتح، دانشگاه خوارزمی پردیس تهران
حوزه برادران: دانشگاه علم و صنعت ایران - تهران
تهران: میدان رسالت، خیابان هنگام، خیابان دانشگاه، دانشگاه علم و صنعت ایران
چهار محال و بختیاری
شهرکرد
دانشگاه شهرکرد
شهرکرد: بلوار رهبر، دانشگاه شهرکرد، معاونت آموزشی
خراسان رضوی - خراسان شمالی - خراسان جنوبی
مشهد
دانشگاه فردوسی مشهد
مشهد: بلوار وکیل آباد، روبروی پارک ملت، درب شمالی دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده علوم اداری و اقتصادی
خوزستان
اهواز
مجتمع آموزش عالی غیرانتفاعی غیردولتی جهاد دانشگاهی - خوزستان
اهواز: جاده گلستان، بلوار پردیس، مجتمع آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان
زنجان
زنجان
دانشگاه زنجان
زنجان: کیلومتر 6 جاده تبریز، دانشگاه زنجان، ساختمان مرکزی واحد رایانه
فارس - کهگیلویه و بویراحمد
شیراز
دانشگاه شیراز
شیراز: خیابان ساحلی غربی، مجتمع فرهنگی رفاهی دانشگاه شیراز
قزوین
قزوین
دانشگاه پیام نور استان قزوین - مرکز قزوین
قزوین: نواب شمالی، مجتمع ادارات، دانشگاه پیام نور مرکز قزوین
قم
قم
دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم
 قم: شهرک پردیسان، ابتدای شهرک ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، اتاق امتحانات
کردستان
سنندج
دانشگاه کردستان
سنندج: خیابان پاسداران، خیابان دانشگاه، درب اصلی دانشگاه کردستان
کرمان
کرمان
دانشکده فنی و حرفه ای شماره یک کرمان (شهید چمران)
کرمان: خیابان شهید مصطفی خمینی، ابتدای هفت باغ علوی، دانشکده فنی و حرفه­ای شماره یک کرمان
کرمانشاه - ایلام
کرمانشاه
دانشگاه رازی کرمانشاه
کرمانشاه: طاق بستان، باغ ابریشم، پردیس دانشگاه رازی، اداره کل آموزش
گلستان
گرگان
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
گرگان: خیابان شهید بهشتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
گیلان
رشت
دانشگاه گیلان
رشت: بلوار حافظ، خیابان ملت، روبروی شهر بازی، پردیس دانشگاه گیلان
لرستان
خرم آباد
دانشگاه لرستان
خرم آباد: کیلومتر 5 جاده (خرم آباد - تهران) دانشگاه لرستان
مازندران
ساری
موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی غیردولتی هدف - ساری
ساری: بلوار فرح آباد (جاده دریا)، کیلومتر 5، موسسه آموزش عالی هدف
مرکزی
اراک
دانشگاه اراک
اراک: میدان شریعتی، درب جنوبی دانشگاه اراک
همدان
همدان
دانشگاه بوعلی سینا همدان
همدان: چهار باغ شهید مصطفی احمدی روشن، دانشگاه بوعلی سینا، سازمان مرکزی، اداره آموزش کل
البرز
کرج
دانشگاه خوارزمی - پردیس کرج
کرج: حصارک، میدان دانشگاه، دانشگاه خوارزمی پردیس کرج

    

روابط عمومی سازمان سنجش آموزش کشور

بایسته های برنامه ریزی برای آزمون وکالت 94

$
0
0

بایسته های برنامه ریزی برای آزمون وکالت

(داوطلبان آزمون وکالت 94 حتماً بخوانند )

این مطلب را در سال 92 برای داوطلبان آن دوره نوشته شده بود بعد از تقاضای عده کثیری از مراجعین وبلاگ در خصوص برنامه ریزی آن را باز نویسی نموده و مطالب آن را بروز کردم امیدوارم مفید بوده و مقبول افتد.

 چند ماه مانده به آزمون وکالت اغلب داوطلبان در پی تدارک دیدن برای آمادگی جهت آزمون وکالت هستند که عمده این تدارکات در دو شاخه مهم صورت می پذیرد :

۱- برنامه ریزی و ایجاد راهکار برای نحوه مطالعه

۲- تهیه منابع لازم برای مطالعه

مورد اول را در این مبحث توضیح و مورد دوم را در مطلب معرفی منابع ذیل همین مطلب توضیح داده شد :

برنامه ریزی در گام اول پاسخ به چند سوال مهم است : چه چیز بخوانم ؟ چقدر بخوانم ؟ چطور بخوانم ؟

و در گام دوم ایجاد فرایندی است که مطالعه را نظم بخشیده و فرد را از پراکندگی نجات دهد و نیز منتج به نتیجه گردد. بنابراین بایسته هایی دارد بخصوص اگر برنامه ریزی تخصصی برای آزمون های حقوقی مثل وکالت نیز باشد.

داوطلبان آزمون وکالت از دو گونه برنامه ریزی می توانند استفاده کنند اول برنامه ریزی حرفه ای (پروفشنال ) و برنامه ریزی شخصی (پرسنال ) 

ادامه مطلب  

برنامه ریزی حرفه ای :

برنامه ریزی حرفه ای چون حاصل کارهای تیمی و برنامه ریزان حرفه ای است بسیار پخته و قوام یافته و علمی تر از برنامه ریزی های شخصی هستند اما مستلزم صرف هزینه هایی است و معمولا" از طریق موسسات  ارائه می گردند .

در کل برنامه ریز پرفشنال برای آزمون وکالت حتماً باید در چند زمینه مهارت داشته باشد از جمله :

۱-     حقوقی باشد و حقوق را بخوبی بشناسد .

۲-     از نظر علمی سطحی بالاتر از داوطلبان هدف برنامه داشته باشد .

۳-     تجربه عملی حضور در آزمونها را داشته باشد .

۴-      بایسته های آموزش حقوق را بشناسد .

۵-      روانشناسی آموزشی را بداند و آن را نسبت به علم حقوقی توسعه تخصصی بدهد .

۶-      ارتباطات آموزشی با داوطلبان مختلف داشته باشدتا بتواند معیارهای متوسط و حد تعادل را محاسبه کند .

۷-      با منابع آزمونهای حقوقی به طور کامل آشنا باشد .

۸-   رویه آزمونهای حقوقی و تغییر رویه ها را اشراف داشته باشد و بتواند تغییرات در رویه را پیش بینی کند (که مستلزم آشنایی با رویکرد علمی حاکم بر مرکز برگزار کننده آزمون و ..... می باشد )

۹-      کلیات و استانداردهای برنامه ریزی آموزشیرا بداند و الزامات آن را در هر شرایطی رعایت کند .

۱۰-تست را بشناسد و همه تستهای آزمونهای گذشته را از حیث علمی و منبع و رویه تحلیل نموده باشد .

۱۱-اخبار روز اعم از مصاحبه های مسئولین برگزاری آزمونها و تغییرات قانونی و تصویب آرای وحدت و حتی رویدادهایی که مستقیم به آزمون ربط ندارد اما غیر مستقیم تاثیراتی بر آن می گذارد را رصد کند .

۱۲-انواع برنامه ریزی های پیشرفته آموزشی را بشناسد (برنامه ریزی های نوعی – شخصی – مفادی – ساختاری – مختلط – ترکیبی- مقارن - شناور) و قدرت تشخیص نوع برنامه مناسب برای هر داوطلب را دارا باشد .

۱۳-قدرت خلاقیت و ابتکار در برنامه ریزی را داشته باشد .

۱۴-مهارت ایجاد الزامات آموزشی حقوق را بصورت مستتر در برنامه داشته باشد .

۱۵-تاحد متوسط به ریاضیات پایه بخصوص آمار و احتمال و مدلسازی وقوف داشته باشد .

۱۶-روش تحقیق در علم حقوق را در عالی ترین سطح بداند .

۱۷-مهارتهای اولیه در طراحی و زیباسازی محیط برنامه را داشته باشد .

۱۸-باید قدرت دادن اطلاعات مورد لزوم داوطلب را برای داوطلب داشته باشد داده های نشانگر اهمیت مباحث و داده های سوابق آزمونی مباحث در این راستا است و بدون اغراق وقت گیرترین و ظریفترین کار برنامه ریزی است در حالی که ممکن است اصلا" به چشم هم نیاید .

بدون اغراق هر کدام از این موارد در یک برنامه ریز یا تیم برنامه ریزی ناقص باشد یک جای برنامه خواهد لنگید . بنابراین برنامه ریزی برای انبوه مخاطبین بدون رعایت این بایسته ها در هر جا چه محیط مجازی و چه محیط موسسه ای ممکن است موجب انحراف تعداد کثیری از داوطلبان گردند.

از آنجایی هیچ منعی برای ارائه این برنامه ریزی در محیطهای مجازی و واقعی نیست داوطلب باید از میان انبوه این برنامه ها که این روزها هم بسیار باب شده است سره را از ناسره تشخیص دهد .

معیارهای تشخیص برنامه ریزی های نامناسب

۱-  هر کجا برنامه ای برمبنای مواد قانونی دیدید (برای مثال ماده n تا nقانون x ) یقین داشته باشید این برنامه چه آموزشی باشد چه آزمونی برنامه مناسبی نیست دلایل آن هم روشن است :

۱.  مواد قانونی در کلیت خود بهم پیوستگی ها و ارتباطاتی دارند و آثاری برهم می گذارند که بدون در نظر گرفتن آنها مطالعه ابتر و ناقص است .

۲.  معمولا" در این نوع تقسیم بندیها قوانین خاص و آرای وحدت رویه و تاثیر آنها بر مواد قانونی عام نادیده گرفته می شوند .

۳.  اهمیت مواد به تعداد آنها نیست برای مثال مواد 162 الی 182 قانون مدنی 20 ماده است و تقریبا" هیچگاه سوال از آن طرح نشده است . و لی مواد 183 تا 203 قانون مدنی نیز 20 ماده است که اولا" شرح این بیست ماده به طور کامل جلد اول با حجم بیش از 500 صفحه قواعد عمومی قراردادها ی دکتر کاتوزیان را در بر می گیرد و تاکنون بیش از 150 بار در آزمونهای حقوقی مورد سوال بوده است . دوما" داوطلب صرف خواندن مواد و حتی از کتاب در نظم کنونی متوجه بسیاری از نکات مواد نخواهد شد . ناگزیر باید کتابهای مرجع را بخواند .

مشاهده می فرمایید این نوع تقسیم بندی و برنامه ریزی عین نقشه انحراف است تا راهنما .

۲-  هر کجا توصیه ای ساعتی در یک به ظاهر برنامه ریزی دیدید (از قبیل فلان مبحث را 3 ساعت بخوانید کافیست ) برنامه ریزی از بیخ و بن غلط است دلایل آنهم عبارتند از :

۱.  در این حالت شخص ارائه دهنده یک تجربه شخصی ارائه داده نه برنامه ریزی حساب شده . چون خودش در این تایم مطلب را گرفته به زعم خود همه مانند او در این تایم مطلب را فرا می گیرند بدون اینکه درنظر بگیرد تواناییها و شرایط محیطی افراد باهم متفاوتند.

۲.  برنامه ریزی باید بیان کند چه چیز بخوانید؟ از کجا ؟ و چقدر ؟- در واقع در این مواقع برنامه ریز در درک مفهوم ((چقدر)) دچار اشتباه شده است . یکی از اصول برنامه ریزی های آموزشی نوین اینست که میزان محتوا در جواب ((چقدر ؟))باید بیاید نه میزان تایم مطالعه یک موضوع آنهم بدون معیار .

۳-  برنامه ریزی مجموعه منظم و بهم پیوسته است و دارای معیارها و استانداردهای خاص است بنابراین توصیه های نحوه مطالعه دروس را با برنامه ریزی اشتباه نگیرید.

توصیه های نحوه مطالعه دروس که معمولا" برای هر درس مجزا ارائه می شود معمولا" مطالبی آموزنده هستند اما برنامه ریزی نیستند برنامه ریزی ارکانی دارد که باید همه موجود باشند تا به آن لفظ برنامه ریزی اطلاق شود . این ارکان عبارتند از :

۱.  برنامه ریزی باید دارای دو قالب زمانی باشد اول : زمان مبداء و زمان مقصد مشخص باشد مثل برنامه مدارس یا دانشگاها که سال تحصیلی یا ترم تحصیلی دارند برنامه مطالعه آزمونی هم باید دوره زمانی معلوم داشته باشد . دوم : دارای تقسیم بندی زمانی جزئی باشد برای مثال معیار هفته یا دهه داشته باشد که برنامه ریتم بیابد (مثل برنامه هفتگی مراکز آموزشی و مدارس )

۲.  برنامه ریزی باید دارای معیار حجم مطالب مورد مطالعه باشد : یعنی حجمی که برای یک جلسه مطالعه در نظر گرفته می شود بر پایه یک معیار خاص باشد (دلبخواه نمی توان حجم مطالعه روزانه را مشخص نمود )

اگر این دو رکن در برنامه ریزی نباشد موضوع اصلا" برنامه ریزی نیست . در واقع صرف معرفی منبع و روش مطالعه برنامه ریزی نیست بلکه جزئی از برنامه ریزی در قالب ارکان گفته شده است . جزئی که اگر از قالب و ارکان جدا شود توصیه علمی یا انتقال تجربه است که آنهم ممکن است مفید یا غیر مفید یا مضر باشد .

۴-  هر برنامه ای که مباحث مبنایی را انکار کند( برای مثال به بهانه اینکه از مفهوم مال یا شخص در آزمون سوال نمی آید زمانی برای مطالعه این مفاهیم پیش بینی نشود ) برنامه مناسبی نیست دلایل آنهم عبارتند از :

۱.  در مثال گفته شده هرچند ممکن است خود این مفاهیم مورد سوال نباشد اما بدون درک این مفاهیم آیا می توان به سوالات بی شمار و گوناگونی که در مورد شرایط صحت معامله می آید جواب داد ؟ ما اگر مفهوم شخص را ندانیم چطور می توانیم معیارهای اشتباه در شخص طرف معامله را بشناسیم؟ . یا اگر مفهوم و معیار مالیت را ندانیم چطور می توانیم سوالات مربوط به مالیت داشتن موضوع معامله است را قاطع جواب دهیم؟

۲.  واقعیت این است که دلیل بسیاری از تردیدها در انتخاب گزینه ها عدم توجه به مبانی و مفاهیم و اصول و قواعد حاکم بر مباحث است . بدون مباحث مبنایی شما فقط نکته را حفظ می کنید و مباحث را نمی فهمید . بیاد داشته باشیم رویه آزمونها با سرعت به سمت مفهومی شدن پیش می رود . بنابراین برنامه های درسی و کلاسی و آزمونی که مبانی را انکار می کنند . شما را به سمت تردید ها و صرفا" نکته آموزی سوق می دهند .

۵-    هر برنامه ای که سعی در ساده نمایی مطالعه داشته باشد لغو و بی اثر است :

برنامه ریزی ایجاد راه میانبر نیست نظم بخشیدن و نشان دادن راه درست است . بطور قاطع باید گفت با رویه فعلی آزمون وکالت میانبری وجود ندارد ناگزیرید همه مسیر را طی کنید . مسیری که پیمودنش سخت است .کلاً حقوق علم آسانی نیست هر برنامه ای که حقوق را آسان جلوه دهد گمراه کننده است و شما را از تلاش کافی باز می دارد .

یکی از مضحک ترین اصطلاحاتی که متاسفانه در برخی به ظاهر برنامه ریزی ها دیده می شود عباراتی نظیر ((با این نوع مطالعه n درصد فلان درس را پاسخ می دهید ....)) می باشد .

۶-  هر برنامه ای که صرفا" بر مبنای تجربه اشخاص( هر چند موفق و هرچند رتبه ) بدون اینکه اینکه کلیات برنامه ریزی آموزشی و اصول و قواعد حاکم بر آن رعایت شده باشد به دلایل زیر برای سایر داوطلبان مفید نیست :

توانایی های اشخاص ، وضعیت و ضریب هوشی اشخاص ، موقعیتهای خانوادگی و اجتماعی و نحوه مطالعه موثر افرادو..... باهم متفاوت است. بنابراین تجربه یک شخص ممکن است برای شخص دیگر تاثیر مثبت نداشته و حتی مضر باشد . در علوم آموزشی به این نوع ارائه برنامه ((دعوت به تقلید )) می گویند. و به شدت آن را رد می کنند . برای مثال یک داوطلب مجرد و دارای حمایت مالی از سوی خانواده با امکان دسترسی به همه منابع و اساتید مختلف هرگز با یک داوطلب متاهل سرپرست خانواده شاغل که طبیعتاً بار اقتصادی خانواده بر دوش اوست به هیچ وجه قابل مقایسه نیست . جملات شعارگونه ودلسوزانه هم دردی از او را درمان نمی کند و به عنوان یک فرد عادی هم نباید از او انتظار معجزه داشت بلکه در برنامه ریزی هنر اینست که او را با واقعیتها روبه رو ساخت و هنر کنار آمدن با وضعیتش را در برنامه ریزی به تلقین کرد و این بار منتظر معجزه نشست البته نه معجزه از سوی او بلکه معجزه برنامه ریزی که او اجرا می کند .

اصولا" رتبه شدن مدلول علتهای فراوانی است در یک تحقیق غیررسمی به ترتیب اهمیت ، به موارد زیر بستگی دارد :

۱.  ویژگیهای فردی: (از قبیل ضریب هوش بالا- برخوداری از مهارتهای ذاتی و اکتسابی علمی و آزمونی .....)۲۱ درصد

۲.  ویژگیهای شخصیتی :( از قبیل سخت کوشی و غرور علمی و داشتن انگیزه های خاص )۱۱ درصد

۳.  ویژگیهای اجتماعی : (وضعیت اجتماعی – فرهنگ حاکم بر محیط زندگی – منزلت و شئونات اجتماعی و..... ) ۱۰ درصد

۴.     ویژگیهای محیطی : (از قبیل دسترسی به امکانات آموزشی و اساتید و ....) ۱۰ درصد

۵.     سوابق تحصیلی : (از قبیل برخورداری از محیط آموزشی خوب – معلم خصوصی - .....) ۹ درصد

۶.  سبک زندگی : (از قبیل ورزشکار بودن – استفاده از خوراکیهای سالم و عدم استفاده از دخانیات و الکل .......) ۸درصد

۷.     وضعیت خانوادگی: (از قبیل دیدگاه و فرهنگ خانواده نسبت به تحصیلات و مشاغل عالی و حمایت همه جانبه و صحیح آنها – تشویقهای اعضای خانواده ...... ) ۱۱ درصد

۸.     دوره مطالعه مطلوب : ۱۷ درصد

۹.     بخت و اقبال : ۳ درصد

نگاهی به این آمار و ارقام نشان می دهد تفاوتها در هر یک از این زمینه ها همه معادلات استفاده از برنامه ریزی مشابه را به هم می زند. و نتایج را در مورد افراد گوناگون متفاوت می سازد .

لازم به ذکر است در نگارش برنامه ریزی حرفه ای تجربیات و تحلیل موارد ذکر شده موثر در خصوص رتبه ها و نخبگان می تواند برنامه را فوق العاده بهینه کند . همچنین تجربه نشان داده است این گروه با مطالعه در زمینه های روانشناسی و ارتباطات آموزشی و مبانی و اصول و مدیریت برنامه ریزی و .... بهترین نوع برنامه ریزان آموزشی حرفه ای باشند . از همه اینها که بگذریمصرف تقلید از برنامه نخبگان و رتبه ها بدون در نظر گرفتن تفاوتهای خانوادگی و اقتصادی و اجتماعی و فردی و شخصیتی و محیطی کار درستی نبوده و نتایج مثبتی به همراه نخواهد داشت .

برنامه ریزی شخصی

این برنامه ریزی به دو صورت انجام می گیرد یابرنامه ریز حرفه ای برنامه ای برای داوطلب خاص تدارک می بیند یا خود داوطلب برای خود برنامه ریزی انجام می دهد نوع اول حد اوسط برنامه ریزی حرفه ای و شخصی است ولی از قواعد حاکم بر برنامه ریزی حرفه ای بهره می برد اما نوع دوم موضوع این قسمت از بحث ماست از هر لحاظ شخصی است و اصولی دارد که باید رعایت گردد :

۱-  اگر ذره ای تردید دارید که نمی توانید برنامه خوبی داشته باشید این کار را نکنید با صرف هزینه ا ی برنامه ریزی حرفه ای دریافت کنید تا هزینه بزرگتری نپردازید (یک سال از عمر )

۲-     اگر این توانمندی را در خود حس می کنید که می توانید خود برنامه ریزی کنید .

۱.     در مورد منابع آزمون تحقیق کنید .

۲.     در مورد زمانبندی دقیق باشید.

۳.     واقعیتهای زندگی خود را در برنامه متبلور کنید.

۴.  برای هر تقسیم بندی مبحثی و زمانی ، معیار و ملاک داشته باشید حدسی و دلبخواهی این تقسیم بندیها را انجام ندهید .

۳-     از برنامه ریزی براساس تقسیم بندی مواد بپرهیزید.

۴-     از حذف مباحث مبنایی بپرهیزید حتی اگر مورد سوال نبوده باشند .

۵-     مباحث تطبیقی فقه و حقوق خارجی را جزوحجم محاسبه نکنید .

۶-     در برنامه ریزی خود برای پراکندگی مباحث ترفندی بیاندیشید .

۷-     حتما" یک بازه زمانی کلی تعریف کنید و از برنامه ریزی هر روز برای همان روز پرهیز کنید .

۸-  حجم درسی هر روز و ساعات آغاز برنامه در هر روز باید مشخص شود ولی ساعت پایان نباید محدود گردد تا زمانی که مبحث را درک نکرده اید یا به حدی خسته نشده اید که راندمان مطالعه را پایین آورد باید برنامه را اجرا کنید.

التماس دعا

امیر علی جلیلی

http://aajlow.persianblog.ir

 

دوره 8 جلدی آموزش پیشرفته حقوق مدنی منتشر شد

$
0
0

دوره 8 جلدی آموزش پیشرفته حقوق مدنی منتشر شد

این مجموعه آموزشی تلاشی است برای ارائه طبقه بندی شده مباحث حقوق مدنی که در کنار قانون اساسی مهمترین و کاربردی ترین قانون تعیین کننده محسوب می شود.  گستردگی و در عین حال تنوع  مباحث و تعدد و تکثر منابع حقوق مدنی یادگیری آن را دشوار نموده است. هرچند تلاشهایی برای مختصر نگاری مباحث حقوق مدنی صورت گرفته اما در بسیاری موارد اختصار به معنی حذف برخی مباحث انگاشته شده و به نکته گرایی صرف رسیده است و در مواردی نیز اتکاء افراطی به چارت و نمودار که با  مفهومی بودن دروسی مثل حقوق مدنی نا سازگار است مخاطب را از هدف اصلی دور نموده است. لذا جای دوره ای آموزشی حقوق مدنی  که در عین اختصار جامع همه مطالب باشد خالی بود.

لازم به توضیح است این سری کتابها آموزشی به سبک آموزش پلکانی می باشد و  تلاشی است تا مباحث و مطالب و آموزه هایی که در منابع اصلی دکترین حقوق مدنی مطرح شده را به شکلی آموزشی تر و قابل فهم تر ارائه نماید.

به زودی 4 جلد آموزش پیشرفته حقوق تجارت و 3 جلد آموزش پیشرفته آیین دادرسی مدنی نیز تقدیم عزیزان خواهد گردید. 

با این توضیح که کتاب آیین دادرسی مدنی در نظم نوین آموزشی در راه است انشالله تا اواسط تیر ماه در دسترس عزیزان خواهد بود.                                                                                                                                                                                                                                                    امیر علی جلیلی

 

قانون جدید نحوه اجرای محکومیت‌های مالی

$
0
0

برای دیدن متن قانون به ادامه مطلببروید .

قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی  مصوب 1394

ماده۱- هر کس به موجب حکم دادگاه به دادن هر نوع مالی به دیگری محکوم شود و از اجرای حکم خودداری کند، هرگاه محکومٌ‌به عین‌معین باشد آن مال اخذ و به محکومٌ‌له تسلیم می‌شود و در صورتی‌که ردّ عین ممکن نباشد یا محکومٌ‌به عین ‌معین نباشد، اموال محکومٌ‌علیه با رعایت مستثنیات دین و مطابق قانون اجرای احکام مدنی و سایر مقررات مربوط، توقیف و از محل آن حسب‌ مورد محکومٌ‌به یا مثل یا قیمت آن استیفاء می‌شود.

ماده۲- مرجع اجراءکننده ‌رأی، اعم از قسمت اجرای دادگاه صادرکننده اجرائیه یا مجری نیابت، مکلف است به تقاضای محکومٌ‌له از طرق پیش‌بینی‌شده در این قانون و نیز به هر نحو دیگر که قانوناً ممکن باشد، نسبت به شناسایی اموال محکومٌ‌علیه و توقیف آن به میزان محکومٌ‌به اقدام کند.

تبصره- در موردی که محکومٌ‌به عین معین بوده و محکومٌ‌له شناسایی و تحویل آن را تقاضا کرده باشد نیز مرجع اجراءکننده رأی مکلف به شناسایی و توقیف آن مال است.

ماده۳- اگر استیفای محکومٌ‌به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکومٌ‌علیه به تقاضای محکومٌ‌له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته‌شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکومٌ‌له حبس می‌شود. چنانچه محکومٌ‌علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه، ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود، دعوای اعسار خویش را اقامه کرده ‌باشد حبس نمی‌شود، مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود.

تبصره۱- چنانچه محکومٌ‌علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده، ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود، دعوای اعسار خود را اقامه کند، هرگاه محکومٌ‌له آزادی وی را بدون اخذ تأمین بپذیرد یا محکومٌ‌علیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکومٌ‌به ارائه نماید، دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکومٌ‌علیه خودداری و در صورت حبس، او را آزاد می‌کند. در صورت ردّ دعوای اعسار به موجب حکم قطعی، به کفیل یا وثیقه‌گذار ابلاغ می‌شود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکومٌ‌علیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء می‌شود نسبت به استیفای محکومٌ‌به و هزینه‌های اجرایی از محل وثیقه یا وجه‌الکفاله اقدام می‌شود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تأمینی مزبور، مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است.

تبصره۲- مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس می‌شوند نیز مجری است.

ماده۴- چنانچه به موجب ماده (۳) این قانون محکومٌ‌علیه حبس شده یا مستحق حبس باشد، هرگاه مالی معرفی کند و یا با رعایت مستثنیات دین مالی از او کشف شود به نحوی که طبق نظر کارشناس رسمی ‌مال مزبور تکافوی محکومٌ‌به و هزینه‌های اجرایی را نماید، حبس نخواهد شد و اگر در حبس باشد آزاد می‌گردد. در این‌صورت مال معرفی یا کشف‌ شده را مرجع اجراکننده رأی توقیف می‌کند و محکومٌ‌به از محل آن استیفاء می‌شود.

ماده۵- قوه قضائیه مکلف است افرادی را که به استناد ماده (۳) این قانون حبس می‌شوند جدای از محکومان کیفری نگهداری و با همکاری دولت (وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی) زمینه انجام فعالیت‌های اقتصادی و درآمدزا را برای محبوسان متقاضی کار فراهم کند. شیوه نگهداری، به‌کارگیری، پرداخت و هزینه‌کرد اجرت این اشخاص مطابق آیین‌نامه‌ای است که به‌وسیله سازمان زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور و با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تهیه می‌شود و ظرف سه‌ماه پس از لازم‌الاجراء شدن این قانون به تصویب رئیس قوه‌قضائیه می‌رسد.

ماده۶- معسر کسی است که به دلیل نداشتن مالی به‌جز مستثنیات دین، قادر به تأدیه دیون خود نباشد.

تبصره- عدم قابلیت دسترسی به مال در حکم نداشتن مال است. اثبات عدم قابلیت دسترسی به مال برعهده مدیون است.

ماده۷- در مواردی که وضعیت سابق مدیون دلالت بر ملائت وی داشته یا مدیون در عوض دین، مالی دریافت کرده یا به هر نحو تحصیل مال کرده باشد اثبات اعسار بر عهده اوست، مگر اینکه ثابت کند آن مال تلف حقیقی یا حکمی شده است در این‌ صورت و نیز در مواردی که مدیون در عوض دین، مالی دریافت نکرده یا تحصیل نکرده باشد هرگاه خوانده دعوای اعسار نتواند ملائت فعلی یا سابق او را ثابت کند یا ملائت فعلی یا سابق او نزد قاضی محرز نباشد ادعای اعسار با سوگند مدیون مطابق تشریفات مقرر در قانون آیین‌ دادرسی مدنی پذیرفته می‌شود.

 

ماده۸- مدعی اعسار باید صورت کلیه اموال خود شامل تعداد یا مقدار و قیمت کلیه اموال منقول و غیرمنقول، به‌طور مشروح، مشتمل بر میزان وجوه نقدی که وی به هر عنوان نزد بانک‌ها و یا موسسات مالی و اعتباری ایرانی و خارجی دارد، به همراه مشخصات دقیق حساب‌های مذکور و نیز کلیه اموالی که او به هر نحو نزد اشخاص ثالث دارد و کلیه مطالبات او از اشخاص ثالث و نیز فهرست نقل و انتقالات و هر نوع تغییر دیگر در اموال مذکور از زمان یک‌سال قبل از طرح دعوای اعسار به بعد را ضمیمه دادخواست اعسار خود کند. در مواردی که بار اثبات اعسار بر عهده مدیون است و نیز در مواردی که سابقه ملائت او اثبات شده باشد هرگاه مدیون بخواهد ادعای خود را با شهادت شهود ثابت کند باید شهادت‌نامه کتبی حداقل دو شاهد را به مدتی که بتوانند نسبت به وضعیت معیشت فرد اطلاع کافی داشته باشند به دادخواست اعسار خود ضمیمه نماید. شهادت‌نامه مذکور باید علاوه بر هویت و اقامتگاه شاهد، متضمن منشأ اطلاعات و موارد مندرج در ماده (۹) این قانون باشد

ماده۹- شاهد باید علاوه بر هویت، شغل، میزان درآمد و نحوه قانونی امرار معاشِ مدعی اعسار، به این امر تصریح کند که با مدیون به مدتی که بتواند نسبت به وضعیت معیشت وی اطلاع کافی داشته باشد، معاشرت داشته و او افزون بر مستثنیات دین هیچ مال قابل دسترسی ندارد که بتواند به‌وسیله آن دین خود را بپردازد.

ماده۱۰- پس از ثبت دادخواست اعسار دادگاه مکلف است فوراً با استعلام از مراجع ذی‌ربط و به هر نحو دیگر که ممکن باشد نسبت به بررسی وضعیت مالی محکومٌ‌علیه جهت روشن شدن اعسار یا ایسار او اقدام کند.

ماده۱۱- در صورت ثبوت اعسار، چنانچه مدیون متمکن از پرداخت به نحو اقساط شناخته شود، دادگاه ضمن صدور حکم اعسار ‌با ملاحظه وضعیت او مهلت مناسبی برای پرداخت می‌دهد یا حکم تقسیط بدهی را صادر می‌کند. در تعیین اقساط باید میزان درآمد مدیون و معیشت ضروری او لحاظ شده و به نحوی باشد که او توانایی پرداخت آن را داشته باشد.

تبصره۱- صدور حکم تقسیط محکومٌ‌به یا دادن مهلت به مدیون، مانع استیفای بخش اجراء نشده آن از اموالی که از محکومٌ‌علیه به‌دست می‌آید یا مطالبات وی نیست.

تبصره۲- هر یک از محکوم‌ٌله یا محکومٌ‌علیه می‌توانند با تقدیم دادخواست، تعدیل اقساط را از دادگاه بخواهند. دادگاه با عنایت به نرخ تورم بر اساس اعلام مراجع رسمی قانونی کشور یا تغییر در وضعیت معیشت و درآمد محکومٌ‌علیه نسبت به تعدیل میزان اقساط اقدام می‌کند.

ماده۱۲- اگر دعوای اعسار ردّ شود، دادگاه در ضمن حکم به ردّ دعوی، مدعی اعسار را به پرداخت خسارات وارد شده بر خوانده دعوای اعسار مشروط به درخواست وی محکوم می‌کند.

ماده۱۳- دعوای اعسار در مورد محکومٌ‌به در دادگاه نخستین رسیدگی‌کننده به دعوای اصلی یا دادگاه صادرکننده اجرائیه و به طرفیت محکومٌ‌له اقامه می‌شود

ماده۱۴- دعوای اعسار غیرمالی است و در مرحله بدوی و تجدیدنظر خارج از نوبت رسیدگی می‌شود.

ماده۱۵- دادخواست اعسار از تجار و اشخاص حقوقی پذیرفته نمی‌شود. این اشخاص ‌در صورتی‌ که مدعی اعسار باشند باید رسیدگی به امر ورشکستگی خود را درخواست کنند.

تبصره- اگر دادخواست اعسار از سوی اشخاص حقوقی یا اشخاصی که تاجر بودن آنها نزد دادگاه مسلم است طرح شود، دادگاه بدون اخطار به خواهان، قرار ردّ دادخواست وی را صادر می‌کند.

ماده۱۶- هرگاه محکومٌ‌علیه در صورت اموال خود موضوع مواد (۳) و (۸) این قانون، به منظور فرار از اجرای حکم از اعلام کامل اموال خود مطابق مقررات این قانون خودداری کند یا پس از صدور حکم اعسار معلوم شود برخلاف واقع خود را معسر قلمداد کرده‌ است دادگاه ضمن حکم به رفع اثر از حکم اعسار سابق محکومٌ‌علیه را به حبس تعزیری درجه هفت محکوم خواهد کرد.

ماده۱۷- دادگاه رسیدگی‌کننده به اعسار ضمن صدور حکم اعسار، شخصی را که با هدف فرار از پرداخت دین مرتکب تقصیر شده است تا موجب اعسار وی گردد با توجه به میزان بدهی، نوع تقصیر، تعدد و تکرار آن به مدت شش‌ ماه تا دو سال به یک یا چند مورد از محرومیت‌های زیر محکوم می‌کند:

۱- ممنوعیت خروج از کشور

۲- ممنوعیت تأسیس شرکت تجارتی

۳- ممنوعیت عضویت در هیأت‌مدیره شرکتهای تجارتی

۴- ممنوعیت تصدی مدیرعاملی در شرکتهای تجارتی

۵- ممنوعیت دریافت اعتبار و هرگونه تسهیلات به هر عنوان از بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری عمومی و دولتی به‌جز وامهای ضروری

۶- ممنوعیت دریافت دسته‌چک

ماده۱۸- هرگاه پس از صدور حکم اعسار ثابت شود، از مدیون رفع عسرت شده یا مدیون برخلاف واقع خود را معسر قلمداد کرده است، به تقاضای محکومٌ‌له، محکومٌ‌علیه تا زمان اجرای حکم یا اثبات حدوث اعسار یا جلب رضایت محکوم‌ٌله حبس خواهد شد. در این مورد نیز مفاد مواد(۴) و(۵) این قانون مجری است. این حکم در مورد مدیونی که به موجب ماده (۱۱) این قانون برای پرداخت دین او مهلت مناسب تعیین‌ شده یا بدهی او تقسیط گردیده و در زمان مقرر دین خود یا اقساط تعیین‌شده را نپرداخته است نیز مجری است.

ماده۱۹- مرجع اجراءکننده رأی باید به درخواست محکومٌ‌له به بانک مرکزی دستور دهد که فهرست کلیه حساب‌های محکومٌ‌علیه در بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری را برای توقیف به مرجع مذکور تسلیم کند. همچنین دادگاه باید به درخواست محکومٌ‌له یا خوانده دعوای اعسار به مراجع ذی‌ربط از قبیل ادارات ثبت محل و شهرداری‌ها دستور دهد که بر اساس نشانی کامل ملک یا نام مالک پلاک‌ ثبتی ملکی را که احتمال تعلق آن به محکومٌ‌علیه وجود دارد برای توقیف به دادگاه اعلام کند. این حکم در مورد تمامی مراجعی که به هر نحو اطلاعاتی در مورد اموال اشخاص دارند نیز مجری است.

تبصره۱- مراجع مذکور در این ماده مکلفند به دستور دادگاه فهرست و مشخصات اموال متعلق به محکومٌ‌علیه و نیز فهرست نقل و انتقالات و هر نوع تغییر دیگر در اموال مذکور از زمان یک‌سال قبل از صدور حکم قطعی به بعد را به دادگاه اعلام کنند.

تبصره۲- مفاد این ماده در مورد اجرای قرارهای تأمین خواسته موضوع ماده(۱۰۸) قانون آیین‌دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۲۱/ ۱/ ۱۳۷۹ و نیز اجرای مفاد اسناد رسمی مجری است.

ماده۲۰- هر یک از مدیران یا مسئولان مراجع مذکور در ماده (۱۹) این قانون که به تکلیف مقرر پیرامون شناسایی اموال اشخاص حقیقی و حقوقی عمل نکند به انفصال درجه شش‌ از خدمات عمومی و دولتی محکوم می‌شود. این حکم در مورد مدیران و مسئولان کلیه مراجعی که به هر نحو اطلاعاتی در مورد اموال اشخاص دارند و مکلفند اطلاعات خود مطابق ماده مذکور را در اختیار قوه قضائیه قرار دهند نیز در صورت عدم اجرای این تکلیف مجری است.

ماده۲۱- انتقال مال به دیگری به هر نحو به‌وسیله مدیون با انگیزه فرار از ادای دین به نحوی که باقیمانده اموال برای پرداخت دیون کافی نباشد، موجب حبس تعزیری یا جزای نقدی درجه شش یا جزای نقدی معادل نصف محکومٌ‌به یا هر دو مجازات می‌شود و در صورتی که منتقلٌ‌الیه نیز با علم به موضوع اقدام کرده باشد در حکم شریک جرم است. در این صورت عین آن مال و در صورت تلف یا انتقال، مثل یا قیمت آن از اموال انتقال‌گیرنده به عنوان جریمه اخذ و محکوم‌ٌبه از محل آن استیفاء خواهد شد.

ماده۲۲- کلیه محکومیت‌های مالی از جمله دیه، ضرر و زیان ناشی از جرم، ردّ مال و امثال آنها جز محکومیت به پرداخت جزای نقدی، مشمول این قانون خواهند بود.

ماده۲۳- مرجع اجراءکننده رأی باید به تقاضای محکوم‌ٌله قرار ممنوع‌الخروج بودن محکومٌ‌علیه را صادر کند. این قرار تا زمان اجرای رأی یا ثبوت اعسار محکومٌ‌علیه یا جلب رضایت محکومٌ‌له یا سپردن تأمین مناسب یا تحقق کفالت مطابق قانون مدنی به قوت خود باقی است.

تبصره- در خصوص سفر واجب که وجوب آن از قبل ثابت شده باشد و سفرهای درمانی ضروری، دادگاه موقتاً به محکومٌ‌علیه اجازه خروج از کشور را می‌دهد.

ماده۲۴- مستثنیات دین صرفاً شامل موارد زیر است:

الف- منزل مسکونی که عرفاً در شأن محکومٌ‌علیه در حالت اعسار او باشد.

ب- اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکومٌ‌علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.

ج- آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم‌ٌعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره می‌شود.

د- کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شأن آنها

ه- وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه‌وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.

 

و- تلفن مورد نیاز مدیون

ز- مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می‌شود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره‌بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستأجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شأن او نباشد.

تبصره۱- چنانچه منزل مسکونی محکومٌ‌علیه بیش از نیاز و شأن عرفی او در حالت اعسارش بوده و مال دیگری از وی در دسترس نباشد و مشارٌالیه حاضر به فروش منزل مسکونی خود تحت نظارت مرجع اجراءکننده رأی نباشد به تقاضای محکومٌ‌له به‌وسیله مرجع اجراءکننده حکم با رعایت تشریفات قانونی به فروش رفته و مازاد بر قیمت منزل مناسب عرفی، صرف تأدیه دیون محکوم‌ٌعلیه خواهد شد مگر اینکه استیفای محکوم‌ٌبه به طریق سهل‌تری مانند استیفاء از محل منافع بخش مازاد منزل مسکونی محکوم‌ٌعلیه یا انتقال سهم مشاعی از آن به شخص ثالث یا طلبکار امکان‌پذیر باشد که در این‌صورت محکومٌ‌به از طرق مذکور استیفاء خواهد شد.

تبصره۲- چنانچه به حکم قانون مستثنیات دین تبدیل به عوض دیگری شده باشد، مانند اینکه مسکن به دلیل قرار گرفتن در طرح‌های عمرانی تبدیل به وجه گردد، یا در اثر از بین رفتن، عوضی دریافت شده باشد، وصول محکومٌ‌به از آن امکان‌پذیر است، مگر اینکه محرز شود مدیون قصد تهیه موضوع نخستین را دارد.

ماده۲۵- چنانچه منشأ دین، قرض یا در اختیار گرفتن اموالی از دیگران به موجب هر قرارداد دیگری باشد و محکومٌ‌علیه از بدو امر قصد عدم تأدیه دین یا تبدیل آن به یکی از مستثنیات دین به‌منظور فرار از تأدیه را داشته باشد، هر مالی که در عوض اموال مذکور خریداری کرده یا به موجب سایر عقود به ملکیت خود درآورد به‌عنوان جریمه اخذ و محکوم‌ٌبه از محل آن استیفاء و مابقی به وی مسترد خواهد شد.

ماده۲۶- احکام مندرج در این قانون جز احکام راجع به حبس محکوم‌ٌعلیه، اعسار و مستثنیات دین حسب‌ مورد در مواردی که محکوم‌ٌعلیه شخص حقوقی باشد نیز مجری است و نسبت به مدیران و مسؤولان متخلف اشخاص حقوقی مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می‌شود.

ماده۲۷- مقررات این قانون در مورد گزارش‌های اصلاحی مراجع قضایی و آرای مدنی سایر مراجعی که به‌موجب قانون، اجرای آنها بر‌ عهده اجرای احکام مدنی دادگستری است و همچنین آرای مدنی تعزیرات حکومتی نیز مجری است.

تبصره- محکومیت‌های کیفری سازمان تعزیرات حکومتی تابع مقررات حاکم بر اجرای احکام کیفری دادگاهها است.

ماده۲۸- آیین‌نامه اجرایی این قانون ظرف مدت سه‌ماه پس‌از لازم‌الاجراء شدن ‌آن به‌وسیله وزارت‌ دادگستری تهیه می‌شود و به تصویب رئیس قوه قضائیه می‌رسد.

ماده۲۹- قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی مصوب ۱۰/ ۸/ ۱۳۷۷ و قانون اعسار مصوب ۲۰/ ۹/ ۱۳۱۳ و ماده (۵۲۴) قانون آیین‌ دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۲۱/ ۱/ ۱۳۷۹ نسخ می‌شود.

قانون فوق مشتمل بر بیست و نه ماده و سیزده تبصره در جلسه علنی روز سه‌شنبه مورخ پانزدهم مهرماه یک‌هزار و سیصد و نود و سه مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ ۲۳/ ۳/ ۱۳۹۴ از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام، موافق با مصلحت نظام تشخیص داده شد.

رئیس مجلس شورای اسلامی- علی لاریجانی

راهنمای انتخاب گرایش کارشناسی ارشد حقوق

$
0
0

 راهنمای انتخاب گرایش کارشناسی ارشد حقوق

با سلام و عرض ادب خدمت تمام دوستان . بعد از اینکه آزمون وکالت برگزار شد در ذهن داوطلبان آزمونهای حقوقی  کنکور کارشناسی ارشد پر رنگتر میشود دلیل اصلی این مساله اینست که موفقهای آزمون وکالت بعد  از اطمینان از شغل به فکر تحصیلات تکمیلی می افتند و آنهایی که به هر دلیل ناکام آزمون وکالت بوده اند کارشناسی ارشد را راهی برای جبران می دانند که هر دو طیف راهی بسیار خوب را برگزیده اند  . اما اغلب در دروازه ورودی دنیای تحصیلات تکمیلی حقوق داوطلبان  با اولین سوال مهم روبرو میشوند :

کدام گرایش را در آزمون کارشناسی ارشد حقوق انتخاب کنم؟

برای پاسخ به این سوال نگاه کردن به قضیه از یک دیدگاه کافی نیست باید از چند زاویه به قضییه نگاه کرد و با جمع بندی فاکتورهای مختلف به نتیجه رسید . من از چند  زاویه مهم  و تاثیر گذار این مساله را بررسی می کنم:

1)       از حیث علاقه شخصی و استعداد تحصیلی داوطلب

2)      از حیث مسایل شغلی و تاثیر گرایش در شغل مورد علاقه داوطلب

3)     از حیث تسلط به منابع و دروس مربوط به هر گرایش

4)      از حیث دسترسی داوطلب به منابع آزمونی  

5)       از حیث فرصت مطالعه با توجه به حجم دروس گرایشهای مختلف

6)      از حیث ظرفیت پذیرش و بالا بودن درصد قبولی

7)      از حیث دسترسی به دانشگاه  مورد علاقه برای تحصیل

 

ادامه مطلب .....

بنابراین داوطلب باید برای انتخاب گرایش به شش سوال کلیدی  پاسخ گوید و سپس مبادرت به انتخاب گرایش کند ؟ 

1.       فارغ از هر مسئله دیگری شخصا" به کدام گرایش علاقه دارم ؟

2.       برای آینده شغلی چه برنامه ای دارم و کدام گرایش برای شغل مورد علاقه ام بهتر است ؟

3.       به منابع کدام یک از گرایشها تسلط دارم و مطالعه مباحث آن برایم آسانتر است ؟

4.       منابع کدام گرایش را در اختیار دارم  یا آسانتر میتوانم تهیه کنم ؟

5.       آیا حجم منابع گرایشی که انتخاب می کنم  برای فرصتی که تا آزمون مانده مناسب است ؟

6.       آیا گرایشی که انتخاب می کنم پذیرش آن به میزانی هست که بتوانم با داشته علمی خود با توجه به میزان پذیرش قبول شوم ؟

7.       آیا گرایش مورد انتخاب من در دانشگاهی که به دلایل مختلف دوست دارم در آن ادامه تحصیل دهم تدریس میشود ؟

معرفی گرایشهای حقوق و مواد درسی و ضرایب و تاثیر آنها در نمره کل

به جدول زیر توجه فرمایید و ضریب و درصد تاثیر دروس هر گرایش در آن آمده است تحلیلها و نتایج حاصل از این جدول شما را در انتخاب گرایش یاری می دهد و مبنای بحث ما هم بر اساس این جدول خواهد بود  بخاطر داشته باشید که بیست درصد از نمره کل آزمون بر اساس معدل تراز شده داوطلب خواهد بود در مورد تراز معدل همینقدر بدانید در کل (نه دقیق )معدلهای دانشگاه آزاد و پیام نور معمولا" در همان حالت خود باقی می مانندیا خیلی جزیی تغییر می کند  و در معدلهای دانشگاهای دولتی بر حسب اعتبار دانشگاه تغییر کمی بیشتر است)  

امیر علی جلیلی

بررسی موارد موثر در انتخاب گرایش

1) علاقه شخصی داوطلب

بدون  شک همه ما در اثر عواملی آگاه و ناخود آگاه نسبت به مباحث خاصی از حقوق علاقه داریم این علاقه می تواند دلایل زیادی داشته باشد برای مثال عده ای مباحث دروس جزا برایشان جذاب است و عده ای با مباحث حقوق خصوصی راحت ترند عده ای به مباحث مدیریتی و سیاسی علاقمند هستند و حقوق عمومی را ترجیح می دهند و عده ای بعلت تسلط به زبان انگلیسی یا علاقمندی به مباحث حقوق بین الملل یکی از شاخه های حقوق بین الملل را ترجیح می دهند . در هر حال هر کسی به زمینه ای علاقمند است و نباید علاقه خود را در انتخاب گرایش نادیده بگیرد.

فارغ از هر چیز دیگری سعی کنید بر اساس علاقه خود ازا بین گرایشهای حقوق انتخاب کنید سپس معیارهای دیگر را در تغییر انتخابهایتان در نظر بگیرید

 2)مسایل شغلی و تاثیر گرایش در شغل مورد علاقه داوطلب

 

یکی از فاکتورهای انتخاب گرایش منویات شغلی داوطلبان است  طبیعی است اگر داوطلب به فکر شغلی خاص است باید دنبال گرایشی برود که با شغل او سازگار باشد برای مشاغلی مثل وکالت و قضاوت و سردفتری که مشاغل پر طرفدار حقوق هستند هر چند احراز کردن این مشاغل با مدرک کارشناسی امکان دارد ولی برای ارتقاء شغلی و یا آسان شدن احراز دو گرایش حقوق خصوصی و جزا و جرم شناسی مناسبتر است و برای مشاغلی چون کارشناسان بیمه و بانکها و ..... گرایش حقوق اقتصادی  و زیر شاخه های حقوق بین الملل مناسبتر است و برای مشاغل مدیریتی و سیاسی حقوق عمومی و حقوق بشر  و زیر شاخه های حقوق بین الملل و برای مشاغل علمی مثل تدریس در دانشگاها در حال حاضر زیر شاخه های بین الملل و حقوق عمومی و مالکیت فکری و دو گرایش خصوص و جزا بعلت تراکم این گرایشها در دانشگاهای کل کشور بنظر مناسبتر می رسد برای مشاغل رسانه ای حقوق مالکیت فکری و حقوق ارتباطات بسیار مناسب است . برای مشاغل مستقل اقتصادی از قبیل تاسیس شرکتهای تجاری حقوق خصوصی و اقتصادی و تجارت بین الملل و حقوقتجاریاقتصادیبینالمللی مناسب است خواهرانی که به مشاغل قضایی علاقه دارند میتوانند در حقوق و معارف (دعاوی خانوادگی) تمرکز کنند . و حقوق محیط زیست هم برای فعالیتهای مرتبط با این مقوله مناسبتر است

3)     تسلط به منابع و دروس مربوط به هر گرایش

این بحث را در بخش میتوان بحث کرد داوطلبانی که از رشته های غیر مرتبط به کارشناسی ارشد حقوق روی می آورند بهتر است اگر از دانشجویان زبانهای خارجی هستند یکی از دو گرایش حقوق مالکیت فکری و حقوقمحیطزیست که یک چهارم نمره کل آنها را متون حقوقی تشکیل می دهد و یا حقوق بین الملل و حقوق تجارت بین الملل  را که بیش از یک پنجم نمره کل آنها به متون حقوقی اختصاص دارد را برگزینند و از انتخاب دو گرایش جزا و خصوصی تا حد امکان اجتناب کنند چون اولا" دانشجویان حقوق در این گرایشها فوق العاده زبده و آماده اند دوما" نقش متون حقوقی در این دو گرایش  کم رنگ است .

اما گرو هی که از رشته های غیر مرتبط و غیر زبانهای خارجی قصد شرکت در ارشد حقوق را دارند سه گرایش حقوق عمومی و حقوق بشر  و حقوق ارتباطات برای آنها بدلایل مختلف بهتر است  

اما برای داوطلبان دارای کارشناسی حقوق وضع فرق می کند آنها باید برمبنای تسلط بر دروس بتوانند گرایشی را انتخاب کنند که شانس قبولی آنها را بالا ببرد برای مثال حقوق مدنی شاه مهره گرایش حقوق خصوصی و گرایش حقوق اقتصادی  است چون یک سوم نمره کل متعلق به این درس است کسی که بتواند این درس را بالای 80 درصد بزند و سایر دروس اختصاصی را متوسط 60 درصد و دروس عمومی  را  متوسط 40درصد بزند قبولی او  در یک دانشگاه خوب حتمیست   کسانی که به مباحث حقوق مدنی تسلط دارند و با آن راحتند به ترتیب می توانند به خصوصی و اقتصادی و مالکیت فکری و حقوق تجارت بین الملل فکر کنند . کسانی هم در بحث تعهدات حقوق مدنی به شرطی که به حقوق تجارت هم اشراف داشته باشند  مسلط هستند به گرایش حقوقتجاریاقتصادیبینالمللی هم می توانند نظر داشته باشند  چون این دو درس نز دیک به نیمی از نمره کل این گرایش را شامل میشوند .یا  حقوق تجارت که  بیشترین نقش را در گرایش حقوقتجاریاقتصادیبینالمللی با %20 نمره کل  و سپس گرایش حقوق مالکیت فکری با%76/17 نمره کل دارد همچنین در حقوق خصوصی و تجارت بین الملل  %43/11 از نمره کل است کسانی که ضمن تسلط بر حقوق تجارت در حقوق تعهدات هم مسلط هستند به گرایش حقوقتجاریاقتصادیبینالمللی هم می توانند  فکر کنند .  در ضمن کسانی که در حقوق خصوصی شرکت می کنند حتما" باید قابلیت جواب دادن به این درس را تا حد مطلوب (بالای 50 درصد ) داشته باشند و درسآیین دادرسی مدنی برخلاف آزمونهای مشاغل حقوقی که آیین دادرسی مدنی  نقشی تعیین کننده دارد در آزمون کارشناسی ارشد  این درس فقط در گرایش خصوصی با %43/11 ازنمره کل تاثیردارد. در هر حال داوطلبان گرایش حقوق خصوصی باید توانایی پاسخگویی مطلوب به این درس را داشته باشند درس  حقوق جزای عمومی منحصرا" در گرایش جزا و جرمشناسی با %2/19از نمره کل  یک پنجم نمره کل را بخود اختصاص داده و به همرا جزای اختصاصی و آیین دادرسی کیفری نقش تعیین کننده ای در این گرایش دارد  . حقوق جزای اختصاصی در گرایش جزا و جرمشناسی با %2/19از نمره کل  یک پنجم نمره کل را بخود اختصاص داده و نقش تعیین کننده ای در این گرایش دارد  . همچنین در گرایش حقوق محیط زیست با %75/17 درصد از نمره کل می تواند یکی از ارکان قبولی در این گرایش باشد . در کل کسانی که به این درس تسلط دارند اگر متون حقوقی آنها در حد مطلوبی است بهتر است گرایش حقوق محیط زیست را در اولویت قرار دهند در این صورت باید حقوق تعهدات و حقوق اداری راهم مطالعه کنند اما اگر به جزای عمومی و آیین دادرسی کیفری اشراف دارند یا متون حقوقی آنان  ضعیف است بهتر است جزا را انتخاب کنند و  آیین دادرسی کیفری در گرایش جزا و جرمشناسی با %2/19از نمره کل  یک پنجم نمره کل را بخود اختصاص داده و به همراه  جزای اختصاصی و عمومی  نقش تعیین کننده ای در این گرایش دارد  . و سایر دروس که با تحلیل جدول میتوانید به نتایج جالبی در مورد آنها دست یابید .

4)      دسترسی داوطلب به منابع آزمونی  

یکی از ارکان موفقیت در آزمونها داشتن منابع کامل و مناسب است بدیهیست امکانات مالی برای تهیه منابع و رفرنس موجود در دسترس داوطلب  میتواند در تعیین گرایش توسط او نقش داشته باشد کسانی که منابع گرایشی را در دسترس دارند میتوانند با منابع موجود بدون هزینه بیشتر برای همان گرایش آماده شوند برای مثال داوطلب گرایش جزا و جرم شناسی حد اقل باید- زمینه حقوق جزای عمومی دکتر نوربها - دو جلد حقوق جزای عمومی دکتر اردبیلی - سه جلد حقوق جزای اختصاصی دکتر میر محمد صادقی - دو جلد آیین دادرسی کیفری دکتر آشوری -  آیین دادرسی کیفری دکتر خالقی -  جلد ششم آیین دادرسی کیفری دکتر آخوندی را داشته باشد . و داوطلب گرایش حقوق خصوصی قانون مدنی در نظم کنونی - اموال و مالکیت – اعمال حقوقی - وقایع حقوقی – دو جلد عقود معین دوره مقدماتی – شفعه و وصیت ارث همگی دکتر کاتوزیان – ارث دکتر شهیدی – اشخاص و محجورین - مختصر حقوق خانواده دکتر صفایی – سه جلد آیین دادرسی مدنی پیشرفته دکتر شمس – 5 جلد حقوق تجارت دکتر اسکینی را در اختیار داشته باشد ملاحظه می فرمایید تهیه منابع حقوق خصوصی بسیار هزینه بر تر از حقوق جزاست . در برخی موارد نیز منابع مبهم هستند مثل حقوق ارتباطات در هر حال در انتخاب گرایش سهولت دستیابی به منابع باید مد نظر داوطلب باشد .

5) فرصت مطالعه با توجه به حجم دروس گرایشهای مختلف

 

 خواه ناخواه برخی گرایشها حجم منابع بالایی دارند برای مثال حقوق ارتباطات و معارف اسلامی و حقوق خصوصی منابع حجیمی دارند و منابع برخی از گرایشها نسبت به گرایشهای دیگر حجم کمتری دارند مثل حقوق عمومی و حقوق جزا نسبت به حقوق خصوصی در عوض حقوق جزا مطالب پراکنده ای دارد  و آکنده از آرای وحدت و قوانین خاص مرتبط و نظرات مختلف است داوطلب در انتخاب گرایش خود باید حتما" حجم منابع را نسبت به مدت باقی مانده در نظر بگیرد برای مثال باید در نظر داشته باشد اگر داوطلب گرایش خصوصی است آیا می تواند ظرف سه ماه همه منابع این گرایش را فرا بگیرد؟  اگر نتواند باید سراغ گرایشی با حجک منابع کمتری برود که در این مدت توان مطالعه آنرا داشته باشد .  

6)ظرفیت پذیرش و بالا بردن  امکان  قبولی با انتخاب گرایش مناسب

 

برخی گرایشها ظرفیت پذیرش بالایی دارند البته به همان نسبت نیز داوطلبان بیشتری در این گرایشها شرکت می کنند حقوق خصوصی و جزا و جرمشناسی به ترتیب بالاترین ظرفیت پذیرش و بیشترین تعداد شرکت کننده را دارند زیر شاخه های حقوق بین الملل و حقوق عمومی در رتبه های بعدی هستند هر چقدر ظرفیت پذیرش کمتر میشود تعداد داوطلب نیز کاهش می یابد و از این لحاظ تعادل نسبی برقرار است ولی در کل احتمال قبولی در گرایشهای با داوطلب کمتر بیشتر است و رقابت در دو گرایش خصوصی و جزا واقعا" نفس گیر و میلی متری است .

توجه داشته باشید در برخی گرایشها دروس هماهنگ وجو دارد از این لحاظ انتخاب گرایشی که دروس هماهنگ بیشتری با سایر گرایشها دارد هوشمندانه است چون موجب امکان قبولی در دو یا چند گرایش را همزمان بالا می برد . مثلا" کلیه دروس و ضرایب حقوق خصوصی و اقتصادی و دروس اصلی حقوق مالکیت فکری با حقوق خصوصی البته با تفاوت ضرایب یکی است و ا ز این قبیل . با دقت در جدول میتوانید دروس هماهنگ در گرایشهای مختلف را پیدا کنید.

7)دسترسی به دانشگاه  مورد علاقه برای تحصیل

عده ای از داوطلبان دوست دارند در دانشگاه خاصی تحصیل کنند داوطلبان نمی خواهند یا نمی توانند در دانشگاهی غیر آنچه در نظر دارند تحصیل کنند حال ممکن است این امر بخاطر درجه و اعتبار دانشگاه یا علایق شخصی باشدیا بدلیل سهولت دسترسی به دانشگاه  یعنی بدلایل خانوادگی یا مالی یا شغلی نمی توانند مثلا" خارج از شهر محل سکونت خود تحصیل کنند . تاثیر این امر در انتخاب گرایش اینست که باید این افراد گرایشی را انتخاب کنند که در دانشگاه مورد نظر آنها موجود بوده و دانشجو پذیرش کند . برای مثال کسی که نمی تواند بعلت مسایل شغلی به دانشگاهی غیر از دانشگاه تبریز برود نمی بایست گرایش حقوق ارتباطات را انتخاب کند چون این دانشگاه در این گرایش پذیرش ندارد .

پاسخ به چند سوال

       1)            نحوه انتخاب گرایش در دانشگاه سراسری و آزاد چگونه است؟

در آزمون کارشناسی ارشد سراسری داوطلب باید در حین ثبت نام گروه حقوق را انتخاب کند سپس از بین گرایشهای معرفی شده در دفترچه یکی را انتخاب و دروس مربوط به آن گرایش را مطالعه کند و در حین آزمون در دفترچه سوالات ÷رسشهای مربوط به همه گرایشها وجود دارد ولی داوطلب به سوالات دروس مختص به آن گرایش پاسخ دهد کافیست  .

در آزمون کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد می بایست در حین ثبت نام گرایش مورد علاقه را انتخاب کرد و در حین آزمون فقط سوالات گرایش انتخابی در اختیار داوطلب قرار می گیرد  .

2)در آزمون کارشناسی ارشد سراسری و دانشگاه آزاد آیا میتوان همزمان برای چند گرایش امتحان داد ؟

در آزمون کارشناسی ارشد سراسری این امر امکان دارد و منعی ندارد منتها با توجه به بودجه بندی زمان پاسخ گویی به سوالات داوطلب وقت کم خواهد آورد مگر اینکه گرایشهایی را انتخاب کند که دروس یکسانی داشته باشند یا حد اقل در برخی دروس یکسان باشند. لازم به ذکر است که با توجه به کمبود وقت آماده شدن برای آزمون و حجم بالای مطالب هر گرایش این امر به صلاح داوطلب نیست مگر در گرایش های انتخابی دروس یکسان باشد .

 در آزمون کارشناسی ارشد آزاد و و آزمون فراگیر پیام نور با توجه به نحوه برگذاری آزمون های آنها چنین امری امکان ندارد.

 التماس دعا : امیر علی جلیلی

سیستم معدل گیری موسسات قابل اعتماد نیست منتظر نتایج بمانید

$
0
0

با توجه به سوالات زیاد مبنی بر قبولی یا عدم قبولی با استناد به سیستم های معدل گیری موسسات :

سیستمهای معدل گیری و تعیین رتبه هیچ کدام از موسسات استاندارد نیستچون  قدرت اعمال ترازکه بسیار سرنوشت ساز است در هیچکدام از این سیستمها ندارد  لذا داوطلبان گرامی با توکل بر خدا منتظر نتایج از سوی سازمان سنجش و کانون وکلا باشند .

 

در مورد اینکه چرا موسسات با آگاهی بر عدم امکان اعمال تراز (بعلت نیاز به زیر ساخت سخت افزاری و نرم افزاری که بعلت گرانقیمت بودن فوق العاده آنها فقط در اختیار سنجش است) سیستم معدل گیری راه می اندازند و در این باب استرس زیادی که با نتایج اصلی چندان همخوانی ندارد به داوطلب وارد می کنند پاسخ دو چیز است: اولاً برای جمع آوری شماره های داوطلبان جهت استفاده تبلیغاتی در آینده. ثانیاً شناسایی داوطلبانی که احتمال رتبه شدن دارند و رایزنی با آنها جهت استفاده تبلیغاتی . 

Viewing all 271 articles
Browse latest View live